Serverloos? Dit zijn de voordelen:

vmware AWS Google Cloud Azure

Besparen en opschalen

Is het mogelijk om een applicatie te draaien zonder server? Deze vraag lijkt net zo vreemd als de vraag of je kunt fietsen zonder een fiets. De term ‘serverloos’ kan dan ook verwarring wekken binnen de IT-wereld. Toch biedt deze technologie tal van voordelen, met name voor je budget.

Wat is serverloos?

Toonaangevende cloudproviders, waaronder Google, Amazon en Microsoft, bieden ieder hun eigen serverloze oplossingen. Amazon biedt AWS Lambda, Google heeft Google Cloud Functions en Microsoft biedt Azure Functions aan. De overeenkomst tussen deze services is dat ze allemaal Function as a Service (FaaS) bieden. Hierbij wordt de logica van een applicatie uitgevoerd (op een server), maar zonder dat de data wordt opgeslagen. De kosten worden berekend op basis van verbruik, niet op basis van capaciteit.

De voordelen van serverloos

Op het eerste gezicht lijkt serverloos misschien niet de meest aantrekkelijke optie. Als je het vergelijkt met een virtuele machine (VM) die op een server draait, lijken de kosten voor serverloos al snel dubbel zo hoog. Maar wanneer je de totale kosten berekent, blijkt serverloos vaak aanzienlijk voordeliger.

Besparen op operationele kosten

Een belangrijk voordeel van serverloze technologie is dat het alle operationele kosten elimineert. Het enige dat je hoeft te onderhouden is de logica en de frontend van je applicatie. Alle backend-gerelateerde aspecten zijn de verantwoordelijkheid van de provider. Hiermee verdwijnen bijvoorbeeld de kosten voor fysiek onderhoud en beveiliging van servers. Dit kan resulteren in aanzienlijke maandelijkse besparingen.

Daarnaast levert de ‘pay-per-use’ structuur extra besparingen op tijdens rustige perioden. Wanneer je servers elke dag op een vast tijdstip gedurende een half uur een taak uitvoeren, is de belasting op dat moment hoog. Echter, in de rustige perioden daartussenin, wanneer de servers minder belast zijn, zijn de kosten met serverloze technologie aanzienlijk lager dan bij fysieke servers.

Flexibiliteit en grenzeloze schaalbaarheid

Serverloze technologie biedt ook onbeperkte schaalbaarheid. Dit betekent dat je in drukke periodes (automatisch) kunt opschalen, en in rustige tijden kunt terugschalen. Daarnaast kan het ontwikkelingsproces van de app sneller verlopen met serverloos, omdat het gebruik maakt van bepaalde standaarden die het ontwikkelingsproces vereenvoudigen.

Kostenbesparing door schaalgrootte

Dankzij de enorme schaalgrootte van giganten zoals Google, Amazon en Microsoft, kan je aanzienlijk besparen op je kosten. De kosten van het onderhoud van een eigen server kunnen hier simpelweg niet mee concurreren. Voor elke server is er iemand nodig voor onderhoud, maar bij een megaserver zijn deze kosten relatief lager.

Standaardisatie

In 90 tot 95 procent van de gevallen is serverloze technologie een uitstekende keuze. Echter, vanwege de standaardisatie door de providers, is dit niet in 100 procent van de gevallen het geval. De providers bieden verschillende ‘varianten’, maar kunnen niet elke situatie dekken. Dus als je specifieke eisen hebt voor je app, kan serverloos een grotere uitdaging – en daardoor duurder – zijn om te realiseren.

Veiligheidsoverwegingen en controle

Vanuit veiligheidsoverwegingen kan serverloos soms ongeschikt zijn, zoals voor financiële instellingen of overheden, die vaak de vereiste hebben dat de controle over gevoelige data volledig intern blijft. Met serverloos is dit niet het geval, omdat het in de cloud draait. Dit betekent echter niet dat serverloos onveilig is. De servers van Microsoft, Google en Amazon zijn enkele van de best beveiligde ter wereld.

Samenvattend is serverloos voor bijna alle bedrijven of instellingen een uitstekend alternatief. Het is relatief goedkoop, biedt veel flexibiliteit en schaalbaarheid, en is veilig. Wil je meer weten over de mogelijkheden van serverloos voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met een van onze experts voor meer informatie. Of bekijk deze pagina voor meer info.