Den Haag
Senior
36 uur per week
12 months
Startdatum op 1 oktober
Verlopen
271 Dagen geleden
Ministerie van Financiën

Senior Linked Data Engineer

Wij zoeken voor onze Opdrachtgever een ervaren Linked Data engineer. Focus op Typescript, CI/CD en Gitlab.

Projectbeschrijving

Binnen directie Begrotingszaken wordt gewerkt aan het optimaliseren van haar informatiehuishouding. Die is voor een belangrijk deel gebaseerd op Linked Data (kennisgraaftechnologie). Hierop vindt op dit moment veel ontwikkeling plaats door werknemers van Begrotingszaken. De ambities vragen echter tijdelijk om meer inzet, specifiek om een Senior Linked Data Engineer; deze willen we met externe inhuur invullen voor de periode van vijf maanden, met de optie om te verlengen.

Opdrachtomschrijving

  1. Het verbeteren van de huidige informatiemodellen en ontwikkelen van nieuwe informatiemodellen in Linked Data, met name gebaseerd op RDF, OWL, SPARQL en SHACL (SHACL core en SHACL advanced features). Directie Begrotingszaken heeft zelf informatiemodellen ontwikkeld in OWL en SHACL waarmee informatie rondom de Rijksbegroting kan worden gerepresenteerd. Deze modellen dienen geoptimaliseerd te worden, door bijvoorbeeld een OWL-model in nettere onderliggende componenten op te delen of door een SHACL-model met SPARQL-rules sneller te laten werken.
  2. Het verbeteren van de huidige transformatiescripts en ontwikkelen van nieuwe transformatiescripts (ETL) in TypeScript, waarmee brondata op volgbare wijze omgezet kan worden naar Linked Data. Directie Begrotingszaken bezit een uitgebreide en complexe Gitlab CI/CD straat waarin met versiebeheer en TypeScript libraries traditionele data uitgedrukt kan worden in Linked Data, data automatisch gecontroleerd kan worden (SHACL core) en data automatisch verrijkt kan worden (SHACL advanced features). Zo kunnen begrotingstabellen voor de ontwerpbegroting op Prinsjesdag op volgbare wijze gegenereerd worden. Deze straat dient geoptimaliseerd te worden, qua onderhoudbaarheid, wendbaarheid en snelheid op Prinsjesdag op volgbare wijze gegenereerd worden. Deze straat dient geoptimaliseerd te worden, qua onderhoudbaarheid, wendbaarheid en snelheid.
  3. Het integreren van kennisgraaftechnologie in nu nog traditionele dataomgeving binnen Begrotingszaken. Directie Begrotingszaken werkt nog veel met traditionele relationele data op andere gebieden. Denk bijvoorbeeld aan de website rijksfinancien.nl welke de centrale bron van informatie is voor de Rijksambtenaar op het gebied van Rijksbegroting en Rijksfinancien. Op termijn dient Linked Data zich hier langzaam te manifesteren. Jij helpt hierbij door concreet met suggesties te komen en hierop te acteren door bijvoorbeeld met een model en data te laten zien dat ook dit domein ondersteund kan worden met Linked Data. Je geeft daarbij advies over de te nemen stappen voor de organisatie en haar infrastructuur.
  4. Het meedenken over de stip op de horizon voor de inzet van Linked Data binnen de Rijksbegroting. Directie Begrotingszaken beschikt over een stip op de horizon voor de inzet van Linked Data binnen de Rijksbegroting. Deze kan bijgewerkt en geoptimaliseerd worden.

De nadruk van de opdracht ligt op de eerste twee punten, het verbeteren en ontwikkelen van informatiemodellen en het verbeteren en ontwikkelen van transformatiescript in TypeScript.

Kennis, ervaring, competenties en vaardigheden

  • Kandidaat heeft werkervaring op het gebied van Linked Data.
  • Rijke ervaring met het ontwerpen van informatiemodellen in RDF, OWL, SPARQL en SHACL en gegevens hierin uitdrukken.
  • Opleiding: Specifieke opleiding niet relevant, wel WO werk-/denkniveau.
  • Diepe kennis van RDF, OWL, SPARQL, SHACL en eventuele andere ontologieen. Adequate kennis van TypeScript en CI/CD straten binnen Gitlab.
  • Taal: mag zowel Engels als Nederlands, mits vloeiend.