App maken van Excel bestand in 6 stappen 

Low-code

In de snelle wereld van vandaag zijn we telkens op zoek om processen te stroomlijnen en efficiëntie te verhogen. Een manier om dit te doen is door een app te maken op basis van een Excel bestand, wat gebruikt wordt voor een proces.  

Met behulp van low-code maak je van een Excel bestand een volledig functionele app. In dit stappenplan gebruiken we Mendix als platform (ook gratis te gebruiken voor eenvoudige apps!). Volg de onderstaande stappen om van een Excel bestand een app te maken! 

Stap 1: Download Mendix en maak een account aan 

Voordat we de rest van de stappen induiken, is het belangrijk om iets te weten over het platform. Mendix is een low-code ontwikkelplatform waarmee je apps maakt zonder uitgebreide kennis van codering. Mendix biedt een drag-and-drop interface, waardoor het voor mensen zonder developer kennis mogelijk is om een app te maken. Download Mendix Studio Pro hier gratis voor het maken van jouw applicatie. 

Stap 2: Importeer je Excel bestand naar een app

De tweede stap in het maken van een app op basis van een Excel bestand is het importeren van het bestand in Mendix. Om dit te doen open je Mendix en zoek je naar de knop “App maken”. Om het Excel bestand te importeren zoek je de specifieke optie: “Starten vanuit een spreadsheet”. 

Nadat je het Excel bestand hebt geselecteerd voor import, worden je gegevens geanalyseerd en omgezet in een domeinmodel met daarin entiteiten, attributen en associaties.  

Even wat meer context om deze begrippen uit te leggen: stel dat je gegevens over klanten en bestellingen bijhoudt in de spreadsheet, dan is de ‘klant’ een entiteit, en specifieke gegevens zoals de naam, leeftijd en adres van de klant zijn attributen van deze entiteit. De associatie is de verbinding tussen entiteiten waarin een bestelling is gekoppeld aan een specifieke klant. Mendix analyseert dus de verschillende kolommen en rijen in je Excel bestand en gebruikt deze informatie om jouw domeinmodel te maken. 

Wanneer de gegevens zijn geïmporteerd en het domeinmodel is aangemaakt, kun je de structuur gebruiken in je app. Hiermee kun je data tonen in tabellen, grafieken en formulieren. En je gebruikt het voor functies om te zoeken, filteren en sorteren.  

Mendix biedt verschillende opties om met gegevens te werken, zodat je de app aan jouw behoeften aanpast. 

Mendix interface om een app te maken van een excel bestand

Stap 3: Ontwerp je Excel bestand app 

Als je het Excel bestand hebt geïmporteerd in Mendix, start je met het ontwerpen van je app. Mendix heeft veel sjablonen om een gebruiksvriendelijke app te maken. Pas je app aan met deze styling opties, zodat het perfect past bij jouw behoeften en branding. 

Stap 4: Functionaliteit toevoegen 

De volgende stap van om jouw app te maken is het toevoegen van extra functionaliteit. En hier komt de drag-and-drop interface van Mendix om de hoek kijken. 

Met deze interface kun je makkelijk knoppen en formulieren toevoegen aan je app. Het mooie is dat je hiervoor geen kennis van coderen nodig hebt. Je selecteert de gewenste elementen en sleept deze vervolgens naar de gewenste plek in je app. 

Naast het toevoegen van elementen, voeg je diverse logica toe aan je app met behulp van microflows. Met deze microflows kun je bijvoorbeeld complexe berekeningen maken of een gegevenscontrole implementeren. Je hoeft hiervoor niet diep in de code te duiken. Mendix heeft dit al klaarstaan, zodat jij je kunt richten op het maken van je app. 

Stap 5: Testen en implementeren 

Hierna test je de app voordat je hem lanceert. Mendix heeft een testomgeving om je app op verschillende apparaten en browsers te testen.  

Door goed te testen, kun je fouten vinden en oplossen voordat je de app lanceert. Dit bespaart tijd en moeite in de toekomst. 

Stap 6: Publiceer je ‘Excel bestand’ app!

De laatste stap is het publiceren van je app. Mendix biedt verschillende mogelijkheden, waaronder web, mobiel en desktop. Publiceer de app in de Mendix App Store, wanneer meer mensen er gebruik van moeten maken. 

Tot slot 

Met gebruiksvriendelijke interfaces en krachtige functies maakt low-code het gemakkelijk om een app te maken. Heb je hulp nodig bij het maken of omzetten van een (grotere) applicatie? We zijn er om je bij elke stap te helpen! Neem hier contact met ons op!