Cloudmigrating like a boss? Zo doe je dat!

Cloud DevOps SaaS

Als iedereen naar de cloud verkast kun jij moeilijk achterblijven, toch? Als dat jouw reden is om dit stuk te lezen, kun je het beste gelijk afhaken. Een cloudmigratie is, zeker voor wat grotere bedrijven, een zeer complexe aangelegenheid, met één groot doel: je bedrijf qua werkplek en werkcultuur klaar maken voor de toekomst. De IT’ers van LINKIT migreerden eerder KLM, IBM en de nodige overheden naar de cloud. Om je alvast op weg te helpen zijn dit hun 5 top tips voor een succesvolle cloudmigratie.

1. Cloud! Cloud? Maar waarom dan?

Zint eer gij begint. Hoe oud deze oer-Hollandse oneliner ook is, hij is nog steeds even waar. Voordat je aan een cloudmigratie begint is het belangrijk om inzicht te krijgen in de redenen en doelen daarvan. Bijvoorbeeld omdat je nu met meerdere systemen vanaf meerdere locaties werkt en daar graag vanaf wilt. Of omdat je belasting soms piekmomenten kent, waar de schaalbaarheid van de cloud een aantrekkelijk antwoord op bied. Heb je de drivers in beeld, dan kun je de doelen bepalen én kun je verder naar de volgende stap.

2. Maak een strategisch masterplan!

De cloud is er in vele soorten en maten, welke past er bij jou? Stap je volledig over naar de cloud (full cloud), of slechts gedeeltelijk (hybrid). Kies je voornamelijk voor SaaS-applicaties? En in hoeverre is het nodig om legacyapplicaties over te zetten en te moderniseren? En zo ja, waar begin je dan mee? En hoe ga je dat doen? Het zijn allemaal vragen die je moet zien te beantwoorden voordat je verder kunt. Meestal neem je hiervoor je eigen bedrijfsdoelstellingen als uitgangspunt. Ook bepaalde compliancies, zoals wet-en regelgeving kunnen natuurlijk bepalend zijn. Een goede strategie brengt focus aan in een vaak omvangrijk en langdurig migratietraject.

3. Speurtocht in de krochten van je netwerk

Sommige bedrijven en overheden hebben een IT-infrastructuur die dateert uit de jaren ’70 of ’80 en waarvan elementen uit die tijd nog steeds worden gebruikt. Zij het met steeds meer moeite. Het is dan ook van belang om uit te zoeken wat er technisch nu bestaat, hoe het werkt en wat er veranderd moet worden. Dit noemen we ook wel de technische ontdekkingsfase. Andersom worden we overigens ook regelmatig verrast. Veel bedrijven doen al meer in de cloud dan ze zelf denken.

4. Het wiel bestaat al hoor! Kijk maar bij je buurman!

Best practises, het is een term die je in de IT-wereld heel vaak voorbij hoort komen. En dat is niet voor niets. Jij bent zeker niet de eerste die een cloudmigratie doorvoert en daardoor kun je profiteren van de kennis die eerder is opgedaan. Onze tips: begin met het migreren van een relatief kleine en jonge applicatie om ervaring op te doen. Werk met DevOps, waarbij je het werk in sprints uitvoert van één a twee weken, onder het overzicht van een product owner uit je eigen bedrijf. Dit biedt flexibiliteit en de mogelijkheid om tussendoor je plannen bij te stellen.

5. Neem tijd voor een Brainwash

Je kent ze wel: die mensen die hun werk al twintig jaar op vrijwel exact dezelfde manier uitvoeren en enigszins in paniek raken als het ineens anders moet. Aangezien verandering in de manier van werken vrijwel zeker is bij een cloudmigratie is het belangrijk om tijd en aandacht te besteden aan een cultuurverandering. Door middel van trainingen, workshops en persoonlijke begeleiding neem je jouw mensen mee in het ‘nieuwe’ werken. Deze stap is zeer belangrijk: als je personeel gewoon de oude software en werkmethode blijven gebruiken is de transitie eigenlijk voor niets geweest.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een cloudmigratie? Neem dan contact op met onze experts! Ben je benieuwd naar een geschikte aanpak? Lees onze cloud checklist voor inzicht in de volgende stappen van jouw migratietraject.