Het kan, met de LINKIT bootcamp
Één of twee keer per jaar schuiven we bij LINKIT de bureaustoelen de gang op en maken we plaats voor de schoolbanken. Acht kandidaten die de zeer zware voorselectie hebben overleefd leren dan tijdens onze bootcamp in sneltreinvaart de beginselen van data engineering. Vervolgens worden ze gekoppeld aan een potentiële werkgever waar ze een jaar lang aan de slag gaan. Vervolgens hebben ze de keuze om daar vast in dienst te gaan, of bij LINKIT te blijven. Één van hen is voormalig assistent professor Inan Ates. Hij gooide vorig jaar zijn carrière om en ging van een Turkse universiteit, via de bootcamp aan de slag bij ASML. Hoog tijd voor een terugblik op een veelbewogen jaar.
In het diepe gegooid
“Tough but nice”, zo omschrijft Inan zijn eerste jaar als data engineer in een paar woorden. “De bootcamp gaf weliswaar een goede introductie in de belangrijkste aspecten van data engineering, maar bereidde me maar deels voor op de uitdagingen waar ik vervolgens bij ASML tegen aan liep. Eigenlijk alle technologie waar ik bij ASML mee moest werken was nieuw voor mij. Om een voorbeeld te geven: we leerden tijdens de bootcamp wel over Kafka, maar toen ik bij ASML direct tegen een Kafka probleem opliep, was het een hele uitdaging om het probleem op te lossen.”
Selecteren op leervermogen
Interessant genoeg is dat juist wat LINKIT voor ogen had. De kandidaten werden van tevoren niet geselecteerd op hun al aanwezige kennis van data engineering en coderen, maar op hun vermogen om nieuwe dingen te leren. Waren ze bijvoorbeeld al thuis in Java, dan moesten ze een opdracht in .Net of Python uitvoeren en vice versa. In een week tijd moesten ze zelfstandig een nieuwe programmeertaal te leren om daarin een applicatie te bouwen. Het belangrijkste beoordelingscriteria was hoe ze deze enorme uitdaging te lijf gingen en hoe snel ze kennis konden absorberen. Uit ongeveer 100 aanmeldingen werden de acht besten vervolgens geselecteerd voor de bootcamp.
Senior als leerversneller
Om de uitdaging niet al te zwaar te maken, gingen Inan en zijn twee medebootcampers niet in hun eentje naar ASML. Ze werden vergezeld door senior Thiago de Faria, die onder andere als opdracht had om te zorgen dat ze doorgingen waar ze tijdens de bootcamp aan waren begonnen: in sneltreinvaart data engineering in de vingers krijgen.
Inan lacht als hij ernaar gevraagd wordt. “Thiago zorgt er zeker voor dat wij scherp blijven,” legt hij uit. “Hij stelt ons continu vragen waarop we het antwoord meestal niet weten.”
Snel resultaat
Het afgelopen jaar was dan ook zeer leerzaam voor Inan. “Bij ASML ben ik vooral bezig geweest met het afronden van een eerder uitgevoerde data migratie. Voor de afronding hadden ze extra handen nodig, dus daar kwamen mijn collega’s en ik in beeld. ASML vond het vooral belangrijk dat we snel meters maakten en resultaat boekten. Om meer uitdaging in het werk aan te brengen mogen we nu ook deels in Scala gaan programmeren, in plaats van met Python. Ik vind dat zelf ook een flinke verbetering. Met Scala kun je data efficiënter toepassen en loggen. Bovendien is het naar mijn idee betrouwbaarder dan Python.”
Uniek aanbod LINKIT
Ook voor ASML was het afgelopen jaar zeer leerzaam. Voor hen was het interessant om te zien hoe een team van drie nieuwbakken data engineers en een senior bij hen zou functioneren. Volgens Koen Hendrickx, manager Big Data & Advanced Analytics bij ASML, was de aanvulling zeer waardevol. “Ervaren Data Engineers zijn om te beginnen schaars,” legt hij uit. “Daar komt bij dat je mensen wel kunt leren programmeren, maar daarmee heb je jouw bedrijfsprobleem nog niet opgelost. Door een senior bij de juniors te zetten, kunnen de juniors heel snel leren in de juiste context (van ASML) waardoor ze sneller de juiste oplossingen weten te vinden. Hierdoor levert LINKIT niet gewoon wat extra handen, maar lossen ze echt een probleem voor ons op.”
Uitdaging
“Als ik kijk naar de verwachtingen die ik voor de bootcamp had, zijn die ook echt wel uitgekomen.” zegt Inan. “Zo wilde ik mijzelf uitdagen en dat is zeker gelukt,” zegt hij met gevoel voor understatement. “Voor de bootcamp werkte ik als assistent professor en was ik bezig met een master in computer science. Die laatste is helaas gesneuveld,” zegt hij met een grijns. “De bootcamp, met ASML daar achteraan, was te zwaar. Het nam al mijn tijd in beslag.”
Omgaan met druk
Een tweede punt waar Inan zich in wilde uitdagen, was het omgaan met druk en stress. “Als data engineer werk je continu onder druk. Er is altijd wel een nieuw probleem, waarvoor je heel snel een oplossing moet zien te vinden. Dan weer is er iets aan de hand met een pipeline, of is er een probleem met een platform. Soms kom je daaruit en soms faal je. Gelukkig mag dat ook. Het belangrijkste is dat je met die druk om kan gaan en dat is bij mij gelukkig zo.”
Motivatie vereist
Het is duidelijk dat het volgen van de bootcamp en het doorstaan van het daaropvolgende jaar wel een prijs heeft. “Ik zit nog steeds ieder weekend te studeren om mijn kennis bij te spijkeren,” geeft Inan aan. “Je moet echt wel gemotiveerd zijn om dit werk te willen doen. Het komt zeker niet vanzelf.”
De keuze
Tot slot is er nog één belangrijke vraag over. Gaat Inan straks volledig in dienst bij ASML, of blijft hij bij LINKIT? “Ik neig naar ASML ,” antwoordt Inan. “Ondanks alle druk heb ik het namelijk echt super goed naar mijn zin daar. Tegelijkertijd bevalt LINKIT ook prima. Het is hoe dan ook een moeilijke keuze.”
Ze zitten al bij de club
Bij ASML zijn ze daar al uit. Koen: “Ze zijn met de insteek aangenomen om in dienst te gaan en wat ons betreft worden ze werknemers. Als ze dat zelf willen natuurlijk. Op die manier behandelen we ze overigens ook nu al. Ze hebben bijvoorbeeld blauwe batches terwijl ‘externen’ een groene batch hebben. Ook worden ze uitgenodigd voor interne events. Ze zitten dus eigenlijk al bij de club en hopelijk blijft dat zo!”
Kan jouw bedrijf ook nog wel wat data engineers gebruiken? Meld je dan aan als partner voor de volgende bootcamp van LINKIT. Neem contact met ons op voor meer informatie.