Van traag naar trendsetter
Moderne technologische ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op en dwingen bedrijven steeds kritischer naar hun IT-landschap te kijken. Het credo “stilstaan is achteruitgang” is meer dan ooit van toepassing en het moderniseren van de software, frameworks en infrastructuur (kort samengevat als ‘tech stack’) is dan ook geen luxe, maar een pure noodzaak om als bedrijf concurrerend en relevant te blijven.
Het gebruik van oude technologieën is vaak een valkuil voor veel bedrijven en kan leiden tot trage en inefficiënte bedrijfsvoering. Het belemmert de vooruitgang en innovatie van een organisatie en maakt een bedrijf minder aantrekkelijk om voor te willen werken. In dit artikel , laten we zien hoe een moderne tech stack kan helpen bij deze transformatie en hoe bedrijven snel de juiste middelen kiezen om flexibel, schaalbaar en innoverend te zijn.
Risico’s van een oude IT-omgeving
Volgens Dion Drost, Accountmanager IT & Innovation bij LINKIT, kan een verouderd IT-landschap aanzienlijke risico’s meebrengen voor een bedrijf. “Niet alleen op operationeel vlak, maar ook op de bedrijfspositie in de markt,” zegt hij. “Oude technieken leggen vaak beperkingen op aan de groei van een bedrijf. Moderne stacks zijn daarentegen ontworpen om naadloos mee te schalen met de (groeiende) behoeften van een organisatie, waardoor ze zich gemakkelijker kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden.”
In de ogen van Dion zijn moderne technologieën dan ook geoptimaliseerd voor bedrijfsprocesverbetering. “De snelheid en prestaties die een moderne stack met zich meebrengt, resulteert in flinke tijdswinst en een verhoogde productiviteit. Maar ook op het gebied van dataverwerking en realtime inzichten, zet je jezelf op 1-0 voor ten opzichte van je concurrentie.”
Flexibele, innoverende middelen
Het kiezen van de flexibele en innoverende middelen is cruciaal voor een succesvolle tech stack. Dion: “Er zijn verschillende overwegingen voor organisaties. Zo bieden cloudplatforms een ongekende schaalbaarheid en kunnen bedrijven hun infrastructuur snel aanpassen zonder grote hardware-investeringen. En door gebruik te maken van tools en software die een ‘API-first benadering’ hebben, integreer je deze software naadloos met andere systemen. Dat vergemakkelijkt de gegevensoverdracht en de functionaliteit tussen verschillende applicaties.”
Een van de manieren om de flexibiliteit te vergroten, is door het gebruik van low-code. “Low-code platformen, zoals Mendix en OutSystems, maken het voor organisaties mogelijk om razendsnel bedrijfsspecifieke software te ontwikkelen dankzij het visuele aspect. En naarmate de organisatie groeit, kunnen de applicaties eenvoudig worden uitgebreid en aangepast, waardoor de schaalbaarheid wordt vergroot. Een bedrijf wordt dus wendbaarder en kan sneller reageren op veranderende marktomstandigheden en klantbehoeften, waardoor ze competitiever worden.”
Strategische beslissing
Het overgaan naar een moderne tech stack is een strategische beslissing, die zorgvuldig moet worden gepland en uitgevoerd. Om deze transformatie succesvol door te voeren, zijn er kortweg vijf stappen voor een organisatie om te ondernemen, vertelt Dion.
“De eerste stap is het beoordelen van de huidige infrastructuur en het identificeren van zwakke punten die de groei en efficiëntie beperken. Hierna stel je doelen die je wilt bereiken met de nieuwe stack, waarna je uitgebreid onderzoek gaat doen naar nieuwe (modulaire en flexibele) technologieën die aansluiten op deze doelstellingen. Vaak worden hier bedrijven als LINKIT voor benaderd om organisaties hiermee te helpen. Stap vier is vervolgens het uitvoeren van pilotprojecten door middel van kleine POC’s (Proof of Concept, red.), voordat de stack op grote schaal wordt geïmplementeerd. Leer van de resultaten en pas waar nodig aan. Tot slot is het zaak om, na implementatie, de betrokkenen voldoende te trainen om optimaal gebruik te maken van de nieuwe technologieën. Gedegen training en opleiding zijn essentieel om het volledige potentieel van een moderne tech stack te benutten.”
Wendbare en innovatieve trendsetter
Het gebruik van oude technologieën kunnen een rem zijn op de groei en concurrentiepositie van een bedrijf. Door te investeren in een moderne tech stack, kunnen bedrijven hun efficiëntie verbeteren, sneller innoveren en een voorsprong nemen op hun concurrentie. “Deze strategieën helpen niet alleen om de opgebouwde achterstand in te halen,” geeft Dion aan, “maar zorgen ook voor snellere laadtijden, betere responsiviteit en een sterkere beveiliging. Bovendien maakt een moderne tech stack het bedrijf een stuk aantrekkelijker voor engineers en nieuw talent, omdat ze kunnen werken met de nieuwste technologieën.”
Hij sluit af: “In feite ontstaat er, door gebruik van een moderne infrastructuur, niet alleen een voorsprong op de concurrentie, maar transformeer je een organisatie ook in een wendbare en innovatieve trendsetter in de markt. En dat werpt zijn vruchten af.”
Meer lezen over het moderniseren van je tech stack? Bekijk dan ook deze artikelen:
- Waarom is het belangrijk je tech stack te moderniseren?
- Jouw applicatie moderniseren? Je doet het, met deze 3 tips!
- In 3 weken (bijna) zelf een low-code applicatie bouwen
Dion Drost – Accountmanager IT & Innovation (LINKIT)
Dion is sinds begin 2022 werkzaam bij LINKIT en helpt klanten bij digitale transformaties aan de hand van low-code (OutSystems en Mendix).