Heb je wel eens geprobeerd om zelf een televisie te bouwen? Of een computer misschien? Afgezien van de echte technische puriteinen is het antwoord ongetwijfeld nee. De reden daarvoor is vrij simpel: het kost teveel moeite. Je mist de kennis en kopen is gewoon veel makkelijker, sneller en goedkoper dan zelf bouwen. Toch geldt deze vanzelfsprekendheid blijkbaar niet wanneer je het hebt over applicaties en infrastructuur bij bedrijven. Waarom zijn er nog steeds zoveel ondernemers van overtuigd dat het beter is om zelf te bouwen? En hebben ze gelijk?
Goedkoop is vaak duurkoop
Als bedrijf lijkt de keuze vaak helemaal niet makkelijk. Als je naar de cloud gaat, zijn je kosten voor licenties hoger vergeleken met de aanschafkosten van een eigen server. Maar er zit een spoiler in deze aanname. Op het moment dat je ook de operatiekosten meerekent, bijvoorbeeld voor onderhoud en updates, springt de weegschaal voor vele (vooral grotere) bedrijven spontaan de andere kant op. Je infrastructuur naar de cloud verhuizen vereist minder mankracht, biedt meer snelheid, meer mogelijkheden en verlaagt je TCO aanzienlijk.
Dus waarom doen ze het niet?
Daar zijn de nodige antwoorden op te geven. Mogelijke oorzaken zijn de traditionele sector waarin het bedrijf opereert, de bedrijfscultuur en/of de managementstructuur. Daarnaast voelen bijvoorbeeld financiële bedrijven en instituties de noodzaak om de privacy gevoelige gegevens ten koste van alles te beschermen. Dat betekent ook dat ze clouddiensten als AWS, Azure of Google niet met hun data vertrouwen.
Verder komt het vaak voor dat bedrijven over oude legacy applicaties beschikken die onmisbaar zijn voor het bedrijfsproces, maar niet makkelijk naar de cloud overgezet kunnen worden. Of, tot slot, de focus is er gewoon niet. Niet ieder bedrijf is gespitst op innovatie. Zeker niet wanneer de zaken prima lopen.
Bouwblokken
Toch houden vrijwel al deze argumenten geen stand als je ze tegen de huidige werkelijkheid aanhoudt. Zelf je eigen televisie bouwen is een verspilling van tijd en geld. En het is ook helemaal niet nodig. Er bestaat namelijk een prima oplossing voor: ‘bouwblokken’.
Geïndustrialiseerde IT
De afgelopen jaren is het bouwen van een IT infrastructuur sterk geïndustrialiseerd. Net zoals je een huis snel en makkelijk kunt bouwen, door gebruik te maken van voorgefabriceerde muren en daken, kun je ook pipelines bouwen of zelfs de hele infrastuur verplaatsen door gebruik te maken van kant-en-klare onderdelen.
Focus, focus, focus
Dit is de sleutel tot succes: focus op wat je wel kunt veranderen, verplaatsen en vervangen. Doe het op op een snelle en veilige manier en gebruik bouwblokken. Dit betekent dat je makkelijk de muren, daken, deuren en het interieur van je infrastructuur kunt afbouwen, waarbij vervolgens een klein overblijft waar meer aandacht voor overblijft. Of wat je helemaal niet doet als je kiest voor een hybride model.
Hoge onderhoudskosten voor integratie
Het punt is dat een goede integratie enorm belangrijk is voor een goed werkende infrastructuur. Alles zelf bouwen klinkt wellicht leuk op een feestje, maar zadelt je op met hoge onderhoudskosten voor het onderhouden van je zelfgebouwde pipelines en de bijbehorende infrastructuur.
Pragmatische aanpak
Voor de ‘beste’ oplossing gaan is vaak niet de beste oplossing. Een grondige afweging maken tussen kosten en opbrengsten is dat wel. Soms is het beter om voor een applicatie te gaan die voor 98% goed werkt, dan er zelf één te bouwen die wel 100% is. Het is de moeite dan niet waard en zeker de kosten niet. Je kunt simpelweg niet concurreren met Amazon, Google of Microsoft. Je kunt je beter toeleggen op het toevoegen van waarde aan je bedrijf en je personeel voorzien van makkelijk te gebruiken tools die draaien op een goed werkende infrastructuur. Want dat is uiteindelijk het enige wat echt telt.
Wil je meer weten over het bouwen van applicaties en infrastructuur met behulp van bouwblokken? Neem dan contact op met één van onze experts voor meer informatie.