Jouw applicatie moderniseren? Je doet het, met deze 3 tips!

OutSystems Low-code

Wat is jouw grootste ergernis op kantoor? Voor veel mensen zijn dat onbetrouwbare managers en slechte koffie, maar ook slecht functionerende IT staat vaak hoog op de lijstjes. En dan gaat het niet alleen om traag internet. Ook het werken met verouderde applicaties die door de jaren heen laag over laag zijn uitgebouwd, zijn voor veel mensen een voortdurende bron van irritatie. Voor veel bedrijven vormt IT dan ook een belangrijk aandachtspunt. Slecht werkende en verouderde legacy systemen kosten niet alleen veel geld aan onderhoud, maar verlagen ook de efficiëntie van de werknemers en zorgen dus voor veel frustraties.

Tegelijkertijd is het moderniseren van het vaak logge, oude maar uiterst noodzakelijke legacy systeem makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe het toch op een relatief makkelijke manier kan? Door low-code platform OutSystems te gebruiken, in combinatie met deze 3 tips, kom je hopelijk een heel eind!

Stap 1 bij een legacy systeem: pluk eerst het laaghangend fruit

Een legacy systeem bevat vaak de minst gebruiksvriendelijke, meest irritante en meest compliceerde stukken programmatuur die je tegen kunt komen. Soms zijn ze zo oud dat je tientallen jaren terug moet in de archieven om te ontdekken waarom die ene functionaliteit werkt zoals hij werkt. Werken in vier schermen tegelijk om één handeling uit te voeren is zeker geen uitzondering.

Kortom: eindgebruikers vragen om met verbeter voorstellen te komen is hetzelfde als een 5-jarige vragen wat hij graag van Sinterklaas wil krijgen. Het kost zelden veel moeite.

Snelle winst 

Tegelijkertijd levert het wegnemen van deze frustraties wel enorm veel op. Terwijl het met OutSystems relatief weinig tijd hoeft te kosten. Werknemers voelen zich serieus genomen en zien in hoog tempo ook daadwerkelijke verbeteringen in hun werk. Door op de achtergrond bepaalde handelingen te automatiseren wordt hen werk uit handen genomen en kunnen ze hun tijd beter benutten. Een extra voordeel is dat je mogelijkheden voor nieuwe functionaliteiten en verbeteringen snel kunt ontdekken.  

2. Een evenwichtige aanpak: het combineren van frontend en backend ontwikkeling

Het bouwen of moderniseren van een applicatie met OutSystems kan worden beschouwd als reverse engineering. Traditioneel gezien start je met een plan, bouw je de backend en eindig je met de frontend. Vanuit een programmeursoogpunt lijkt dit logisch, maar vanuit bedrijfsperspectief kan dit uitdagend zijn. Je wilt immers snel inzicht hebben in hoe bepaalde functionaliteiten eruitzien en presteren om eventuele aanpassingen tijdig te kunnen doorvoeren.

OutSystems biedt echter de mogelijkheid om met de frontend te beginnen. Dit is te danken aan het low-code platform dat gebruikmaakt van templates en modules. Deze zijn gebruiksklaar en demonstreren meteen hoe bepaalde functionaliteiten in de praktijk functioneren. Hierdoor kun je in een fractie van de tijd de grote lijnen uitwerken en dan de rest van de ontwikkeltijd besteden aan het verfijnen van de details.

Toch is de realiteit vaak genuanceerder dan een strikte scheiding tussen frontend en backend ontwikkeling. De backend is immers meer dan alleen een database. Als een bestaand systeem modulair is opgebouwd, biedt dat mogelijkheden voor modulaire vervanging. Bij een monolitisch systeem kun je ervoor kiezen om de database te behouden terwijl je de frontend modulair vervangt. Je kunt er ook voor kiezen om de oude database te behouden tijdens de vervangingsperiode, terwijl alle nieuw gebouwde modules al in een nieuwe database worden geschreven. Dit grijze gebied biedt dus veel mogelijkheden voor flexibele oplossingen.

3. Integreer je applicaties en databases

Bij het moderniseren van een legacy systeem wil je de kans niet missen om deze te integreren met diverse andere applicaties en databases. Zo hoeven werknemers bijvoorbeeld niet continu gegevens viermaal in te vullen in vier verschillende applicaties. Door integratie worden die automatisch van elkaar overgenomen. Ook bij databases is dit zeer handig. Door data met elkaar te combineren ontstaan nieuwe inzichten in het gedrag en de behoeftes van je klanten die je kunt toepassen in je beslissingen.

Met OutSystems is het relatief makkelijk om integraties aan te leggen. Zowel in de cloud als on premise. Hierbij is het zelfs mogelijk dat je de database van een legacy applicatie langer in de lucht houdt, maar deze al wel laat werken via de nieuwe frontend.