Hoe real-time kwaliteitsinspectie het verschil maakt

AI Machine Learning

Iedere fabriek is verplicht om kwaliteitschecks uit te voeren. Enerzijds omdat het verplicht is vanwege wetgeving en ISO-normeringen, anderzijds omdat je eigenlijk geen andere keuze hebt. Zeker wanneer je delicate producten maakt, zoals voedsel of speelgoed. Een terugroepactie vanwege een productiefout is een nachtmerrie voor iedere fabriekseigenaar en moet te allen tijde voorkomen worden. Goed uitgevoerde kwaliteitsinspectie is de sleutel tot succes voor ieder bedrijf met AI. En met machine learning doe je dat nog beter!

Monsteropname

Er zijn vele manieren om kwaliteitsinspecties uit te voeren, maar de bekendste is toch wel de monsteropname. Uit iedere partij kies je enkele stukken kip, friet, metalen platen of speelgoedauto’s om die aan een uitgebreid onderzoek te onderwerpen. Op die manier verkrijg je een vrij goed beeld van de kwaliteit van de hele productie op dat moment.

Prijzige inspectiemethode

Hoewel dit een prima methode is, heeft het ook zijn minpunten. Want wat doe je op het moment dat één van je monsters niet in orde is? In veel gevallen rest je geen andere keuze dan de productie stil te leggen en de volledige partij af te keuren. Dit is niet alleen een dure grap vanwege het verlies van de productie, maar ook het opslaan en vernietigen van de productie is zeker niet goedkoop.

Hoe geautomatiseerde kwaliteitsinspectie het verschil maakt:

Met real-time kwaliteitsinspectie, gebaseerd op AI en machine learning, kun je jouw inspectiemethode flink verbeteren. Dit gaat als volgt:

  • Afhankelijk van het soort productie voer je inspectie uit met camera’s, infrarood en/of andere sensoren.
  • Op basis van historische data kan een algoritme real-time fouten of afwijkingen ontdekken in de productie.
  • Op dat moment wordt de hele productielijn onmiddellijk stilgezet. Op die manier wordt de schade beperkt en kan de oorzaak van de fout direct worden opgespoord.

Vierde industriële revolutie

Economen noemen de toepassing van AI en machine voor allerlei processen en handelingen ook wel de vierde industriële revolutie. Het verandert binnen fabrieken de productiemethode op een radicale manier. Als gevolg neemt de vraag naar fabriekspersoneel af, terwijl er juist meer behoefte is aan specifieke IT-kennis.

Niet makkelijk om te implementeren

Vanwege deze ‘revolutie’ kan het moeilijk zijn om de juiste mensen te vinden voor het implementeren van real-time kwaliteitsinspectie. Dit wordt nog versterkt doordat het een relatief jonge technologie is die zich nog steeds razendsnel ontwikkelt. En, als kers op de taart, is het zeker niet makkelijk om geautomatiseerde kwaliteitsinspectie zo in te richten dat het ook daadwerkelijk goed werkt en dus waarde toevoegt aan je bedrijf.

De juiste data

Om een belangrijke oorzaak te noemen: om goed te kunnen werken heeft een algoritme data nodig van zowel goede als slechte productie. Anders kan er geen onderscheid worden gemaakt. Maar makkelijk is dit niet. Meer dan 99 procent van alle data die je verzamelt is waarschijnlijk van goede kwaliteit. Data van productiefouten zijn schaars en hebben dan ook een specifieke aanpak nodig om bruikbaar te zijn. Om het nog lastiger te maken kan data makkelijk vervuild raken wat de uitkomst van het algoritme beïnvloedt.

Building IT together

Het juist implementeren van real-time kwaliteitsinspectie is als het bouwen van een Zwitsers horloge. Je hebt een ‘Zwitserse horlogemaker’ nodig om je kwaliteitsinspectie te ontwerpen, te plannen en te implementeren op zo’n manier dat het werkt voor jouw situatie in jouw fabriek. Bij LINKIT hanteren we een pragmatische aanpak waarbij we zoveel mogelijk samenwerken met zowel je businessteam als je IT-departement. Aangevuld met ons ‘ecosysteem’ met meer dan 1000 zeer ervaren IT-experts en een agile manier van werken, resulteert dit in een recht door zee oplossing met maximale flexibiliteit.

Wil je meer weten over het implementeren van geautomatiseerde kwaliteitsinspectie in jouw fabriek? En hoe het wordt uitgevoerd? Je kunt het lezen in ons gratis te downloaden whitepaper. Of bel met één van onze experts voor meer informatie.