Den Haag
Senior
36 uur per week
Startdatum op 24 juli
Verlopen
313 Dagen geleden
Gemeente Den Haag

Data analist Functioneel ontwerp tooling doorbraaklab

Gezocht: ervaren data Analist ‘’Doorbraaklab’’

Sinds 2017 experimenteert de Gemeente Den Haag met de ‘’Doorbraakmethode’’. Een doorbraak is het wegnemen van belemmeringen, die de grootste sta-in-de-weg vormen in een casus zodat er ruimte ontstaat om de problemen in samenhang op te lossen. Sinds begin 2022 is het Doorbraaklab (DBL) ingericht als een vast onderdeel van de Gemeentelijke dienstverlening en organisatie.

Het DBL is bedoeld om de Doorbraakmethode verder te verspreiden en verankeren binnen de gemeentelijke organisatie en bij haar ketenpartners. DBL is een netwerkorganisatie, waarin professionals vanuit SZW, OCW en DSO samen werken aan doorbraken. Het netwerk breidt zich steeds verder uit.

Voor de benodigde registratie en generen van stuurinformatie werkt DBL met een tijdelijke IT oplossing, die onvoldoende toekomstbestendig is. Ten behoeve van stap 1 in het realiseren van een duurzame oplossing, het opstellen van een functioneel ontwerp & programma van eisen, zijn we op zoek naar:

Data Analist functioneel ontwerp DBL: Kernactiviteiten

Het opstellen van een volledig functioneel ontwerp voor nieuwe software vereist een gestructureerde aanpak en betrokkenheid van verschillende belanghebbenden. Hier is een algemeen stappenplan dat je kunt volgen:

 1. Definieer de doelstellingen en vereisten: Bepaal het doel van de software en identificeer de functionele en niet-functionele vereisten. Werk samen met belanghebbenden om een duidelijk beeld te krijgen van wat de software moet kunnen doen.
 2. Gebruikersanalyse: Identificeer de beoogde gebruikers van de software en begrijp hun behoeften, vaardigheden en ervaringsniveaus. Dit zal helpen bij het definiëren van de gebruikersinterface en -ervaring.
 3. Maak een functioneel overzicht: Creëer een overzicht van de belangrijkste functies en modules van de software. Dit kan worden weergegeven in de vorm van een functioneel blokdiagram of een lijst met functionaliteiten.
 4. Ontwerp de gebruikersinterface: Maak wireframes of prototypen van de gebruikersinterface om de lay-out, navigatie en interactie te visualiseren. Zorg ervoor dat de interface intuïtief en gebruiksvriendelijk is.
 5. Databaseontwerp: Als de software een database nodig heeft, ontwerp dan de structuur van de database, inclusief tabellen, relaties en datavelden. Overweeg ook de beveiliging en gegevensintegriteit.
 6. Systeemarchitectuur: Definieer de technische architectuur van de software, inclusief de keuze van programmeertalen, frameworks, databasesystemen en externe services. Bepaal hoe de verschillende componenten van de software met elkaar zullen communiceren.
 7. Gedetailleerd functioneel ontwerp: Beschrijf elk afzonderlijk functiepunt in detail, inclusief de input, verwerking en output. Documenteer ook eventuele uitzonderings- of foutscenario's.
 8. Prestatie- en beveiligingsaspecten: Overweeg de prestatievereisten van de software, zoals responstijden en schaalbaarheid. Zorg ervoor dat er beveiligingsmechanismen zijn ingebouwd om gevoelige gegevens te beschermen tegen ongeoorloofde toegang.
 9. Testplanning: Ontwikkel een teststrategie en plan om ervoor te zorgen dat de software grondig wordt getest op functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid, prestaties en beveiliging. Identificeer de benodigde testgevallen en -scripts.
 10. Onderhoud en toekomstige verbeteringen: Denk na over hoe toekomstige updates en verbeteringen aan de software zullen worden beheerd. Overweeg aspecten zoals schaalbaarheid, onderhoudsgemak en het beheer van gebruikersfeedback.

Het opstellen van een volledig functioneel ontwerp vereist vaak iteratieve processen en nauwe samenwerking met belanghebbenden, zoals ontwikkelaars, ontwerpers en gebruikers. Zorg ervoor dat het ontwerp gedocumenteerd en gecommuniceerd wordt naar het ontwikkelingsteam om een soepele implementatie van de software te garanderen.

Gevraagde competenties

 • Goede communicatieve en schriftelijke vaardigheden
 • Luisteren en doorvragen
 • Analytisch
 • Adviesvaardigheden
 •  

 

Pre

 • Werkervaring in Sociaal domein;
 • Aantoonbare ervaring in het opstellen van een functioneel ontwerp voor software-ontwikkeling;
 • Ervaring met agile doorontwikkeling