Utrecht
Junior
36 uur per week
9 months
Startdatum op 25 maart
Verlopen
44 Dagen geleden
Belastingdienst

Documentbouwer

Wij zijn op zoek naar een Junior Documentbouwer met basiskennis van HTML, XML en bij voorkeur XPath.

Opdrachtbeschrijving

Voor het Programma Digitalisering en Begrijpelijke Brieven zoeken we twee Documentbouwers. Hij/zij doet de technische voorbereiding controle en realisatie van de documenten, zodat ze geladen kunnen worden in het brievensysteem GDC.

“Ik bouw teksten van redacteuren om naar flexibel inzetbare briefmodellen. Het resultaat? Tevreden collega’s en heldere communicatie richting onze klanten.” Veerle Meijer, Documentspecialist.

Werken aan de communicatie met burgers en bedrijven is de topprioriteit van de Belastingdienst. We verbeteren continu de communicatie met en dienstverlening voor onze klanten. Uiteindelijk draait het voor ons maar om 1 ding: onze gebruikers. Zijn zij tevreden, dan zijn wij het ook.

Jij als Documentbouwer speelt hierbij een belangrijke rol: binnen het RTO Beheer team binnen de afdeling KlantInteractie & -Services in Utrecht bouw jij de brieven die burgers en bedrijven van de Belastingdienst ontvangen.

Binnen het RTO Beheer team werken bouwers, redacteuren, vakspecialisten, Product Owners en planners samen aan content voor burgers én bedrijven. Het team Generieke Document Creatie (GDC-team) is hierin de schakel tussen de redactie en business. Samen zorgen we ervoor dat iedereen een begrijpelijke brief op de mat krijgt.

Als Documentbouwer bouw en test je onze briefmodellen, en zorgt samen met je collega's ervoor dat het hele proces – vanaf het moment dat redacteuren de tekst aanleveren tot je collega's de brief versturen – soepel verloopt.

Het is technisch en secuur werk, waarbij de samenwerking met de opdrachtgevers en je collega's belangrijk is voor het uiteindelijke resultaat: een perfect gebouwde brief. Je staat sterk in je schoenen en je kan goed omgaan met opbouwende kritiek. Ook heb je geen moeite om feedback aan je collega's te geven. Je ziet de mogelijkheden en neemt het initiatief om je werk en de samenwerking met je collega's en opdrachtgevers te verbeteren. Wil jij een belangrijk steentje bijdragen aan informatie die iedereen raakt, stuur dan je CV + motivatie. Misschien word jij dan de nieuwe collega van Veerle. Hopelijk tot snel!

Achtergrond opdracht

De Belastingdienst zet volop in op de verbetering van de dienstverlening aan Burgers en Bedrijven. Vanaf 2022 is de Belastingdienst in dit kader ook de begrijpelijkheid van alle uitgaande brieven aan het verbeteren. Hiervoor is een nieuw Programma Begrijpelijke Brieven Belastingdienst gestart. Het Programma realiseert en implementeert een proces zodat brieven van de Belastingdienst continue worden verbeterd. De huidige briefmodellen worden waar nodig gemigreerd naar het nieuwe opmaaksystemen Generieke Document Creatie (GDC) en geredigeerd. Omdat de werkdruk op de teams te groot wordt zoeken we aanvulling.

Functie eisen

Applicatieontwikkeling:

 • MBO werk- en denkniveau
 • Deze persoon heeft bij voorkeur ervaring met het bouwen en testen van brieven/briefmodellen in document opmaaksystemen. Maar is niet noodzakelijk. Hij/zij mag net klaar zijn met een MBO/HBO opleiding. Deze persoon moet wel gemotiveerd zijn en graag willen leren. Werkt zeer nauwkeurig (testmentaliteit), planmatig en gestructureerd.
 • Nauwkeurigheid, basiskennis HTML en XML. En bij voorkeur XPath.
 • Opleiding op gebied van IT

Competenties

 • analyseren
 • klantgerichtheid
 • samenwerken
 • nauwkeurigheid
 • resultaatgerichtheid
 • systematisch werken
 • zelfontwikkelling

Aanvullende kennis

 • Je hebt kennis van en ervaring met XML (XML4 met XPath 1.0)
 • Je bent communicatief zeer vaardig en beheerst de Nederlandse taal uitstekend
 • Je beschikt over ervaring met documentcreatie en het vertalen van teksten naar brief- en huisstijlmodellen. Uiteraard hoort ervaring met Word hierbij.
 • Je hebt ervaring met werken binnen een zelfsturend of zelfregulerend (scrum)team
 • Je hebt affiniteit met IT, en kan goed analyseren en logisch denken

Kennisgebieden

 • Professional Developer Scrum: niet van toepassing (kennis van is prima, maar niet noodzakelijk)
 • SAFe: niet van toepassing (kennis van is prima, maar niet noodzakelijk)
 • Softwareontwerp: wij werken niet verder dan basis HTML en XML, met een klein beetje XPath; geen 'zware' Developer noodzakelijk
 • Methoden en technieken voor Agile ontwerp: niet van toepassing (kennis van is prima, maar niet noodzakelijk)
 • Testen: vooral eigen werk, geen testframework of iets dergelijks

Toelichting: Binnen GDC wordt gebruik gemaakt van een WYSIWYG-editor om brieven aan te maken. In sommige gevallen is deze editor niet goed genoeg en moet er in HTML/XML een en ander aangepast worden.

Overige functiewensen

Herken jij jezelf ook hierin?

Je hebt ambitie om binnen no time de meest complexe briefmodellen, formulieren en beschikkingen te bouwen; maar dit gaat nooit ten koste van de kwaliteit en je eigen nauwkeurigheid. Je bent klantgericht en weet de vraag van de opdrachtgever duidelijk te krijgen zodat je met behulp van GDC de juiste oplossing kan bieden. Je legt makkelijk contact en werkt graag samen. Ook ben je enthousiast en betrokken en zet je door als het even tegen zit. Je schakelt gemakkelijk tussen verschillende situaties en hebt er zichtbaar plezier in om je te bewegen in een veranderende organisatie. We werken hybride, en je standplaats is Utrecht waar we regelmatig samenwerken.

De IV-organisatie van de Belastingdienst is verantwoordelijk voor en verzorgt de ICT-voorzieningen. Het merendeel van de applicaties wordt op dit moment door de IV-organisatie zelf ontwikkeld, onderhouden en beheerd in het eigen data center. Naast de zorg voor continuïteit op de massale heffing-en inningsprocessen die plaatsvinden binnen een degelijke, stabiele omgeving, wordt er tevens volop gewerkt aan modernisering van het IV-landschap. Dit gebeurt deels intern door gebruik te maken van de expertise die intern aanwezig is, maar ook door het aantrekken van (kant-en-klaar) oplossingen en expertise uit de markt.