Den Haag
Senior
36 uur per week
12 months
Startdatum op 1 augustus
Verlopen
371 Dagen geleden
Nationaal Cyber Security Centrum

DevOps Engineer Microsoft

Wij zoeken een ervaren DevOps engineer die zich vooral gaat richten op identity en messaging taken. Denk hier aan het onderhouden verder door ontwikkelen van Exchange, Active Directory en bijbehorende Windows systemen.

Achtergrond opdracht

In 2022 is NCSC een traject gestart om een schaalbare hybride cloud/multi-cloud te realiseren. Om tot zo’n hybride opzet te komen wordt er naast het inrichten van Azure clouddiensten hard gewerkt aan het verder optimaliseren van het bestaande VMWare HCI-platform tot een volwaardig private cloud omgeving. NCSC ziet de private cloud als het aangewezen platformdeel voor workloads die hoge beveiligingseisen vereisen en/of directe connectiviteit met interne diensten, zoals onze werkplekken. Onderdeel van de private cloud zijn onze Microsoft gebaseerde identity en messaging systemen. Om deze beveiligingseisen te borgen wordt voor werkplekken gebruik gemaakt van een lokale mailomgeving op basis van Exchange, Active Directory en Cisco MTA. Parallel hieraan wordt de werkplek volledig gemoderniseerd, waarbij het concept van Unified Endpoint Management wordt toegepast i.c.m. Applicatie virtualisatie en Zero trust concept. Juist om deze reden is tijdelijk inhuur nodig, welke kan helpen met de ontwikkel en opbouwfase, maar zeker ook de ondersteuning van de verschillende teams met hun reis naar de hybride cloud opzet, in bijzonder private cloud deel. Hierdoor is tijdelijke inhuur nodig om realisatie te faciliteren en continuïteit te garanderen voor oplevering.

Werkzaamheden / verantwoordelijkheden

Kandidaat zal functioneren als een DevOps engineer binnen het EdgeDC Center of Excellence, welke primair uit Linux, Kubernetes en Windows specialisten bestaat met de focus op het implementeren van hoog beveiligde omgevingen, inclusief hardening en beveiliging van infrastructuur.

Belangrijk is dat de DevOps engineer – Microsoft zich vooral gaat richten op identity en messaging taken. Denk hier aan het onderhouden verder door ontwikkelen van Exchange, Active Directory en bijbehorende Windows systemen.

Overkoepelende prestatiedoelstelling: kandidaat is met zijn collega’s verantwoordelijk voor het ondersteunen van het NCSC op het gebied van deze private cloud infrastructuur en kennis bieden bij de verdere inrichting van het EdgeDC-Center of Excellence.

De belangrijkste werkzaamheden omvatten:

 1. Meedraaien binnen een Agile infra ontwikkelteam op basis van Scrum en bewaken van de DevOps principes.
 2. Dagelijkse ontwikkel en administratie werkzaamheden rondom platform, integratie en te nemen beveiligingsmaatregelen op basis van detail ontwerpen.
 3. Zogenaamde derdelijns werkzaamheden in samenwerking met afnemende teams, waaronder reviewen, beschrijven en doorvoeren van wijzigingen, oplossen van bugs en afhandelingen van incidenten.
 4. Samenwerken met Cloud Center of Excellence, waarbij werkzaamheden in sommige gevallen plaatsvinden op de Azure Cloud infrastructuur.
 5. Incidenteel kan werken buiten kantoortijden op basis van stand-by vereist zijn.
 6. NCSC blijft een crisisorganisatie. In geval van een opschaling of crisis kunnen alle medewerkers gevraagd worden om overige voorkomende werkzaamheden binnen hun bereik op te pakken.

De volgende taken en verantwoordelijkheden worden onderkend:

 1. Administratie en ontwikkeling binnen de hybride cloud, met Microsoft Identity en Mesaging als focusgebied.
 2. Werken onder DevOps principes en gebruikmakend van ondersteunende tools en technieken.
 3. Derdelijns ondersteuning aan de afnemende teams, in bijzonder collega’s binnen ITB.
 4. Zorgdragen voor juiste kwaliteitsborging op het gebied van security en beschikbaarheid

Functie eisen:

 • De aangeboden kandidaat heeft minimaal 5 jaar ervaring met werken binnen Microsoft Windows omgevingen.
 • De aangeboden kandidaat heeft minimaal 5 jaar ervaring met (Azure) Active Directory.
 • De aangeboden kandidaat heeft minimaal 4 jaar ervaring met Microsoft Exchange.
 • De aangeboden kandidaat heeft minimaal 3 jaar ervaring met VMWare.
 • De aangeboden kandidaat heeft minimaal 2 jaar ervaring met applicatie virtualisatie / VDI.  
 • De aangeboden kandidaat heeft hands-on ervaring met PowerShell.  
 • De aangeboden kandidaat heeft kennis van DKIM, DMARC en moderne autorisatie. (SSO/MFA)

Overige wensen:

 • De aangeboden kandidaat heeft kennis van en ervaring met het beheren en onderhouden van kritische en/of soevereine infrastructuren.
 • De aangeboden kandidaat is in het bezit van een Verklaring van Geen Bezwaar, in de periode 2017-2022 afgegeven door de AIVD of MIVD, op niveau A of B, voor een vergelijkbare ict-functie.
 • De aangeboden kandidaat is in het bezit van relevante certificeringen op het gebied van Microsoft Windows, Exchange, Azure, security hardening en agile werken.
 • De aangeboden kandidaat heeft ervaring met .NET applicatie en/of database hosting, zoals IIS, SQL Server en SharePoint.
 • De aangeboden kandidaat heeft ervaring met e-mail security tools, zoals Cisco Secure email, Trend micro en Symantec Endpoint protection.
 • De aangeboden kandidaat heeft ervaring met Azure hybride cloud integratie, zoals PIM, ADFS en AD Connect.
 • De aangeboden kandidaat heeft ervaring met het toepassen en implementeren van STIG hardening.