Waarom is het belangrijk je tech stack te moderniseren?

Low-code

Hoe blijf je schaalbaar, concurrerend en vooruitstrevend?

Moderne technologische ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op en dwingen bedrijven kritisch naar hun IT-landschap te kijken. Het credo “stilstaan is achteruitgang” is meer dan ooit van toepassing en het moderniseren van software, frameworks en de infrastructuur (kort samengevat als ‘tech stack’) is dan ook geen luxe, maar een pure noodzaak om als bedrijf concurrerend en relevant te blijven.

Aan de hand van dit o.a. artikel delen we waardevolle inzichten, analyses en best practices over het belang van een moderne tech stack. Wat zijn de belangrijkste redenen voor een IT-moderniseringsslag? Welke risico’s kleven er aan een verouderde infrastructuur? En misschien nog wel belangrijker: hoe helpt een up-to-date oplossing je om succesvol te zijn én te blijven?

Kleine stapjes voor groot resultaat

Het zijn bekende verhalen: moderniseringstrajecten die faliekant mislukken. We gaan naar 2012, als de vooraanstaande Amerikaanse effectenhandelaar Knight Capital Group een update in de geautomatiseerde handelssystemen doorvoert. Echter, een fout in de software resulteerde in slechts enkele minuten tot een verlies van ruim 400 miljoen euro en een bijna faillissement van het bedrijf.

Maar ook dichter bij huis kennen we falende voorbeelden, zoals miljoenenprojecten binnen de overheid die uitlopen op een fiasco. Dit soort voorbeelden boezemen ondernemers vaak angst in om te moderniseren, waardoor ze jarenlang op oude, ‘vertrouwde’ systemen werken. Enorm risicovol, zo stelt Dick van Straaten (Director Cloud & IoT bij LINKIT): “Door de snelle technologische ontwikkelingen raak je als bedrijf steeds verder achter. De concurrentiepositie wankelt, kritische klantbehoeften komen in het geding en organisaties worden gevoeliger voor cybercriminaliteit. Daarnaast zien ondernemers vaak op tegen de omvang het moderniseringstraject, terwijl je door kleine stappen te nemen het proces goed kunt stroomlijnen en in goede banen kunt leiden. Je tech stack moderniseren is namelijk geen eenmalige stap, maar een continu proces dat nooit stopt.”

“Je tech stack moderniseren is namelijk geen eenmalige stap, maar een continu proces dat nooit stopt.

“Vroeger kocht je Windows 95 en wist je dat drie jaar later Windows 98 uitkwam. Nu leven we in een tijd waarin updates en patches bijna dagelijks verschijnen. Dat levert niet alleen uitdagingen op voor de IT-afdeling, maar ook voor de business en bijbehorende processen. Bedrijven worden gedwongen sneller beslissingen te nemen: go of no-go.”

Niet meer sexy

Door moderniseringen uit te stellen, lopen bedrijven steeds meer achter op het gebied van nieuwe technieken. De support valt weg, licenties verlopen, de beveiliging wordt steeds zwakker en er kunnen geen updates meer worden uitgevoerd. Bovendien neemt de aantrekkingskracht van je bedrijf af wanneer je op oude systemen werkt, stelt Dick. “Oude technologieën spreken de nieuwe generatie niet meer aan en je bent als bedrijf niet meer ‘sexy’ om voor te werken. Vaak zien we bij dit soort bedrijven dat het verloop ook hoger dan gemiddeld is, waardoor er een tweeledig probleem ontstaat. Aan de ene kant loopt kennis de deur uit en aan de andere kant is het erg moeilijk om nieuw talent voor verouderde technologie aan te trekken.”

Oude technologieën spreken de nieuwe generatie niet meer aan en je bent als bedrijf niet meer ‘sexy’ om voor te werken.

Modulair opgebouwd

Om mee te gaan met de dagelijkse veranderingen, is het belangrijk dat de tech stack flexibel en schaalbaar is, zodat deze meegroeit met het bedrijf. Verouderde systemen leggen beperkingen op aan de groei van het bedrijf en maken het lastig om nieuwe functionaliteiten toe te voegen of aan te passen aan veranderende (klant)behoeften. Dick: “Moderne tech stacks zijn vaak modulair opgebouwd, waardoor deze eenvoudiger aan te passen zijn en nieuwe technologieën makkelijker geïntegreerd kunnen worden. Zo kunnen bedrijven snel reageren op marktveranderingen, groeiende workloads en nieuwe technologieën en blijven ze wendbaar en concurrerend.”

Ook cloud computing speelt hierin een rol, vervolgt Dick. “Moderne oplossingen maken steeds vaker gebruik van managed cloud-diensten. Deze diensten ontzorgen en bieden de mogelijkheid om resources, zoals rekenkracht en opslag, automatisch te schalen op basis van de vraag, zodat bedrijven kostenefficiënter kunnen opereren.”

Ongewenste meekijkers

Een ander facet die het belang van modernisering belicht, is cybersecurity. Verouderde software en een ‘stoffig’ IT-landschap zijn kwetsbaar en vormen een ernstig beveiligingsrisico voor de organisatie. Dick legt uit: “Hoe langer je als organisatie zijnde wacht met het moderniseren van je IT-landschap, hoe groter de risico’s worden. Met als gevolg ongeplande downtime, financiële verliezen of reputatieschade.”

Hoe langer je als organisatie zijnde wacht met het moderniseren van je IT-landschap, hoe groter de risico’s worden.

Maar hoe logisch het ook klinkt, in de praktijk blijkt de gedachten vaak anders en komt Dick met regelmaat bedrijven tegen die het risico niet zien. “Vaak hoor ik van klanten dat ze nog nooit gehackt zijn of zichzelf niet interessant achten voor cybercriminelen. Maar hoe weten ze dat zo zeker? Bij verouderde software is er namelijk geen realtime controle. Totdat ze ineens in de logs kijken en erachter komen dat er al jaren iemand ‘meekijkt’. Realtime monitoring, iets dat bij moderne software mogelijk is, is dan ook strikt noodzakelijk.”

Levensader van het bedrijf

Naast de aantrekkingskracht, flexibiliteit en beveiliging, biedt een moderne tech stack bedrijven ook de mogelijkheid om hun processen te stroomlijnen en efficiënter te werken. Dick: “Nieuwe technologieën en frameworks zorgen voor betere prestaties en een hogere verwerkingssnelheid van systemen. Anders gezegd: door verouderde software te vervangen door moderne alternatieven, kunnen bedrijven operationele processen automatiseren aan de hand van workflows en scripts. Dit vermindert niet alleen de kans op menselijke fouten, maar heeft ook een positieve invloed op kostenbesparingen, tijdswinst, productiviteit en dus de uiteindelijke dienstverlening aan klanten.”

Hij sluit af: “Bedrijven kunnen er niet meer omheen: een moderne tech stack is de levensader van het bedrijf. Wil je concurrerend, aantrekkelijk, vooruitstrevend en bovenal succesvol zijn, dan is een moderne IT-infrastructuur onmisbaar. Want alleen door te vernieuwen, zet je een strategische stap om je groei te stimuleren en een solide basis te leggen voor toekomstig succes.”

Cloud

Dick

Dick van Straaten

Microsoft Cloud Lead
+31302650265 linkedin

Dick van StraatenDirector Cloud & IoT (LINKIT)

Dick (54) werkt sinds 2021 bij LINKIT en is eindverantwoordelijk voor het Cloud & IoT-squad. Samen met zijn team geeft hij advies aan klanten en partners over strategie, businessvraagstukken en deelt hij zijn diepgaande cloud- en Microsoft-kennis. Meer weten? Volg Dick op LinkedIn waar hij zijn waardevolle inzichten, artikelen en meer deelt.


Wil je jouw tech stack moderniseren en meer informatie hierover lezen? Bekijk dan ook dit artikel: