Hoe slimme technologie een rol kan spelen in het verduurzamen van gebouwen
Nederland moet op de schop. Dat is inmiddels wel duidelijk nu de klimaatplannen steeds concreter én ambitieuzer worden. In 2030 wil Nederland 49% minder broeikasgassen uitstoten dan we deden in 1990. In 2050 moet dit bijna 100% procent zijn. Alle sectoren moeten daaraan mee doen. De industrie, de landbouw, het transport, maar ook de Nederlandse huis- en kantooreigenaren en woningbouwcoöperaties. Wereldwijd wordt 43% van alle energie verbruikt door gebouwen. En daarvan gaat veel nodeloos verloren. Door gebouwen te verduurzamen en zoveel mogelijk van het gas af te halen, kun je veel energie en dus geld besparen, terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan de klimaatdoelen.
Energieverspillers
Daar houdt het overigens niet bij op. In kantoorgebouwen gaat ook veel energie verloren doordat lampen en verwarmingen onnodig aanstaan. Wellicht herken je de situatie zelf wel. Vergaderruimtes waar de temperatuur overdag standaard op 20 graden of meer staat, zonder dat er ook maar iemand binnen stapt. Of de airco die een heel gebouw staat te koelen, terwijl het personeel buiten zit te lunchen. De reden is uiteraard simpel. Zo lang je niet weet wanneer er wel of niet iemand in een ruimte is die behoefte heeft aan een warme kachel of een koele airco, neem je het zekere voor het onzekere. En dat is waar IoT het verschil kan maken.
Gebouw duurzaam maken
Inmiddels zijn er al behoorlijk wat innovatieve ideeën uitgewerkt over hoe je gebouwen ‘slim’ duurzaam kunt maken. Zo beschikt het nieuwe Microsoft kantoor bij Schiphol over een systeem waarbij je kunt zien welke werkplekken beschikbaar zijn. Niet alleen handig om te zien of er nog plek vrij is. Je kunt het systeem dus ook gebruiken om de verschillende verdiepingen zo effectief mogelijk te vullen. Eerst de begane grond, dan de eerste, dan de tweede, enz. En je kunt deze data gebruiken om de klimaatsystemen effectiever te maken. Zijn er geen mensen op de eerste verdieping, dan ook geen kachel of airco.
Je eigen klimaatbubbel
Maar het kan nog slimmer. Carlo Rotti, directeur van het SENSEable lab en MIT-hoogleraar, gebruikte sensoren en IoT om onder andere het elektriciteitsverbruik, de luchtvochtigheid, de temperatuur, de CO2 en de bezettingsgraad te meten. Door al deze data te combineren kun je continue een perfecte ‘klimaatbubbel’ creëren rondom de mensen op kantoor. Niet alleen verwarming aan of uit als er iemand binnenkomt. Maar ook perfect op temperatuur, met de juiste luchtvochtigheid en zuurstofgehalte in de lucht. Beter voor de werkomstandigheden en perfect tegen coronabesmettingen. Maar ook uitermate energiezuinig. En het systeem past zich automatisch aan als er meer mensen in de ruimte gaan zitten. Erg fijn voor iedereen die weet wat er gebeurt als er veel mensen bij elkaar gaan hokken. Meer hierover kun je lezen in dit artikel van futuroloog Richard van Hooijdonk.
Waarom niet?
Het ‘slim’ maken van gebouwen is kortom een win-win situatie waarbij je geld bespaart op de energiekosten en tegelijkertijd je uitstoot flink kunt verminderen als bedrijf. De vraag daarbij is natuurlijk wel waarom nog niet alle bedrijven in de rij staan om hun kantoor in een IoT walhalla te transformeren?
IoT is lastig
De reden daarvoor is zeer waarschijnlijk dat veel bedrijven het wel willen, maar niet weten waar ze moeten beginnen. IoT is een nieuw werkveld, waarin maar weinig mensen zijn die echt goed weten hoe ze ermee om moeten gaan. Vergelijk het een beetje met de cloud in zijn begindagen. Inmiddels werkt het overgrote gedeelte van de bedrijven er op de één of andere manier mee, maar tot een paar jaar geleden trokken events over ‘wel of niet naar de cloud en wanneer dan?’ volle zalen.
IoT uitdagingen
IoT heeft een eigen aanpak nodig, want het heeft zo zijn eigenaardigheden. Zo moet je devices vaak per stuk installeren en updaten (een behoorlijke klus als je er 1000 hebt per kantoor) en is er natuurlijk vraagstuk over de veiligheid van al die data. Wat als iemand het gebouw kan hacken en losgeld vraagt om de kachel weer aan te kunnen zetten. Wat je als bedrijf nodig hebt is hetzelfde als wat je eerdervoor de cloud nodig had: een betrouwbare manier om ermee aan de slag te gaan. Voor veel bedrijven is dat nu Microsoft met Office 365 en Teams. Voor IoT hoopt LINKIT dit te worden. In samenwerking met Microsoft en T-Mobile.
Zo maak je IoT toegankelijk
Als oplossing hebben wij Hive ontworpen. Een gedeeltelijke SaaS oplossing waarmee je makkelijk grote hoeveelheden IoT kunt koppelen in één platform. De data wordt veilig in de eigen cloudomgeving van de klant opgeslagen en beheert. Vanuit een optionele portal kun je vervolgens makkelijk commando’s geven aan al je IoT devices. Per stuk, allemaal tegelijk, of per groep (bv een verdieping). Door het opzetten van een IoT werkomgeving kant-en-klaar aan te bieden halen we een hoop technische drempels weg en banen we de weg voor een toekomst waarin IoT een grotere, én groenere rol kan spelen. Meer informatie over Hive vind je op onze Hive product page.
Wil je meer weten over hoe je met IoT jouw kantoor ‘slim’ kunt maken? Neem dan contact op met Dick van Straten, onze IoT Lead bij LINKIT, voor meer informatie en een demo.