Er zijn veel manieren om aan de slag te gaan met je eerste low-code applicatie. Naast het kiezen van een technologie, is het een bewuste keuze voor een nieuwe manier van werken binnen een organisatie. Dit bijvoorbeeld om innovatie en wendbaarheid te vergroten.
Hoewel we bij LINKIT altijd aanraden om klein te beginnen, is het belangrijk om het grotere plaatje voor ogen te houden. Wij vinden het belangrijk om te werken vanuit een langetermijnstrategie en agile roadmap om nu de juiste beslissingen te nemen. Maar hoe zet je die roadmap op? En specifiek, hoe beslis je met welke use case je gaat beginnen?
Maak indruk vanaf je eerste low-code applicatie
Alle applicaties die je bouwt, moeten gericht zijn op succes. Maar de éérste low-code applicatie tot een succes maken is essentieel. Niet alleen ten behoeve van die ene app, maar vooral omdat je eerste applicatie helpt bij de adoptie van het low-code platform binnen de organisatie. Daarom kiezen we altijd een use case die een echte pijn oplost, met een sterke business case. Zo is bij een succesvolle toepassing de impact van het werk duidelijk voor de rest van de organisatie. Vraag jezelf dus bij het kiezen van een use case af: ligt tenminste één persoon ’s nachts wakker van dit probleem?
Beperk de complexiteit om de kans op succes te vergroten
Veel bedrijven die low-code gaan gebruiken, zijn nog niet gewend aan het ‘in-huis’ ontwikkelen van software. Dat betekent dat de organisatie een nieuwe technologie moet adopteren en een nieuwe (agile) werkwijze. Het is daarom niet aan te raden om met een complexe applicatie te beginnen waarbij vaak meerdere stakeholders en integraties komen kijken. Daarom brengen we use cases altijd in kaart op basis van hun complexiteit en kiezen we de eerste applicatie die een hoge impact en beperkte complexiteit heeft.
Maak een overzicht van je doelen door middel van een use case portfolio workshop
Natuurlijk kunnen wij je ondersteunen bij het kiezen van een succesvolle eerste use case. Bij LINKIT hebben we een workshop format ontwikkeld, om de verschillende use cases binnen een organisatie in kaart te brengen. We brainstormen over use cases binnen verschillende toepassingsgebieden, van kernapplicaties tot klantportalen. Zo maken we een compleet overzicht van mogelijke use cases. Daarna delen we de verschillende use cases in op impact en complexiteit. Zo helpen we met een startpunt en roadmap richting een volwassen low-code organisatie.
Vergelijk Mendix, Outsystems of andere low-code platformen
Somige use cases passen beter bij bepaalde low-code of no-code platformen. LINKIT heeft kennis van zowel het OutSystems- als het Mendix-platform en zo kunnen wij adviseren bij de beslissing. Tijdens de use case portfolio workshop helpen we je te begrijpen waar low-code impact heeft op jouw bedrijf en welk platform zoals Mendix, OutSystems of een andere, daar het meest geschikt voor is.
Vraag hulp aan low-code experts
Het is belangrijk om te beseffen dat je niet de eerste bent die deze beslissing neemt. Maak gebruik van de expertise en ervaring van de low-code vendors, potentiële implementatiepartners en referentieorganisaties. LINKIT heeft een team van 60+ low-code experts met ervaring binnen, onder andere in retail, logistiek, overheid, finance en manufacturing. Wij ondersteunen graag bij jouw traject of brengen je in contact met vergelijkbare organisaties. Als je zelf meer onderzoek wilt doen, lees dan hier alles over low-code. En wellicht vind je deze artikelen dan ook interessant: