Meer entertainment met de nieuwe webshop van BookSpot

ReactJS

Een schaalbaar e-commerce platform bouwen

Ondanks dat mensen steeds minder lezen, blijft de boekenmarkt het prima doen. Dat komt mede doordat de online keuze enorm is en je via een webshop unieke mogelijkheden hebt om mensen aan een boek te ‘koppelen’. Voor online boek- en mediaverkoper BookSpot zijn beide aspecten, keuze en personificatie, dan ook enorm belangrijk. Om deze aspecten nog beter terug te laten komen besloot het bedrijf om de front-end van haar e-platform voor een groot gedeelte opnieuw te laten ontwikkelen. Onder andere met de hulp van LINKIT.

De uitdaging

Het idee van de platformeconomie is dat schaalgrootte leidend is. Hoe groter het aanbod, des te beter. Voor BookSpot was het dan ook enorm belangrijk om hun grote, tientallen jaren oude catalogus met media ook online aan te bieden. Hierdoor zou het aanbod op de webshop aanzienlijk groter worden. Van alleen boeken naar ook muziek, games en films.

Om de forse groei van BookSpot te ondersteunen moest het nieuwe platform, dat draait op Intershop, bovendien gebruiksvriendelijker worden, beter schaalbaar en makkelijker te beheren.

Maar wat de opdracht echt lastig maakte was dat het oude platform gewoon door moest draaien en beheerd moest worden, terwijl er ondertussen aan de nieuwe werd gebouwd.

De oplossing:

JavaScript developer André Teixara was één van de LINKIT experts die meehielp aan deze opdracht. In totaal werkten er meer dan 25 specialisten aan de nieuwe BookSpot website.

De eerste fase van het traject waar hij mee aan de slag ging was het ontkoppelen van de front-end applicatie van e-commerceplatform Intershop. Op die manier ontstond meer flexibiliteit en was het makkelijker om de oude applicatie te beheren.

Uitbreiding capaciteit

Tegelijkertijd ging een ander team aan de slag met de nieuwe front-end en het upgraden van Intershop. Door parallel te werken konden bezoekers nog steeds bestellingen uitvoeren op de oude site, terwijl ondertussen de API’s werden uitgebreid en aangepast aan de nieuwe behoeftes. Ook de capaciteit van het nieuwe platform, plus de bijbehorende pipelines werd aangepast zodat de nieuwe app miljoenen verzoeken per dag kan afhandelen. Op deze manier werd verzekerd dat het platform mee kan groeien met het succes van BookSpot.

Modules stapelen

De belangrijkste stack die werd gebruikt is ReactJS. Met deze stapeling van modules, die volgens het principe ‘first in first out’ werken, is het mogelijk om deze snel en duidelijk op te leveren terwijl ze ook makkelijk te beheren zijn. Daarnaast werd Webpack gebruikt om de code en content te optimaliseren en snel op te kunnen leveren.

Tot slot hebben André en zijn team het aantal externe koppelingen geminimaliseerd. Degenen die overbleven worden alleen geladen op het moment dat ze nodig zijn.

Tevreden over het resultaat

Voor André was het verbouwen van een varend schip een interessante uitdaging. Hij is zeer tevreden over de parallelle werkmethode en de inzet van de verschillende teams. Door Agile te werken was het mogelijk om de communicatielijnen kort en duidelijk te houden. Ook kon feedback zo snel worden verwerkt. De nieuwe tech stack wordt nu optimaal ingezet waardoor het project meer dan geslaagd is.

Klaar voor de toekomst

Voor zowel BookSpot als de developers was het een bijzonder moment toen het nieuwe front-end met een druk op de knop werd ingeruild voor de nieuwe. Niet alleen is het aanbod aan entertainment nu veel groter, ook de gebruiksvriendelijkheid is fors verbeterd. Vooral op het gebied van zoeken, bestellen, betaling en bezorging. Met deze website is BookSpot klaar voor de toekomst. En die komt wellicht sneller dan gedacht. Er staat inmiddels een hele wachtlijst aan nieuwe features klaar voor ontwikkeling die het bestellen van een boek of een film nog makkelijker én leuker gaat maken.

Wil je weten wat LINKIT voor jouw webshop of e-commerce kan betekenen? Neem dan contact op met één van onze experts voor meer informatie. Of lees onze whitepaper over het belang van optimale (mobiele) web prestaties.