Cloudmigratie? Maar waarom dan?

Cloud SaaS Office365

En het buzzword van het jaar… De cloud! Net zoals vorig jaar en het jaar daarvoor. Sinds de doorbraak van werken in de cloud, een goede vijf jaar geleden, is er een heuse hausse aan cloudmigraties op gang gekomen. Steeds meer bedrijven verhuizen hun werkomgeving en zijn daar blijkbaar nog tevreden over ook. Maar hoe zit dat nou eigenlijk? Is het werken in de cloud werkelijk zo voordelig? Hoog tijd om de belangrijkste redenen voor een cloud migratie onder de loep te nemen.

1. Flexibiliteit

De cloud biedt, simpel gezegd, één groot voordeel: flexibiliteit. Door via een portal in de browser te werken kun je werken waar en wanneer je maar wilt. Daarnaast speelt schaalbaarheid steeds vaker een belangrijke rol. Veel bedrijven hebben op piekmomenten extra computervermogen nodig. Bij een eigen server zul je die zelf moeten regelen, bij een cloudprovider kun je flexibel inkopen wanneer je het nodig hebt. Daarnaast kun je in de cloud onbeperkt doorgroeien qua gebruikers, zonder dat je ooit serverruimte tekort zult komen. Tot slot is het in de Cloud veel makkelijker om werkprocessen te automatiseren. Zo hebben veel SaaS-applicaties, zoals bijvoorbeeld Office 365, makkelijk bruikbare API’s waardoor je ze kunt koppelen. Voordelen genoeg dus!

2. Beheer, maar dan anders…

Als het gaat om beheer zorgt een cloudmigratie vrijwel altijd voor grote veranderingen. De bestanden worden veelal overgezet naar een externe omgeving, waardoor je niet zelf meer verantwoordelijk bent voor het technisch beheer. Dat ligt nu bij de cloudprovider. Hierdoor verandert de rol van de beheerder aanzienlijk.

Hij of zij is natuurlijk nog wel verantwoordelijk voor de applicaties. De nadruk komt bijvoorbeeld veel meer te liggen op veiligheid, omdat in principe iedereen zomaar kan inloggen via de browser. Als beheerder moet je dit goed in de gaten gehouden worden. Ook het checken en bijhouden van automatische updates is en blijft belangrijk. Als deze veranderende rol goed wordt opgepakt kan de beheerder een stuk proactiever werken, met meer aandacht voor de behoeftes van de business.

3. De magie van Microsoft

Tot slot één van de grootste aanjagers van cloudmigratie: Microsoft Office 365. Natuurlijk kun je die ook prima gebruiken zonder cloud, maar dat voelt toch wat halfslachtig. Er zijn in Nederland maar weinig bedrijven die geen gebruik maken van Office en het liefst doe je dat optimaal. In de cloud dus. Microsoft heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in haar Officeomgeving. Afhankelijk van je pakket biedt O365 ongeveer elke applicatie die je nodig hebt binnen een kantooromgeving. Van Microsoft Word, tot Teams, Sharepoint en Power BI. Met zoveel dominantie op de markt is de verleiding om te migreren wel erg groot.

Bovendien levert het ook het nodige op. Om een voorbeeld uit eigen keuken te geven: na onze eigen overstap op Office 365 in de cloud ging de beoordeling van de werkomgeving met bijna twee punten omhoog op een schaal van tien. Voorwaarde is wel er veel tijd en aandacht moet worden besteed aan het hele adoptieproces, zodat het personeel de nieuwe werkomgeving op een efficiënte manier leert te gebruiken.

4. De magie van LINKIT

Als er één ding belangrijk is bij een Cloud migratie, dan is het wel kennisoverdracht. Dit is cruciaal om optimaal gebruik te maken van de voordelen, beheer accuraat uit te voeren én om je werknemers mee te nemen in het hele veranderingsproces van werken. En dat is precies waar LINKIT sterk in is. Door de cloudmigratie samen met jouw IT-afdeling uit te voeren en jouw bedrijf te ondersteunen waar je expertise tekort komt, blijft de migratie behapbaar en houdt je het beheer én de controle in eigen hand.

Wil je meer weten over de do’s en dont’s van Cloud migratie? Of kun je wel wat ‘magie’ van LINKIT gebruiken? Neem dan contact op met één van onze experts voor meer informatie. Of lees onze cloudmigratie checklist voor meer informatie over het uitvoeren van een cloudmigratie.