Incidentmanager van “het belangrijkste IT-systeem van Nederland”

Systemen draaiende houden ten tijde van een pandemie

Toen Steven Heuft vorig jaar mei vanuit LINKIT bij SSC-campus werd gedetacheerd had hij nooit kunnen dromen dat zijn baan zo’n bizarre wending zou nemen. SSC-campus is namelijk de ICT-leverancier voor kennis- en onderzoeksinstituten binnen de overheid, waaronder dus ook het RIVM. Steven: “het IT-landschap waar ik mee werk is nu waarschijnlijk de belangrijkste van Nederland.”

Verduizendvoudiging websitebezoek

Toen een aantal weken geleden het coronavirus in alle hevigheid losbarstte, kwam het RIVM na alle aandacht vanwege de stikstofcrisis wederom in het middelpunt van de belangstelling te staan. Nu zijn ze bij het RIVM wel berekend op crisissituaties, maar toch waren de gevolgen groot. Niet alleen voor het personeel, maar ook voor de onderliggende IT-systemen die spontaan onder grote druk kwamen te staan.

Zo verduizendvoudigde het websitebezoek tot twee miljoen unieke gebruikers per dag. Daarnaast ging ook bij het RIVM plotsklaps bijna iedereen thuiswerken en zijn de rekenmodellen die op ‘zijn’ servers draaien ineens bepalend voor het overheidsbeleid. Steven: “Ja, dat is wel spannend inderdaad!”

Bepalende rekenmodellen

Zoals het kabinet al eerder duidelijk liet doorschemeren laat deze het beleid zoveel mogelijk bepalen door de adviezen vanuit de specialistische onderzoekers en wetenschappelijke rekenmodellen van het RIVM. Deze modellen combineren een enorme hoeveelheid data waarmee ze een zo goed mogelijke voorspelling doen over onder andere de verwachte verspreiding van het Coronavirus, maar ook het aantal verwachte zieken op de intensive care en de verspreidingsgraad worden hiermee berekend.

Verantwoordelijk voor Nederland en de wereld

Steven: “Onze systemen zijn verantwoordelijk voor de continuïteit van Nederland en uiteindelijk zelfs van belang voor de rest van de wereld. Dat komt omdat de data met andere onderzoekers over de hele wereld wordt gedeeld , wat ook effect heeft op het beleid van andere landen.”

State of the art serverpark

Gelukkig voor Steven, het RIVM en heel Nederland draaien de rekenmodellen niet op een aantal aftandse servers, maar op een state of the art serverpark. “De meeste daarvan staan in Amsterdam, maar we hebben ook datacenters in de rest van Nederland. Mijn functie zit voornamelijk aan de Service Management kant, in de rol van Incident en Request Fulfillment Manager. Dat betekent dat ik verantwoordelijk ben voor deze processen en daarbij de organisatie functioneel aanstuur. Als er een echt grote storing is binnen het IT-landschap ben ik het eerste aanspreekpunt en kan ik samen met een team vanuit verschillende disciplines snel opschalen om de dienst zo snel mogelijk te herstellen.”

“Toen ik hier vorig jaar mei begon was bizar genoeg direct de eerste week een grote storing.” Met gevoel voor understatement: “Dat is wel een goede manier om gelijk iedereen te leren kennen en jezelf in te werken.”

Alles tegelijk

Net zoals de meeste overheidsdiensten draait SSC-campus deels in de cloud en deels on premise. Vanwege de vele eisen die aan overheidsgegevens worden gesteld is de cloud niet altijd de beste optie. Bovendien vereisen dergelijke verandertrajecten meestal veel tijd aan afstemming en implementatie. Tenzij er natuurlijk een landelijke virusuitbraak is. “De afgelopen weken is er enorm veel bereikt bij ons,” vertelt Steven. “Eigenlijk kwam alles tegelijk. We moesten opschalen en mensen moesten ineens thuiswerken waarvoor zowel op het gebied van software als hardware ineens van alles moest gebeuren. Ook kritische systemen worden extra alert gemonitord en wijzigingen op bestaande systemen worden extra gecontroleerd, bepaald en uitgevoerd.

Twijfels

“In het begin hadden we serieuze twijfels of we wel voldoende capaciteit beschikbaar zouden hebben om iedereen vanuit huis aan het werk te houden. We hebben bijvoorbeeld een overzicht gemaakt van de meest belangrijke personen die voorrang moesten krijgen bij vragen en problemen, zodat de continuïteit geborgd blijft.”

Softtokens

Steven legt dit vervolgens verder uit. “Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat de gegevens van het RIVM nogal gevoelig zijn. Om veilige verbindingen tot stand te brengen werken we met softtokens voor de legitimatie van devices en andere authenticatiemiddelen. Daar hadden we wel een voorraadje van, mensen van het RIVM werken wel vaker thuis. Maar uiteraard niet op de schaal zoals we die nu zien. Tegelijkertijd was het natuurlijk enorm belangrijk dat iedereen kon blijven werken. Gelukkig hebben verschillende teams en afdelingen vanuit de hele organisatie hard gewerkt en er alles aan gedaan om iedereen veilig vanuit huis te kunnen laten werken.”

Fantastische teamgeest

Verrassend genoeg gaat de samenwerking nu beter dan ooit vindt Steven “Natuurlijk is het lastig om een conference call te organiseren met soms wel 15 man erin. Iedereen roept standaard ‘hallo hoort iedereen mij’ en er is het nodige gepiep en gekraak. Maar wat ik zie is dat iedereen hier enorm gemotiveerd is om zijn of haar werk te doen. De teamgeest hier is fantastisch. We beseffen echt dat het werk dat we hier doen voor heel Nederland is. En dat maakt het toch wezenlijk anders.”

Helden van het RIVM

Steven durft de vergelijking met de veelgenoemde helden in de zorg wel aan. “Wat mij betreft zijn de mensen hier ook honderd procent helden. Als RIVM zijn we er niet aan gewend om de publiciteit op te zoeken en we willen onszelf zeker niet op een voetstuk zetten. Maar ik ben ontzettend trots op mijn collega’s en ons team en op het cruciale werk dat we verzetten.”

Ook voor Steven zelf geldt dat hij regelmatig ’s avonds en in het weekend met zijn werk bezig is. “Maar dat maakt niet uit. Ik heb toch energie voor honderd!”

Spannend werk

Dat hij als Incident Manager als eerste aanspreekpunt is tijdens een incident voor een van de belangrijkste IT-landschappen van Nederland vindt hij spannend. Zowel in positieve als negatieve zin. “We hebben een fantastisch team dat klaar staat als er iets aan de hand is. Gelukkig is er maar weinig wat echt mis kan gaan. Ik maak me daar zeker geen zorgen over.”

Unieke baan

Hoe dan ook is het wel bijzonder om ineens in deze uitzonderlijke situatie terecht te komen. “Het wordt inderdaad wel lastig om nog een klus te vinden die opweegt tegen deze. Ik hoop zeker dat ik hier nog een poosje kan blijven zitten. Maar tegelijk hoop ik ook dat bijvoorbeeld KLM weer snel onze expertise kan gaan gebruiken. Bij alle opdrachtgevers van LINKIT, of het nu commercieel is of bij de overheid, zijn altijd wel mooie innovatieve projecten te vinden waar je weer nieuwe dingen kan leren. Kansen genoeg dus!”