Wat doet een data engineer eigenlijk? En wat moet hij kunnen?

Hadoop Spark Airflow

De data engineer is in toenemende mate de zeer gewilde allrounder in de data-industrie. Of het nu gaat om het bouwen van pipelines, of het verhelpen van platformproblemen, de data engineer kan het voor je regelen. Aan de andere kant is er (nog) geen officiële scholing om data engineer te worden. Ervaring is dus het allerbelangrijkst en er is overduidelijk meer dan één route om data engineer te worden. Door dit alles is het lastig bepalen of je de echte expert te pakken hebt. Wil je weten wat een data engineer doet? En belangrijker, wat hij moet kunnen? Maak dan gebruik van deze checklist!

1. Een data engineer moet ruwe data omzetten in bruikbare data voor je Data Scientist

Geen enkele data scientist kan de data van jouw bedrijf omzetten in bruikbare inzichten, zonder een staaltje van goede data engineering achter de schermen. Een data engineer moet begrijpen welke data een data science team nodig heeft en deze kunnen voorbereiden en kunnen leveren.

2. Een data engineer moet jouw data platform kunnen (door)ontwikkelen

De kerntaak van wat een data engineer doet is het maken van data pipelines die betrouwbaar en efficiënt data leveren voor analyse. Het verwerken van al die data om er iets bruikbaars van te maken is een grote uitdaging.

Om dit aan te kunnen, moet een data engineer in ieder geval een uitstekende programmeur zijn. De belangrijkste programmeertalen zoals Python, Java en Scala moeten voor hem of haar geen geheim zijn. Daarnaast kan een goede data engineer overweg met zowel relationele als non-relationele databases, cloudinfrastructuur en distributiesystemen. Daar bovenop moeten ze om kunnen gaan met big datatools zoals Hadoop, Spark en Airflow. Deze worden gebruik voor de extractie, het transport en het inladen (ETL) van big data op een makkelijke en geautomatiseerde wijze.

3. Een data engineer moet sociaal zijn en communicatief vaardig

Een data engineer doet vrijwel altijd zijn werk binnen een team. Iemand inhuren die technisch briljant is, maar onmogelijk om mee samen te werken, gaat vrijwel zeker niet werken. Wat dat betreft is het tijdperk van de nerd IT’er echt wel over. Sociale- en communicatieve vaardigheden zijn voor veel bedrijven inmiddels net zo belangrijk als technische kennis en kunde. Een goede data engineer is in staat om zijn of haar plannen en ideeën op een begrijpelijke manier uit te leggen aan iedere belanghebbende binnen het bedrijf.

4. Wat doet een data engineer nog meer? Hij staat open voor nieuwe uitdagingen en is altijd bereid om door te leren en zichzelf te verbeteren.

Geen enkele dag is ooit hetzelfde voor een data engineer. Hij of zij moet in staat zijn om veel te kunnen begrijpen. In veel gevallen komt een engineer onbekende, maar dringende uitdagingen tegen waardoor hij of zij in staat moet zijn om snel nieuwe kennis te vergaren en deze om te zetten in een werkende oplossing.

Daar komt bij dat de belangrijkste gereedschappen en technieken waarmee een data engineer werkt nog volop in ontwikkeling zijn. Om relevant te blijven moet een data engineer daarvan op de hoogte blijven en nieuwe inzichten integreren in zijn werkmethode. Om kunnen gaan met stress en open staan voor nieuwe uitdagingen zijn dan ook belangrijke voorwaarden om een succesvolle data engineer te zijn.

Ben je op zoek naar een junior data engineer met de juiste technische kennis en ervaring? Elk jaar vinden we een selecte groep van veelbelovende developers die we opleiden tot junior engineers. Ze beginnen met een intensieve bootcamp van zeven weken om vervolgens een traineeship van een jaar te doen bij een van onze klanten. De traineeship is op maat gemaakt om te voldoen aan de technieken die worden gebruikt bij de klant en de trainees worden gedurende de traineeship begeleid door een mentor vanuit LINKIT. Download de one-pager voor meer informatie over de bootcamp, de vaardigheden die data engineers beheersen en wat ze voor jouw bedrijf kunnen betekenen.