Bij financiële instellingen
Financiële instellingen zijn onderhevig aan continu veranderende wet- en regelgeving. Met name op het gebied van fraudedetectie worden er steeds strengere eisen gesteld aan banken, verzekeraars en vermogensbeheerders om hun (potentiële) klanten te screenen en criminele, frauduleuze handelingen te voorkomen. De uitdagingen die dit voor bedrijven met zich meebrengt zijn enorm en vaak zijn dit processen van weken en zelfs maanden.
Zo ook bij een grote vermogensbeheerder. Zij stelde LINKIT de vraag om op korte termijn een klantportaalapplicatie te ontwikkelen, om razendsnel uitgebreide risicoprofielen te maken van klanten en om sneller nieuwe wetten en regels te kunnen adopteren.
Ernstige gevolgen
Dat deze vraag kwam, verbaasde Omid Darroudi (Director New Business bij LINKIT) niet. “Het niet naleven van wetten en regels kan ernstige gevolgen hebben voor financiële instellingen, zoals enorme boetes of strafrechtelijke vervolging van medewerkers,” zegt hij. “In deze case wilde de klant dan ook het onboarding-proces voor klant (het zgn. ‘Know Your Customer’) gebruiksvriendelijker en efficiënter inrichten. Door nieuwe technologieën en slimme tooling in zetten, worden mogelijke risico’s -zoals het witwassen van geld, het financieren van terrorisme of andere vormen van financiële criminaliteit- voorkomen.”
Bepalen van risicoprofielen
‘Know Your Customer’ (kortweg KYC) is een proces dat financiële instellingen helpt bij het identificeren van (potentiële) klanten. Aan de hand van dit proces wordt relevante klantinformatie verzamelt en ontstaat er een risicoprofiel. Het beperkt het risico op frauduleuze handelingen en draagt bij aan de transparantie en integriteit van de financiële instelling.
Dion Drost, Accountmanager Low-code bij LINKIT, was nauw betrokken bij het project van de vermogensbeheerder. “Allereerst is het belangrijk om te weten dat het KYC-proces geen eenmalig moment is, maar een periodiek proces. Klantgegevens moeten up-to-date blijven, verdachte transacties en wijzigingen moeten in een vroeg stadium worden opgemerkt en het risicoprofiel moet constant worden gemonitord. In deze case was het dus noodzakelijk een snelle, flexibele, toekomstbestendige en gebruiksvriendelijke applicatie te ontwikkelen. Dankzij het low-codeplatform OutSystems hebben we (LINKIT, red.) een geavanceerd klantportaal gerealiseerd, volledig conform de wensen en eisen van de bank.”
Integratie met bestaande systemen
De belangrijkste fundamenten van de vraag van deze vermogensbeheerder waren security, integratie en beheersbaarheid. Drie onderdelen die samenkomen in low-code, aldus Dion. “OutSystems staat bekend om haar uitgebreide encryptie- en veiligheidsmogelijkheden. Bovendien leent het cloudplatform zich uitstekend voor een naadloze integratie met bestaande (maatwerk)systemen, waardoor de continuïteit en koppelbaarheid waren gewaarborgd.”
Efficiëntere automatisering
Programmeren via OutSystems gebeurt voornamelijk visueel, waardoor specifieke codetaalkennis niet noodzakelijk was bij de klant. Omid: “Bij standaard softwarepakketten ben je beperkt in je bewegingsvrijheid. OutSystems daarentegen is programmeren zoals je in 2023 verwacht: geen specifieke codetaal, maar via drag-and-drop ontwikkel je op logische wijze een applicatie, met een extreem lage foutmarge.”
Dankzij het visuele aspect, kunnen bankmedewerkers zelf regels en validaties toevoegen of wijzigingen aanbrengen in het KYC-proces. Dit maakt financiële organisaties niet alleen flexibel, het maakt de automatisering ook veel efficiënter. Frequente taken, zoals het verzamelen van klantgegevens, controleren van identiteitsbewijzen en uitvoeren van risicobeoordelingen, worden geautomatiseerd en het aantal menselijke fouten wordt geminimaliseerd.
Het resultaat
Na enkele weken is de klantapplicatie definitief opgeleverd, tot grote tevredenheid van de klant. “Financiële instellingen worden steeds meer gereguleerd, waardoor de flexibiliteit verdwijnt,” vertelt Dion. “Door voor low-code te kiezen, zijn organisaties verzekerd van een platform waarmee ze razendsnel applicaties ontwikkelen en kunnen blijven voldoen aan de veranderende nationale en internationale wet- en regelgeving.”
“En dat geeft de kracht en de uitgebreide mogelijkheden van OutSystems aan,” vult Omid hem aan. “Op korte termijn een maatwerkoplossing ontwikkelen die zich gemakkelijk laat moduleren zonder hardcore-codetaal en probleemloos integreert op het bestaande softwarelandschap. Zo behouden banken, verzekeraars en vermogensbeheerders -ondanks alle reguleringen- hun flexibiliteit en versterken ze hun positie.”
Expertise bij LINKIT
LINKIT is specialist op het gebied van low-code. Ben jij benieuwd op welke manier low-code jouw financiële organisatie kan ondersteunen? Wij vertellen je er graag meer over. Neem contact op met een van onze low-code professionals voor meer informatie.