Den Haag
Senior
36 uur per week
8 months
Startdatum op 13 mei
Verlopen
102 Dagen geleden
Logius

Solution Architect Digipoort

Wij zijn op zoek naar een Solution Architect met kennis en ervaring van cloud, containertechnologie, API’s en migratievraagstukken.

Opdrachtbeschrijving

De Digipoort van Logius verwerkt jaarlijks 70 miljoen berichten van en naar de overheid. Het is een ontzettend grote applicatie die ‘gewoon’ moet werken, voor iedereen in Nederland. Wil jij als Solution Architect hieraan je steentje bijdragen? Je zult er geen spijt van krijgen!

Jouw uitdaging

Als Architect maak je onderdeel uit van het architectuurteam binnen de agile release train en zal je nauw samenwerken met de Agile Teams. Je hebt een centrale rol in het opstellen van de architectuurkaders, -ontwerpen en -richtlijnen. We bevinden ons midden in de migratie van de Digipoort voorziening naar een cloudplatform en jij werkt samen met jouw collega-architecten, ontwerpers en devops engineers de vraagstukken uit om de verhuizing succesvol te laten verlopen. Hierin vervul je een belangrijke spilfunctie en vertaal je de functionele eisen vanuit de business naar de techniek. Je zit in die hoedanigheid met veel partijen om de tafel: met de stakeholders, met onze eigen architecten, devops engineers en de leveranciers. Uiteindelijk maak je, samen met de teams, een ontwerp waarmee de teams tot implementatie kunnen overgaan.

We zetten de kerntaken kort op een rijtje:

 • Je ontwikkelt de doelarchitectuur en houdt deze actueel.
 • Ontwikkelprincipes, kaders en richtlijnen stel je op, werk je uit en draag je uit.
 • Je adviseert bij de migratievraagstukken en spart veelvuldig met collega-architecten, ontwikkelaars en devops engineers over de ontwerpen en invulling daarvan.
 • Het toetsen en challengen van ontwerpen van (nieuwe) leveranciers is jouw verantwoordelijkheid.
 • Binnen en buiten de ART neem je deel aan architectuuroverleggen en je speelt een belangrijke rol in de kennisoverdracht en de borging van kennis binnen de organisatie.

Drie redenen om dit te willen doen:

 • Je bedenkt, ontwerpt en maakt iets voor Nederland. De belangen zijn groot. Iedereen mag erop rekenen dat het berichtenverkeer van en naar de overheid 100% werkt. Jij hebt hier een belangrijk aandeel in.
 • Het stakeholdersveld is complex. Je zit met belangrijke partijen aan tafel zoals de Belastingdienst, KvK, UWV en de Nederlandsche Bank. Over uitdaging gesproken…
 • Op de technische as behoren we tot de early majority en adopteren we nieuwe ontwikkelingen als aan alle wensen, eisen en voorwaarden is voldaan. De techniek is ingewikkeld en hierin zitten voor jou absoluut mogelijkheden om jezelf in de diepte of de breedte van je vakgebied te ontwikkelen en door te groeien.

Achtergrond opdracht

Logius levert vitale digitale diensten aan burgers, ondernemers en overheid. Om deze diensten te ontwikkelen en te beheren werkt zijn samen met partners/leveranciers. Logius is als onderdeel van de Rijksoverheid aanbestedingsplichtig en dient voor het aflopen van contracten met partners/leveranciers de domeinen opnieuw aan te besteden. Op dit moment loopt de aanbesteding van de Herbouw van Digipoort. Voor deze herbouw is Logius op zoek naar een Solution Architect.

Functie eisen

 • Minimaal 4 jaar ervaring op het gebied van solution architectuur
 • Minimaal 3 jaar ervaring met containertechnologie
 • Minimaal 3 jaar ervaring met API's
 • 5 jaar WO werk- en denkniveau
 • Je bent in het bezit van functie-gerelateerde (SAFe-Agile) certificeringen of bent bereid deze op korte termijn te behalen

Aanvullende kennis

Je bent op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de infra componenten van cloud (zowel Private als Public) dienstverlening en houdt aantoonbaar je kennis op peil op de relevante onderwerpen. De ideale kandidaat heeft affiniteit met security.

Competenties

Je hebt ruime ervaring als Solution Architect, in complexe omgevingen met hoogbeschikbare en vitale IT-systemen. Je bent bekend met een microservice-gebaseerde applicaties op containertechnologie met gebruik van zowel relationele als niet-relationele databases. Ook kennis van disaster recovery is van belang voor onze kritieke dienstverlening.

Communicatief ben je sterk; dat uit zich in een goed contact met collega’s in alle lagen van de organisatie en vergaderingen met belangrijke stakeholders. Je voelt je bij al die partijen op je gemak, bent benaderbaar en kunt je standpunt met overtuiging duidelijk maken.

Eenvoudig, snel, groen en betrouwbaar zaken regelen tussen overheden, burgers en bedrijven. Met als doel een betere dienstverlening, kostenbesparing en administratieve lastenverlichting. Daar gaat de overheid voor. Logius vervult hierin een centrale en leidende rol met oog voor de samenhang in de infrastructuur van de e-overheid.

Logius is de dienst digitale overheid en onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De diensten en standaarden van Logius zijn voor de gehele overheid ontwikkeld. Logius is verantwoordelijk voor het beheer, de doorontwikkeling en de overheidsbrede toepassingen van deze diensten en standaarden.