Bij LINKIT brengen we het in de praktijk!
Door voortdurende nieuwe ontwikkelingen en inzichten is het voor IT’ers enorm belangrijk om zich doorlopend te blijven ontwikkelen. En tegelijkertijd moeten IT-partners zoals LINKIT hierin faciliteren. Sinds een aantal jaar biedt LINKIT regelmatig traineeships aan. Die bestaan uit een stoomcursus van een aantal weken, gevolgd door een periode van ca. 10 maanden bij een klant, onder begeleiding van een ervaren senior of door het oppakken van uitdagingen in LINKIT’s eigen projectteams. Traineeships hebben tot nu toe nieuwe talenten opgeleverd voor onze Data & AI, Cloud en OutSystems squads. Recruiter Maryse van Dijk, voormalig trainee Inan Ates en Data Science manager Fleur Hasaart van CZ leggen uit waarom dit soort initiatieven van groot belang zijn.
1: de Trainee
Inan Ates: in het diepe gegooid bij ASML
“Tough but nice”, zo omschrijft Inan zijn eerste jaar als data engineer. “De traineeship gaf een goede introductie in de belangrijkste aspecten van data engineering, maar bereidde me maar deels voor op de uitdagingen waar ik bij ASML tegenaan liep. Eigenlijk alle technologie waar ik bij ASML mee moest werken, was nieuw voor mij. Bijvoorbeeld: we leerden tijdens de traineeship wel over Kafka, maar toen ik bij ASML direct tegen een Kafka probleem opliep, was het een hele uitdaging om het probleem op te lossen. Theorie één op één in de praktijk brengen is er niet bij.”
Senior als leerversneller
Om de uitdaging niet al te zwaar te maken, gingen Inan en zijn twee medetraineeshippers gelukkig niet in hun eentje naar ASML. Ze werden vergezeld door een senior collega, die onder andere als opdracht had om te zorgen dat ze doorgingen waar ze tijdens de traineeship aan waren begonnen: in sneltreinvaart data engineering in de vingers krijgen.
2: De manager
Fleur Hasaart en Michael Best: Slim om mensen zo gericht op te leiden
“Het vinden van een data engineer was en is moeilijk binnen de huidige banenmarkt,” legt Fleur Hasaart uit. Ze is manager van CZ’s data science team. “Dus toen ik een spontaan telefoontje kreeg van LINKIT om mee te doen aan de traineeship was ik zeker geïnteresseerd. Ik steun het idee achter de traineeship. Het specifiek opleiden van mensen voor een bepaald doel met gerichte kennis vind ik een slim plan. Voor CZ was het tot slot een aanwinst om iemand in het team te krijgen die getraind is naar de laatste technologische standaarden.”
Een ijverige leerling
Michael Best deed mee aan de traineeship en voegde zich later bij het data science team van CZ. Fleur vertelt: “Michael heeft een hele brede interesse, zelfs buiten zijn eigen functieprofiel. Hij heeft een goede instelling en doet wat hij moet doen. Ik ben heel blij met hem!
Goede samenwerking met LINKIT
Ook de samenwerking met LINKIT gedurende Michaels tijd bij CZ verliep goed. Fleur: “Het is heel fijn samenwerken met LINKIT. Ze checken regelmatig of alles goed gaat en als er iets is wat ik met hen wil bespreken is daar altijd tijd voor. LINKIT investeert duidelijk in onze samenwerking.”
3: De recruiter
Maryse van Dijk: Een straffe selectieprocedure
“Voor iedere traineeship krijgen we honderden aanmeldingen”, vertelt Maryse van Dijk. Als recruiter bij LINKIT is zij verantwoordelijk voor het aannemen van de beste kandidaten. De reden voor de vele aanmeldingen is volgens Maryse de mismatch tussen onderwijs en de behoefte van de arbeidsmarkt. “Met de traineeship dichten we het gat. En dat slaat aan.”
Teamplayers gezocht
Het gevolg is een straffe selectieprocedure. Maryse: “We vinden het belangrijk dat mensen over de juiste eigenschappen beschikken. Teamplayers zijn en vragen durven stellen. Daarnaast is het fijn als ze houden van nieuwe uitdagingen en die ook bewust opzoeken.”
Onmogelijke opdracht
Wat volgt met de kandidaten die overblijven is een assessment. Maryse: “We vragen kennis en kunde over data engineering die ze helemaal nog niet kunnen hebben. Het gaat er dan vooral om hoe ze daar mee omgaan. Je ziet dat sommige mensen het helemaal in hun eentje proberen uit te werken, terwijl anderen kritisch vragen wat hier nou precies de bedoeling van is. Je raadt het al. We zijn vooral op zoek naar de tweede categorie.”
De laatste ronde
“Tot slot is er nog een gesprek. Die wordt gedaan door de leider van het betreffende team en iemand van de business. Van de hele groep blijven er uiteindelijk zo’n acht mannen en vrouwen over. Als het kan, streven we ernaar om een zo divers mogelijke groep samen te stellen. Bijvoorbeeld in de verdeling man-vrouw en Nederlands-buitenlands. Als dat allemaal geregeld is, zit mijn werk erop en kan de traineeship beginnen.”