Cybercriminaliteit: Waarom een moderne tech stack onmisbaar is
Moderne technologische ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op en dwingen bedrijven steeds kritischer naar hun IT-landschap te kijken. Het credo “stilstaan is achteruitgang” is meer dan ooit van toepassing en het moderniseren van de software, frameworks en infrastructuur (kort samengevat als ‘tech stack’) is dan ook geen luxe, maar een pure noodzaak om als bedrijf concurrerend en relevant te blijven.
Maar het is niet enkel de versteviging van de bedrijfspositie dat vraagt om een moderne tech stack . Cyberaanvallen, zoals Ransomware aanvallen of grootschalig datamisbruik, zijn de afgelopen jaren enorm toegenomen en de impact ervan wordt steeds heftiger. Hoe ga je als bedrijf hiermee om? Welke maatregelen kun je nemen? Dick van Straaten, Director Cloud & IoT bij LINKIT en Certified Ethical Hacker, legt uit wat de belangrijkste beveiligingsredenen zijn en hoe op proactieve wijze potentiële risico’s worden geminimaliseerd.
1. Support van leverancier
“Hoe ouder de applicatie, hoe kwetsbaarder de organisatie,” begint Dick. “En dat is meteen het belangrijkste argument om de tech stack te vernieuwen: de support vanuit de leverancier. Oude technologieën worden vaak niet meer ondersteund, terwijl ze juist veel kwetsbaarheden bevatten. Door de software up-to-date te houden, profiteren organisaties van patches en updates die belangrijke beveiligingslekken dichten, waardoor het bedrijf beschermd is tegen dreigingen van buitenaf.”
Tijdens deze upgrades, is het belangrijk om ook direct aandacht te schenken aan de beveiliging van API’s en integraties met andere systemen. Dick: “Onjuiste configuraties of onveilige datatransmissies kunnen leiden tot datalekken of ongeautoriseerde toegang door ongewenst publiek. Door het uitvoeren van beveiligingstests en het monitoren van API-verkeer op verdachte activiteiten, worden mogelijke kwetsbaarheden tijdig opgespoord en kunnen preventieve maatregelen genomen worden.”
2. Sterkere encryptie en authenticatie
Het is de grootste angst van organisaties: gevoelige data die in handen komt van criminelen. En hoe ouder de software, hoe groter de kans dat er zwakke plekken in de beveiliging zitten, waardoor criminelen deze gegevens eenvoudig kunnen onderscheppen.
Een moderne tech stack biedt vaak betere encryptie- en beveiligingsprotocollen, zoals Transport Layer Security (TLS) voor webtoepassingen. “Moderne software biedt geavanceerde authenticatie- en autorisatiemethodes,” vertelt Dick. “Denk bijvoorbeeld aan Multi-Factor Authenticatie (MFA) en Just-In-Time Privileged Access (JIT). Dit soort functies versterken de toegangscontrole en verminderen het risico op onbevoegde toegang tot gevoelige gegevens en systemen.”
3. Veranderende wet- en regelgeving
Het beveiligen van je infrastructuur heeft niet alleen te maken met dreiging van buitenaf. Veel organisaties worstelen ook met de continu veranderende wet- en regelgeving. Vooral in de financiële dienstverlening en gezondheidszorg worden de voorschriften steeds strenger en het voldoen hieraan blijkt vaak een complexe taak, zeker wanneer de organisatie draait op verouderde programmatuur.
Volgens Dick kan het implementeren van nieuwe software hierbij helpen. “Een up-to-date landschap, ondersteunt bedrijven om bij te blijven. Moderne software wordt geleverd met ingebouwde (beveiligings)functies die organisaties helpen te voldoen aan veranderende wetgeving, relevante voorschriften en nieuwe regels.”
4. Zero-day aanvallen
Een veelvoorkomende dreiging voor organisaties, is de zero-day aanval. Software heeft vaak bepaalde zwakheden, welke door hackers worden uitgebuit om schade aan te richten. Om deze kwetsbaarheden aan te pakken, worden regelmatig patches gelanceerd om de problemen te verhelpen. Echter, soms komt het voor dat hackers de zwakheden ontdekken voordat de softwareontwikkelaars dit doen. Zolang deze zwakheid niet is aangepakt, kunnen hackers ‘profiteren’ van de code (ook wel bekend als ‘exploitcode’).
Dick: “Moderne stacks kunnen op verschillende manieren helpen tegen deze aanvallen, hoewel het belangrijk is om te melden dat er geen perfecte oplossing bestaat om de risico’s volledig in te perken. Hackers ‘werken’ namelijk ook volgens het best-practices-principe, waardoor het een kat-en-muisspel blijft. Toch is het wel zo dat moderne software bepaalde security – of protectiescans uitvoeren, waardoor je je organisatie beter wapent tegen ongewenste insluipers.”
5. Bewustwording beveiligingsrisico’s vergroten
Naast de technologische toepassingen, is er ook een belangrijke rol voor medewerkers weggelegd. In de ogen van Dick moeten zij nieuwe tools, technologieën en processen zo snel mogelijk onder de knie krijgen. “Onvoldoende training kan leiden bijvoorbeeld onjuiste configuraties van beveiligingsinstellingen of het onveilig omgaan met gegevens. Door medewerkers de juiste kennis en vaardigheden op te laten doen, wordt de bewustwording van beveiligingsrisico’s vergroot.”
Door een moderne tech stack te combineren met een grote bewustwording bij mensen, worden potentiële risico’s vermindert, zo stelt Dick. “In feite vergroot je het bedrijfsvermogen door bij te blijven met de nieuwste beveiligingstechnologieën en worden de digitale muren rondom je organisatie verstevigt. Dat is in mijn ogen ook de algehele conclusie: een moderne IT-omgeving draait niet alleen om het meegaan met de tijd en technologieën, maar het is ook een ndioodzaak om je organisatie veiliger te maken op cybergebied -iets dat tegenwoordig crucialer is dan ooit.”
Dick van Straaten
Director Cloud & IoT (LINKIT)
Dick (54) werkt sinds 2021 bij LINKIT en is eindverantwoordelijk voor het Cloud & IoT-squad. Samen met zijn team geeft hij advies aan klanten en partners over strategie, businessvraagstukken en deelt hij zijn diepgaande cloud- en Microsoft-kennis.
Meer weten? Volg Dick op LinkedIn waar hij zijn waardevolle inzichten deelt.