Apeldoorn
Senior
36 uur per week
8 months
Startdatum op 15 mei
Verlopen
306 Dagen geleden
Belastingdienst

Senior Ontwerper

Wij zijn op zoek naar een Senior Ontwerper met kennis en ervaring van Cobol, XML/XSD/DB2 en Webservices / Restapi’s / Security.

Opdrachtbeschrijving

Het IV onderdeel GV/Gegevens realiseert IV-voorzieningen waarmee gegevens worden ingewonnen en verstrekt. Zowel nationaal als internationaal, binnen de Belastingdienst maar ook van en naar leveranciers en afnemers buiten de Belastingdienst. Het team BeVeR (Beheer Van Relaties) is onderdeel van de agile-train KG (KlantGegevens). Binnen het componentteam BeVeR zijn we op zoek naar een ervaren Ontwerper die snel in staat is om zowel zelfstandig als in samenwerking met het componentteam het voortouw te nemen bij het opzetten van de applicatie Vernieuwing Persoons Administratie (VPA).

Team BeVeR bestaat uit een, voor scrum-agile begrip, grote groep developers waarbij er veel kennis en ervaring in de hoofden van mensen zit met als overkoepelende applicatie BVR. Deze applicatie (Cobol-Cics-DB2) is onder te verdelen in verschillende deel-applicaties en bestaat al erg lang. Er vinden nog steeds nieuwe ontwikkelingen plaats, maar een groot deel van de werkzaamheden bestaat ook uit het onderhouden en continue verbeteren van de applicatie.

In het kader van ‘De Vernieuwing’ is het de wens om persoons- en adresgegevens te gaan inwinnen en ontsluiten via een nieuw te ontwikkelen VPA. Hierbij is veel kennis van de huidige opzet van BVR nodig, maar zal er volgens de standaards van ‘De Vernieuwing’ ontworpen, ontwikkeld en getest moeten gaan worden. Als Ontwerper zal hier een voortrekkersrol in genomen moeten worden waarbij kennis vanuit het componentteam erg belangrijk is en er ook afstemming nodig is met architecten, beheerders van Cap, de productowner en andere belanghebbenden. Natuurlijk moet je beschikken over goede communicatieve- en adviesvaardigheden. Kennis met het werken (ontwerpen) volgens de VSOM-methode als BOA2 is erg handig, al zou het zo maar kunnen zijn dat de nieuwe ontwikkelingen via UseCases (UML) ontworpen en beschreven worden. Ervaring en kennis van het IT-landschap Belastingdienst is een prĆ©, waarbij het wenselijk is om ook kennis te hebben van bijvoorbeeld webservices, rest-services, Mqueues, XML en XSD’s.

Functie eisen

  • Ruime kennis en ervaring met (proces) ontwerp en gegevensmodellering, VSOM, BOA, BPMN, UML of vergelijkbaar. Het opstellen en afstemmen van (impact) analyses.
  • Ruime ervaring met SCRUM-methodiek
  • Ervaring met de SAFe-methodiek
  • Kennis van Archimate, SOA en gegevensarchitectuur
  • Senior Ontwerper (Agile) – 5 jaar kennis en ervaring
  • Ontwerpen in een Cobol omgeving – 5 jaar kennis en ervaring
  • XML/XSD/DB2 – 5 jaar kennis en ervaring
  • Kennis van Webservices / Restapi’s / Security – 3 jaar kennis en ervaring

Competenties

Van onze toekomstige collega wordt verwacht dat hij/zij, als volwaardig teamlid, participeert in het Agile proces/T-shape. Je ondersteunt en werkt nauw samen met de productmanager, architecten en productowners bij het opstellen cq. refinen van de features en userstories zodat deze in het ontwikkelteam verder kunnen worden opgepakt. Ook verwachten we van jou dat je bij het opzetten van de nieuwe applicatie VPA een kartrekkersrol op je neemt met daarbij de benodigde overtuigingskracht toont en een luisterende oor naar het componentteam hebt.

Je bent een teamplayer gericht op samenwerking, analytisch sterk, je bent betrokken, je bent betrouwbaar, je hebt een assertieve persoonlijkheid met een kritische blik en een resultaats- en oplossingsgerichte mentaliteit.

Tevens is hij/zij omgevingssensitief en kent zijn/haar stakeholders (stakeholdermanagement) en hebt het aanpassingsvermogen om goed in het team en haar omgeving te ”landen”.

De IV-organisatie van de Belastingdienst is verantwoordelijk voor en verzorgt de ICT-voorzieningen. Het merendeel van de applicaties wordt op dit moment door de IV-organisatie zelf ontwikkeld, onderhouden en beheerd in het eigen data center. Naast de zorg voor continuĆÆteit op de massale heffing-en inningsprocessen die plaatsvinden binnen een degelijke, stabiele omgeving, wordt er tevens volop gewerkt aan modernisering van het IV-landschap. Dit gebeurt deels intern door gebruik te maken van de expertise die intern aanwezig is, maar ook door het aantrekken van (kant-en-klaar) oplossingen en expertise uit de markt.