IoT biedt veel nieuwe kansen, maar waar begin je?

C# Azure Edge Internet of Things (IoT) Industrial IoT Hive

Hoe LINKIT’s Hive Portal IoT oplossingen breed toegankelijk maakt

Het wordt al jaren voorspeld dat IoT, een afkorting voor Internet of Things, een glorieuze toekomst tegemoet gaat. Het punt is dat als je dat maar lang genoeg blijft zeggen – en horen – het op een gegeven moment een afgezaagd verhaal begint te worden. Een soort van veelbelovend voetbaltalent die vervolgens maar niet van de bank af komt om zijn kunsten te vertonen.

De perfecte omstandigheden voor IoT

Toch is het tij voor IoT nu echt aan het keren. Door de combinatie van (private) 5G, goedkope IoT devices en de schaalbaarheid van de cloud, ontstaan nieuwe mogelijkheden die interessant zijn voor heel veel verschillende bedrijven en sectoren. Via IoT is en wordt het mogelijk om data te verzamelen en met slimme algoritmes te verwerken tot nieuwe inzichten die tot voor kort onmogelijk leken. Zoals het voorspellen van het onderhoud van een productielijn in een fabriek, het van afstand beheren van kantoor- en parkeerplekken of het van afstand monitoren van (elektrische) bussen en magazijnvoorraden.

IoT uitdagingen

Tegelijkertijd is het belangrijk om te beseffen dat het werken met IoT nieuwe kennis en kunde vraagt en heel nieuwe problemen oplevert:

  • IoT heeft standaard een stuk software. Bij een camera wil je tenslotte de mogelijkheid hebben om die aan en uit te zetten, om de positie te veranderen, of zelfs om alleen op te nemen als er een bepaalde gebeurtenis is. Zoals brand of een inbreker in beeld.
  • De software voor IoT werkt op een andere manier dan die van een website. Bij een site wil je bijvoorbeeld geen doorlopende loop waarbij data realtime wordt verwerkt, maar bij IoT wel. Het vraagt om een andere manier van programmeren, wat een drempel oplevert om echt met IoT aan de slag te gaan. Ook de beveiliging van IoT werkt op een andere manier, met andere protocollen en meer nadruk op fysieke bescherming.
  • En het beheren van IoT, zeker bij belangrijke nutsvoorzieningen, gaat nu nog vaak per device. Maar wat als je er op en gegeven moment 1000 hebt? Of op heel veel verschillende locaties. Moet je die allemaal langsgaan als je een update wilt pushen?

Hive platform

Vanuit LINKIT hebben we het Hive platform ontwikkeld, waarmee we IoT oplossingen makkelijk en toegankelijk willen maken voor bedrijven door veel van deze drempels weg te halen. Hive is een gedeeltelijke SaaS oplossing waarmee je jouw IoT apparaten op een platform kunt beheren, maar waarbij je alle data lokaal opslaat. Het bestaat uit verschillende modules: het Hive baseline platform en de Hive Portal.

1. Hive baseline platform

De baseline is, zoals de naam zegt, het basisproduct van Hive. Het zorgt ervoor dat je direct devices kunt verbinden en data kunt ontvangen. Alles wordt opgeslagen in de eigen cloudomgeving van de klant. Het grote voordeel hiervan is dat je jouw data nooit kwijt zult raken, of zult moeten verhuizen als je stopt met Hive. Het uitrollen van de baseline en alle devices gaat geautomatiseerd in Azure Dev Ops. Je hebt daarvoor geen IoT kennis nodig. Het onderhoud van de baseline kan volledig aan LINKIT uitbesteed worden .

Blueprints

Als je IoT gaat gebruiken zul je apparaten altijd moeten voorbereiden met software, om het apparaat geschikt te maken voor jouw doel. Misschien wil je de camera wel combineren met een thermometer zodat deze pas gaat filmen als er brand is. Voor een groot deel van deze installaties, ca. 80%, hebben wij blueprints waarmee apparaten automatisch aan Hive gekoppeld kunnen worden. En voor een deel zal er maatwerk nodig zijn.

C# in plaats van C++

Technisch gezien biedt Hive het grote voordeel dat de code is geschreven in C# (C-sharp). Een meer toegankelijke code dan C++, wat normaal wordt gebruikt voor IoT. Het is een stuk makkelijker om programmeurs te vinden die met C# overweg kunnen, waardoor de apparaten toegankelijker zijn om zelf te beheren en de functionaliteiten eventueel uit te breiden.

2. De Hive portal

De Portal is het SaaS gedeelte van de oplossing die door LINKIT zelf wordt gehost en optioneel wordt aangeboden. Het belangrijkste voordeel is dat je met de portal direct groepen IoT devices opdrachten kunt geven, of kunt updaten. Je kunt bijvoorbeeld alle parkeermeters in Friesland doorgeven dat het vandaag gratis parkeren is, terwijl dat niet geld voor de meters in Groningen. Of je kunt camera’s op een bepaalde plek allemaal laten opnemen als er een veiligheidsrisico is. Normaal gesproken moet je dit soort commando’s per device doorzetten. Met de Hive Portal is het mogelijk om grote hoeveelheden IoT devices tegelijkertijd te beheren en in te zetten.

Verschillende versies in één portal

Maar behalve schaal is ook het werken met verschillende versies van IoT belangrijk. Stel dat een supermarktketen in winkel A een kassasysteem installeert en een jaar later een nieuwe versie van dit systeem in winkel B, dan is het normaal gesproken erg lastig om beiden gezamenlijk te beheren. Met Hive kan dit wel omdat het alle info uitleest naar hetzelfde platform.

Minder data met Microsoft Edge

Een laatste belangrijke kwestie is die van de dataopslag. Je kunt je voorstellen dat als je alle data van alle IoT realtime opslaat en verwerkt in de cloud, dit veel ruimte en dus geld kost. Met Microsoft Edge technologie is het mogelijk om dit anders aan te pakken. Hierbij laat je bepaalde taken lokaal uitvoeren. Bijvoorbeeld dat een camera alleen opneemt als er beweging is. Deze functionaliteit voer je met Edge dus op het apparaat zelf uit in plaats van in de cloud. En dat scheelt veel data. Houdt er wel rekening mee dat Edge niet voor ieder IoT apparaat beschikbaar is.

3. Extra opties: AI en Machine Learning

IoT kan ook makkelijk worden ingezet voor AI en Machine Learning. In een fabriek bijvoorbeeld, waarbij je de data van IoT kan gebruiken kwaliteitsinspectie te automatiseren. Normaal gesproken wordt kwaliteit per batch gekeurd door een keurmeester. Is het niet goed, dan wordt vaak de hele partij afgekeurd. Maar wat als je nu met algoritmes de machine direct stil kunt zetten als er een product met een afwijking is? Hetzelfde geld voor voorspellend onderhoud, waarbij je IoT gebruikt om het algoritme te leren wanneer een bepaald onderdeel toe is aan vervanging. Het zijn mogelijkheden waardoor de efficiëntie van processen enorm verhoogd kan worden. Een volledig overzicht van alle artikelen en cases daarover kun je trouwens vinden in onze topic over AI en Machine Learning.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van Hive voor jouw bedrijf? Kijk dan eens op onze Hive product page. Of Neem dan contact op met Dick van Straaten, onze IoT Lead bij LINKIT, voor meer informatie en een demo.