Utrecht
Senior
36 uur per week
8 months
Startdatum op 1 mei
Verlopen
17 Dagen geleden
Belastingdienst

Data Architect

Brede IT kennis op basis van ruime ervaring met IT-ontwikkeltrajecten

Opdrachtomschrijving

De opdracht maakt deel uit van het programma doorontwikkeling digitale werkomgeving FIOD waarbij de opdracht een onderdeel is van het thema data. Tijdens je opdracht ga je aan de slag om op basis van de architectuur principes en de Verticale Data Architectuur het bronsysteem PSF te modelleren. Naast PSF zullen er in de toekomst meerdere applicaties gemodelleerd moeten worden. Verder ga je aan de slag om een architectuurplaat te maken op basis van onze data stromen die je samen met de procesarchitecten in kaart moet gaan brengen. Het verder in kaart brengen van de data lifecyle is nodig om bij te dragen aan de informatiebehoefte binnen de opsporing en de intelligence organisatie.

Achtergrond opdracht

Vanuit het jaarplan keten gegevens en de kaders en richtlijnen van het CDO office moeten de bronsystemen binnen de belastingdienst gemodelleerd worden conform de verticale data architectuur. Voor de FIOD is Proces Fraude Signalen (PSF) het bronsysteem dat we moeten gaan modelleren. Echter ligt onze modelleeropgave breder dan dat. We moeten de lifecycle van data volledig in kaart brengen, we hebben hier al voortgang op geboekt maar streven er naar dit volledig in zicht te krijgen. Dit betekent concreet van binnenkomst of creatie tot waar het de organisatie verlaat of vernietigd wordt. Om dit te bewerkstelligen is er de behoefte ontstaan tot een Informatie/Data Architect te werven die ook kennis heeft van modelleren.

Functie eisen

 • Bachelor Bedrijfskundige informatica, Busniess proces management 3 jaar
 • WO 3 jaar
 • Kennis of ervaring met opsporingsprocessen wordt zeer op prijs gesteld
 • Ervaring met Agile/Scrum werken is een pré
 • Kennis en ervaring DAMA/DMBOK is een pré
 • Brede IT kennis op basis van ruime ervaring met IT-ontwikkeltrajecten
 • Kennis en ervaring van technologieen als hadoop, Spark, airflow
 • Kennis en ervaring van programeer- en analysetalen zoals SQL, Python, Scala
 • Kennis en ervaring van data lake, data warehousing
 • Kennis en ervaring van ETL processen, data modellering
 • Secuur en gestructureerd werken zijn belangrijk. Je bent goed in staat om de werkwijze van de belastingdiensten eigen te maken en conform vastgestelde kaders uit te voeren.
De IV-organisatie van de Belastingdienst is verantwoordelijk voor en verzorgt de ICT-voorzieningen. Het merendeel van de applicaties wordt op dit moment door de IV-organisatie zelf ontwikkeld, onderhouden en beheerd in het eigen data center. Naast de zorg voor continuïteit op de massale heffing-en inningsprocessen die plaatsvinden binnen een degelijke, stabiele omgeving, wordt er tevens volop gewerkt aan modernisering van het IV-landschap. Dit gebeurt deels intern door gebruik te maken van de expertise die intern aanwezig is, maar ook door het aantrekken van (kant-en-klaar) oplossingen en expertise uit de markt.