Een traineeship voor data engineers: “Voor CZ pakte deze keuze heel goed uit!”

Data Python Scala Docker Spark Kafka Agile

Een interview met Fleur Hasaart van CZ en Michael Best van LINKIT

Een officiële opleiding bestaat vrijwel niet en dat terwijl de vraag naar data engineers exponentieel groeit. Het vak van data engineer wordt soms ook wel het ‘beroep van de toekomst’ genoemd, maar wie leidt deze veelgevraagde professionals dan op? Een aantal jaar geleden besloot LINKIT in dit gat in de markt te springen en zelf nieuwe data engineers op te gaan leiden. Het resultaat was de ‘traineeship’. Een jaar durend programma dat start met een intensieve trainingsperiode van zes weken, gevolgd door een detacheringsperiode van een jaar bij één van onze klanten.

Vraag en aanbod

Zowel Michael Best als Fleur Hasaart kwamen in aanraking met dit programma, maar wel vanaf verschillende kanten. Michael besloot als trainee mee te doen. In de hoop om zijn kennis te vergroten en om uit te vinden of het beroep van data engineer hem zou liggen. Fleur Hasaart, manager van CZ’s data science team, deed mee aan de data engineer traineeship vanwege een heel andere reden. Bij CZ waren ze dringend op zoek naar een nieuwe data engineer en de mogelijkheid om mee te doen kwam dan ook precies op het juiste moment.

Naar de laatste technologische standaarden

“Het vinden van een data engineer was en is moeilijk binnen de huidige banenmarkt,” legt Fleur uit. “Dus toen ik een spontaan telefoontje kreeg van LINKIT om mee te doen aan de traineeship was ik zeker geïnteresseerd. Ik had een goed gesprek met hen en besloot uiteindelijk om mee te doen. Bovendien steun ik het idee achter de traineeship. Het specifiek opleiden van mensen voor een bepaald doel met gerichte kennis vind ik een slim plan. Voor CZ was het tot slot een aanwinst om iemand in het team te krijgen die getraind is naar de laatste technologische standaarden.”

Starten in het midden van een pandemie

In april 2020 kreeg Fleur Michael in haar team. Midden in de eerste golf van de coronacrisis was dit niet bepaald de beste tijd om te starten, maar zowel Michael als Fleur wisten er het beste van te maken.

Michael: “Bij CZ kreeg ik te maken met een hele aardige groep collega’s. Er is veel onderlinge samenwerking en iedereen staat voor je klaar als dat nodig is. Ik heb de afgelopen maanden mijn best gedaan om CZ op elke manier mogelijk te helpen. Het is een hele goede ervaring tot zover!”

Voordelen van de data engineer traineeship

“Om eerlijk te zijn, had ik weinig verwachtingen van tevoren waar ik zou gaan werken en wat ik zou gaan doen. Om vervolgens CZ als eerste opdracht te krijgen was dan ook een fijne verrassing. Wat je rol uiteindelijk wordt, wordt tenslotte voor een groot deel bepaald door de plek waar je terecht komt.

Ik kan nu zeggen dat ik de afgelopen maanden echt enorm veel geleerd heb. Veel meer dan ik van tevoren had gedacht! De traineeship voor data engineers gaf me een goede introductie tot het vak en gaf me de tools om te leren wat ik op mijn werk moest doen. En nee, de traineeship heeft me niet alles geleerd wat ik nodig had. Maar het heeft me wel geleerd de kennis te vinden die ik nodig heb, zodat ik het ter plekke kan leren.”

Een ijverige leerling

Fleur is hier mee eens: “Michael kwam binnen tijdens een moeilijke periode, waarbij we elkaar niet eens in het echt konden ontmoeten. Geen ideale start. Maar gelukkig voor ons wil hij heel graag verder leren. Ik moest hem af en toe zelfs tegenhouden,” zegt ze met een lach. “Michael heeft een hele brede interesse, zelfs buiten zijn eigen functieprofiel. Hij heeft een goede instelling en doet wat hij moet doen. Ik ben heel blij met hem!

Goede samenwerking met LINKIT

Ook de samenwerking met LINKIT gedurende Michaels tijd bij CZ verliep goed. Fleur: “Het is heel fijn samenwerken met LINKIT. Ze checken regelmatig of alles nog goed gaat en als er iets is wat ik met hen wil bespreken is daar altijd tijd voor. LINKIT investeert duidelijk in onze samenwerking.”

Steun van LINKIT

Michael: “Ik heb maandelijkse updates met mijn principle bij LINKIT, Alyona. We praten over waar ik mee bezig ben en ik vertel haar over de nieuwe dingen die ik leer, de uitdagingen die ik heb en welke volgende stappen ik zal nemen. Daarnaast helpt LINKIT me ook op persoonlijk vlak. Mijn baan bij CZ is mijn eerste echte baan. En als een Amerikaan die vooral in Portugal heeft gewoond, ben ik niet gewend aan de Nederlandse cultuur. Als ik tegen situaties aanloop op de werkvloer, kan ik altijd bij iemand van LINKIT terecht voor vragen.”

De grote vraag

Iedere data engineer traineeship eindigt met ‘de grote vraag’: hoe ga je verder? Iedere bootcamper beslist aan het einde van het jaar of hij of zij blijft werken bij het bedrijf waar hij gedetacheerd is, of verder gaat bij LINKIT. Voor Michael en Fleur is dat een uitgemaakte zaak. Michael: “we hebben nog gesprekken om alles formeel te regelen, maar ik blijf graag bij CZ!”

Dit jaar hebben we opnieuw een bootcamp bij LINKIT. Ben je geïnteresseerd om mee te doen aan het programma, zowel als bedrijf of als trainee? Neem dan vooral contact met ons op door te bellen of door een mail te sturen aan één van de onderstaande experts. Op zoek naar meer inspiratie? Lees dan ook het persoonlijke verhaal van trainee Inan.