Den Haag
Senior
36 uur per week
12 months
Startdatum op 1 januari
Verlopen
227 Dagen geleden
Bestuursdepartement

Solution Architect Infrastructuur

Wij zoeken voor het Ministerie van OCW een ervaren Solution architect met focus op het ICT infrastructuur domein.

Opdrachtbeschrijving

De solution architect wordt ingezet vanuit het ICT-office op het domein ICT infrastructuur en applicatie portfolio management binnen het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap. Continuïteit en functionaliteit zijn de kernwaarden van waaruit gewerkt wordt. Werkzaamheden omvatten o.a. het geven van inhoud aan de generieke ICT-dienstverlening binnen OCW en de (door)ontwikkeling daarvan in samenwerking met de ICT-leverancier. De rol van de Solution architect is het ontwerpen en creëren van creatieve functionele oplossingen voor organisatie-eisen en –wensen met technische know-how. Dit kunnen nieuw te creëren oplossingen zijn, of het kan gaan om selectie en integratie van bestaande oplossingen.

Je beschikt over de volgende vaardigheden:

 1. Je bent in staat om overzicht te houden over het complete ICT- infra – en applicatielandschap en mee te denken over het oplossen van problemen binnen deze omgeving.
 2. Het opstellen van kaders en referentiearchitectuur, waardoor het voor anderen mogelijk wordt om specifieke functionaliteiten aan de ICT- omgeving toe te voegen.
 3. Het omzetten van ICT kennis in praktische adviezen en zorgdragen dat de gewenste mogelijkheden kunnen worden benut.
 4. Het vertalen van gebruikersvragen van OCW naar functionele ontwerpen en nieuwe producten en hierbij rekening houdend met de ontwikkelingen in de markt, verschillende gebruikersgroepen en de mogelijkheden die de ICT-omgeving biedt.
 5. Het toetsen van nieuwe ICT-projecten op haalbaarheid.
 6. Het handhaven van relevante principes en richtlijnen voor de voortbrengings- en onderhoudsprocessen van alle generieke dienstverlening.
 7. Directe collega's ondersteunen bij hun applicatie vraagstukken richting derde partijen en richting leverancier en bij het uitvoeren van de adviezen.
 8. Directe collega's helpen bij het uitvoeren van de werkzaamheden die voortvloeien uit de aanbevelingen die zijn gedaan ter verbetering van het technisch applicatie beheer.

Achtergrond opdracht

De ICT infrastructuur en het Applicatie Portfolio Management van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap bestaat uit een omgeving met een tiental locaties. Vanuit de generieke bedrijfsvoering worden in de orde van 200 tot 250 generieke en specifieke applicaties beschikbaar gesteld. Waar mogelijk draaien applicaties in een Rijksdatacenter. Er zijn op verschillende thema's ontwikkelingen gaande denk hierbij aan samenwerkings- en productivity tools, doorontwikkeling van de digitale werkomgeving, Cloudification en Security, nieuw applicatie platform, enz.

Functie eisen:

 • HBO werk- en denkniveau
 • Bestuurlijke Informatica Kennis van organisatiestructuren als DevOps en BizDev, kennis van Indentity & Accces Management, IaaS, VMaaS, PaaS, CaaS en SaaS platformen, Microsoft Windows en RedHat Linux Architectuur (methoden, modelleer- architecturen, Netwerken, Backup, End User Computing, containerization, referentie- en technieken, tools, modellen, etc.) modelarchitecturen als NORA, EAR, MARIJ, informatiebeveiliging en overheidsstandaarden als BIO en ISO 27001
 • Kennis van TOGAF Practitioner
 • Kennis en gevoel voor ICT Infrastructuur op basis van Microsoft Windows en RedHat Linux architecturen
 • Minimaal 5 jaar ervaring op het gebied van Solution architectuur
 • Minimaal 3 jaar ervaring met methoden en technieken, zoals Archimate, Agile en SCRUM en ervaring met opstellen van PSAs

Competenties:

 • De architect beschikt over de volgende algemene vaardigheden: goede mondelinge, schriftelijke en grafische advies vaardigheden. Zelfstandig, besluitvaardig, helicopterview. Hij/zij moet kunnen plannen, organiseren en oog voor voortgangsbewaking

Aanvullende kennis:

 • Aantoonbare kennis van gangbare oplossingen in werkplek omgevingen zoals collaboratie, e-mail en agenda, documentverwerking, middleware, workflow-ondersteuning, netwerksegmentatie.
 • Voldoende affiniteit met werk- en bedrijfsprocessen van de dienstonderdelen van het OCW concern is een pré.
 • Werkervaring bij de Rijksoverheid is een pré.