Den Haag
Senior
36 uur per week
5 months
Startdatum op 1 mei
Verlopen
85 Dagen geleden
Logius

Lead Java Ontwikkelaar

Wij zoeken een Lead Ontwikkelaar met focus op Java, Spring Boot en Kubernetes.

Probleemstelling en doel

Binnen het projectteam voor PLOOI is behoefte aan een ervaren ontwikkelaar (lead-developer). De ontwikkelaar van het uitlever-team binnen PLOOI werkt met de functioneel beheerders, de analisten, testers en de UX-designer aan presentatie van wat de Nederlandse overheden publiceren en maakt het hergebruik daarvan mogelijk.

Doel is dat de website en het hergebruik voldoen aan de daarvoor geldende regels en de ontwikkelaar (lead-developer) kent deze, maak ze voor de andere team-leden hanteerbaar en ziet toe op de naleving middels tests. KOOP wil als organisatie daarnaast verbeteringen doorvoeren om zowel de kwaliteit van de software als de kwaliteit van het ontwikkelproces naar een hoger niveau te tillen. Met het gebruik van de Agile ontwikkelmethodiek wil KOOP hiervoor een belangrijke randvoorwaarde invullen. Goed kunnen samenwerken binnen een multidisciplinair scrum-team in een multi-stakeholder omgeving en ervaring met het werken in een Agile omgeving, is daarom belangrijk.

Functieomschrijving

Om dit proces te sturen ontwikkelt het project PLOOI als hart van het systeem een kern, DCN (Datacollectie- en Normalisatie) die gegevens van al deze bronnen kan ophalen, registeren, verrijken, standaardiseren en indexeren. Daarmee worden de gegevens beschikbaar in het PLOOI portaal. Voor dit project zoekt KOOP een ervaren Java-ontwikkelaar, die mee kan bouwen aan dit systeem. DCN is gebaseerd op Spring Boot, Apache Camel en PostgreSQL. De overstap naar een microservices-architectuur is momenteel punt van aandacht. Voor zoekfunctionaliteit wordt gebruik gemaakt van Apache Solr. Zaken als schaalbaarheid en flexibiliteit zijn cruciaal in de ontwikkeling. Ook het modelleren van de gegevensstroom (gebaseerd op asynchroon berichtenverkeer) zal de nodige uitdagingen opleveren. Verder wordt DCN voorzien van beheersfunctionaliteit, zodat er inzicht is in de documentenstromen, en functioneel beheerders kunnen acteren op uitzonderingen hierin. De software is operationeel op een Kubernetes-omgeving (Red Hat OpenShift). Er zijn CI/CD pipelines gebouwd in Gitlab. De senior ontwikkelaar wordt onderdeel van het DCN devops-team, en krijgt een belangrijke rol in het uitbouwen van deze applicatie.

De werkzaamheden zijn gevarieerd. Het gaat om:

 1. deelnemen in het DCN-team,
 2. het doen van onderzoek naar het analyseren en beter doorzoekbaar maken van content,
 3. toevoegen van functionaliteit rondom het analyseren en beter doorzoekbaar maken van content en
 4. het meedenken over en -werken aan verbeteren van de architectuur van zowel DCN als PLOOI als geheel
 5. het meedenken over en -werken aan het modelleren van de gegevensstromen,
 6. het uitbouwen en verbeteren van de DCN architectuur,
 7. samenwerking met andere PLOOI-ontwikkelteams
 8. onderhoud en beheer – het DCN-team is een devops team, en heeft dus ook de verantwoordelijkheid voor de productie-omgeving.

Functie eisen

 • Kandidaat beschikt over minimaal HBO werk- en denkniveau
 • Kandidaat beschikt over minimaal 5 jaar werkervaring als Java-ontwikkelaar waarvan minimaal 3 jaar als senior ontwikkelaar bij voorkeur in grote en complexe multi-stakeholder ICT-projecten
 • De kandidaat beschikt over een eigen (ontwikkel-)laptop met toegangswoord, versleutelde harde schijf (encryptie), up to date antivirussoftware en een degelijke internetverbinding t.b.v. de uit te voeren werkzaamheden

Overige wensen

Mate waarin de kandidaat kennis heeft van/ervaring heeft met:

 • Publicatiesystemen en daaraan gekoppelde zoeksystemen,
 • de wet- en regelgeving aspecten van overheids-dataverkeer
 • werken als onderdeel van een Agile omgeving met Scrum- en of DevOps-teams
 • Microsoft office suite en Atlassian producten als Confluence
Eenvoudig, snel, groen en betrouwbaar zaken regelen tussen overheden, burgers en bedrijven. Met als doel een betere dienstverlening, kostenbesparing en administratieve lastenverlichting. Daar gaat de overheid voor. Logius vervult hierin een centrale en leidende rol met oog voor de samenhang in de infrastructuur van de e-overheid.

Logius is de dienst digitale overheid en onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De diensten en standaarden van Logius zijn voor de gehele overheid ontwikkeld. Logius is verantwoordelijk voor het beheer, de doorontwikkeling en de overheidsbrede toepassingen van deze diensten en standaarden.