Realtime data slim inzetten

.NET Azure C# Internet of Things (IoT) Industrial IoT

Oneindig veel mogelijkheden met nanoFramework

Het Internet of Things (IoT) is een term die de laatste jaren steeds vaker opduikt in de wereld van technologie en innovatie. Een term die verwijst naar apparaten en objecten die verbonden zijn met het internet, waardoor ze met elkaar kunnen communiceren en informatie (data) kunnen delen. Door IoT-apparaten te gebruiken, kunnen bedrijven efficiënter werken en kosten besparen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van sensoren in fabrieken om de productie te optimaliseren of door slimme energiemeters nóg slimmer te maken om te anticiperen op de energiebehoefte.

Om deze ‘things’ zo ver te krijgen dat ze zelflerend (intelligent) zijn en daadwerkelijk gegevens kunnen overdragen, moet er specifieke software geschreven worden. Een van de manieren hiervoor is het nanoFramework, waarvan LINKIT recent officieel partner is geworden. Wat dit precies inhoudt, leggen Dick van Straaten (Director Cloud & IoT bij LINKIT) en José Simões (CEO van Eclo Solutions en founder van het .NET nanoFramework) uit in dit artikel en ze vertellen waarom dit interessant is voor de business.

De uitdagingen van IoT

Dat IoT de toekomst heeft, staat als een paal boven water. Gartner verwacht dat het aantal IoT-apparaten zal groeien tot ruim 22 miljard in 2025. Maar die groei levert ook uitdagingen op, zoals de vraag naar experts met kennis van de achterliggende programmeertaal. Iets dat Dick herkent: “Traditioneel wordt IoT-apparatuur geprogrammeerd in talen als C of C++. De kennis van deze programmeertalen echter is niet wijdverspreid en voor de nieuwe generatie developers zijn deze talen ook niet ‘sexy genoeg’ om te leren.”

José vult hem aan: “Op de universiteit wordt soms lesgegeven in C en C++, maar op het HBO eigenlijk niet. Het is dus minder toegankelijk dan andere programmeeralen. Het nanoFramework biedt dan uitkomst, omdat we C en C++ door de gangbare programmeertaal .NET C# vervangen. Zo wordt het schrijven van embedded software (software die geschreven wordt om machines aan te sturen, red.) een stuk eenvoudiger.”

Wat is het nanoFramework?

Dick: “Het nanoFramework is een ecosysteem dat bestaat uit verschillende organisaties met kennis van software en hardware rondom IoT. Het framework is ontworpen voor het programmeren van slimme apparaten met een zeer beperkt geheugen en rekenkracht. Deze Micro Controller Units (MCUs) kunnen autonoom gegevens verzamelen of acties uitvoeren.”

José vult hem aan: “Door het uitgebreide netwerk van bedrijven en de toegankelijke programmeertaal (C#, red.), ontstaat er een ecosysteem en treden we als partners op om klanten te ondersteunen op het gebied van hardware en software. Daarnaast is het nanoFramework open source en worden er talloze libraries en tools aangeboden, waardoor ontwikkelaars het volledig naar eigen behoeften kunnen inrichten en de volledige controle behouden. Zo wordt het ontwikkelproces eenvoudiger, sneller en laagdrempeliger.”

Wat zijn de voordelen van het nanoFramework?

Er zitten verschillende voordelen aan het nanoFramework, vertelt José. “Het omvat alles rondom .NET, zoals Microsoft Visual Studio. Hiermee kunnen developers het volledige programmeertraject doorlopen -van concept tot productie. Daarnaast is het nanoFramework flexibel en kan het worden aangepast aan verschillende hardware-configuraties.”

Dick: “Als LINKIT beschikken we over developers die ervaring hebben met het programmeren in C#. Het nanoFramework stelt ze in staat om de kennis en ervaring te gebruiken om software te programmeren voor slimme IoT-devices. De leercurve om slimme apparaten te programmeren is daardoor erg klein en werkt het framework als een accelarator voor het ontwikkelen van onze nieuwe IoT-propositie.”

Voor welke bedrijfstak is het nanoFramework interessant en waarom?

Dick: “Voor vrijwel ieder bedrijf en iedere branche. Ik hoor vaak uit verschillende branches dat bedrijven ‘iets’ met IoT willen doen. Voorheen verzamelden ze vaak enorme hoeveelheden data om inzicht te krijgen in hun processen. Echter, tegen de tijd dat dit op een dashboard werd geprojecteerd, bleek de data alweer verouderd met -in sommige gevallen- als resultaat geleden schade. De vraag naar realtime data, waarmee ze direct kunnen anticiperen wanneer het nodig is, neemt toe en daar speelt IoT een grote rol in. Neem als voorbeeld ‘predictive maintenance’: je wilt iets niet pas repareren als het stuk is, je wilt juist voorkomen dat het stuk gaat door tijdig onderhoud.”

José sluit zich hierbij aan: “Ieder bedrijf dat is geïnteresseerd in embedded systems en IoT kan profiteren van het nanoFramework. Data was altijd de belangrijkste parameter om processen inzichtelijk te maken, maar tegenwoordig is de belangrijkste parameter tijd. Vrijwel ieder bedrijf wil ‘fast forward’ zijn en kunnen simuleren wat er in de toekomst gebeurt. Door gebruik te maken van het nanoFramework en het eromheen hangende ecosysteem, krijg je deze inzichten en kun je als bedrijf tijdig anticiperen op veranderingen.”

Welke projecten zijn er gerealiseerd aan de hand van het nanoFramework?

Een van de gerealiseerde praktijkvoorbeelden die Dick noemt, is het Smart Parking-project van FC Utrecht. “Het stadion biedt plaats aan 23.000 fans, maar er zijn slechts 3.000 parkeerplekken in de directe omgeving -iets dat problemen oplevert geeft tijdens wedstrijden. FC Utrecht wil de beleving van supporters positief veranderen door de parkeerervaring te verbeteren. Met het nanoFramework zijn we in staat om slimme apparaten te ontwikkelen die kunnen detecteren welke plekken er beschikbaar zijn. Middels een proof-of-concept hebben we een aantal parkeerplekken voor FC Utrecht realtime inzichtelijk gemaakt.”

Ook José is trots op een succesvol project dat is ontwikkeld dankzij het nanoFramework. “We hebben slimme apparatuur geleverd aan een groot koeltransportbedrijf. Deze apparaten monitoren tijdens de gehele route of de producten op de juiste temperatuur gekoeld worden en of ze niet bederven. Tegelijkertijd houden de apparaten ook de technische staat van de vrachtwagen in het oog en geven ze een signaal wanneer er een toekomstig defect kan optreden. Dit project is niet alleen van waarde voor koeltransport, maar voor de hele logistieke sector. Ze kunnen op die manier namelijk niet alleen de kwaliteit en continuïteit garanderen, maar ook direct anticiperen op wat er komen gaat. En dat resulteert weer in een efficiënte en kostenbesparende bedrijfsvoering.”

Waarom is LINKIT partner geworden van het nanoFramework?

Dick: “We zijn altijd op zoek naar (nieuwe) partnerships die ons aanvullen en versterken en waarmee we samen end-to-end-oplossingen kunnen bieden. LINKIT is geen hardware-leverancier, maar dankzij het partnerschap staan we in direct contact bedrijven die dat wel zijn en werken we nauw samen om klanten te adviseren en ondersteunen.”

Een andere reden voor het partnerschap is de uitbreiding van de IoT-dienstverlening van LINKIT, zegt Dick. “De specifieke IoT-apparatuur waar organisaties om vragen, moet natuurlijk geprogrammeerd worden. Dankzij onze uitgebreide kennis van C#, Microsoft en het door onszelf ontwikkelde HIVE-platform, zijn we in staat om snel projecten op te tuigen en deze samen met de klant succesvol te doorlopen.”

Ook José is blij met de toetreding van LINKIT tot het ecosysteem. “LINKIT heeft zich bewezen als betrouwbare IT-partner en voegt daadwerkelijk iets toe aan het ecosysteem. Door onze gezamenlijke kennis te bundelen, wordt het ecosysteem nog krachtiger en kunnen we onze overtuiging dat IoT voor iedere organisatie toegevoegde waarde biedt, verder kracht bijzetten.”

De toekomst van het nanoFramework

De oneindige mogelijkheden die het framework en IoT bieden, maken dat José en Dick erg enthousiast zijn over de toekomst. “Je bepaalt zelf de logica met het nanoFramework. De technologie is goedkoop, waardoor bedrijven geen kapitalen kwijt zijn aan apparatuur of connectiviteit. Het biedt dus ook voor kleinere bedrijven interessante mogelijkheden,” zegt Dick.

José is eveneens enthousiast. “We hebben al veel bereikt, en dat is nog niet eens een klein stukje van wat er allemaal mogelijk is. Er komt steeds meer support vanuit (grote) Cloud providers en de interesse vanuit bedrijven neemt toe. Ook de community groeit dankzij de actieve developers en de GitHub-activiteit neemt ook toe. Allemaal tekenen dat de toekomst van het framework erg rooskleurig is.”

Wil je IoT voor je bedrijf laten werken?

Ben je nieuwsgierig wat IoT kan betekenen voor jouw organisatie? Of wil je jouw realtime data efficiënt inzetten, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Wij vertellen je graag over de mogelijkheden die het nanoFramework je biedt en hoe dit van waarde kan zijn voor jouw bedrijf.

Dick van Straaten Director Cloud & IoT (LINKIT)

Dick (53) werkt sinds twee jaar bij LINKIT en is eindverantwoordelijk voor het Cloud & IoT-squad. Samen met zijn team geeft hij advies aan klanten en partners over strategie, businessvraagstukken en deelt hij zijn diepgaande cloud- en Microsoft-kennis.

José Simões CEO (Eclo Solutions)

José (48) is founder van .NET nanoFramework en een van de drie oprichters van Eclo Solutions. Met zijn bedrijf richt hij zich elektronische software en ontwikkelen en realiseren ze slimme IoT- en cloudoplossingen voor bedrijven.