Den Haag
Senior
36 uur per week
6 months
Startdatum op 4 maart
Verlopen
68 Dagen geleden
DICTU

Security Specialist

Kennis op het gebied van security monitoring (SIEM/SOC), bij voorkeur op basis van Elastic/ELK

Opdrachtomschrijving

Voor het IB-team binnen DICTU VI zijn wij op zoek naar een nieuwe collega die ons helpt met het veiliger maken en veilig houden van het applicatie-platform dat wij voor onze klanten beheren. Als security specialist wordt je betrokken bij het opstellen/beoordelen van technische wijzigingen voor nieuwe applicaties, tools en voorzieningen die op onze infrastructuur gaan landen. Je toetst deze ontwerpen tegen de beveiligingsrichtlijnen van DICTU en de klant en je werkt daarbij nauw samen met de architecten en technici. Je ondersteunt bij de uitvoering van (onafhankelijke) security tests en analyseert (nieuwe) kwetsbaarheden zoals die bijvoorbeeld gemeld worden vanuit het NCSC en onze leveranciers. Ook lever je een stevige bijdrage aan het verbeteren van de monitoring op ons landschap via Elastic SIEM. Je analyseert meldingen vanuit het SIEM, stelt use/abuse-cases op en zet waar nodig acties uit binnen de teams. Je bent nauw betrokken bij het verbeterproject om ons SIEM, is samenwerking met externe partners, aan te sluiten op een Security Operations Center.

Achtergrond opdracht

DICTU Vertrouwelijke Informatie (DICTU VI) beheert de infrastructuur en applicaties van een specifieke klant binnen de Rijksoverheid. Deze klant stelt hoge eisen aan de beschikbaarheid, integriteit, vertrouwelijkheid en controleerbaarheid van zijn systemen. Binnen DICTU VI zijn verschillende agile-teams actief op het gebied van applicatie-ontwikkeling, vernieuwings-projecten en platformbeheer. Het IB-team van DICTU VI is een vraagbaak voor deze teams en ondersteunt hen actief bij het opstellen van nieuwe ontwerpen en wijzigingsvoorstellen. Daarbij kijken we niet alleen naar de techniek maar ook naar de menselijke factor en processen. Binnen de afdeling lopen verschillende vernieuwingsprojecten, denk hierbij aan hybride cloud-oplossingen, container-technologie en API- management. Hierbij besteden wij veel aandacht aan de veiligheid van onze data door de nieuwste technieken toe te passen. Want we willen niet dat deze gegevens zomaar op straat komen te liggen of dat er haperingen optreden in de beschikbaarheid. Goede security monitoring is daarom dus ook van groot belang en het naar een hoger plan trekken daarvan is een van de grotere IB-verbeterprojecten die we samen met onze klant uitvoeren. Onze applicaties en voorzieningen draaien als IaaS/PaaS in een private cloud van de Rijksoverheid. Het platform draait op OpenStack en de infrastructuur is geautomatiseerd op basis van Git en Ansible. De meeste servers draaien RedHat Linux en Windows Server, met PostgreSQL en SQLServer als database-management. Een nieuw container-platform is in ontwikkeling, we werken daar met Kubernetes, Rancher, Layer7 en Nginx. Voor logging en security monitoring maken we gebruik van de Elastic-stack.

Functie eisen

  • Kennis en ervaring met Informatiebeveiliging vanuit een technische achtergrond; HBO Cybersecurity/Security Management; CISSP, Systems Security Certified Practitioner SSCP, IT-Security Practitioner S-ITSP of vergelijkbaar.
  • Kennis van relevante normen zoals BIO en ISO 27001.
  • Kennis op het gebied van security monitoring (SIEM/SOC), bij voorkeur op basis van Elastic/ELK.
  • Ervaring met het schrijven en/of beoordelen van (high level en low level) ontwerpen, wijzigingsvoorstellen en/of procesbeschrijvingen aan de hand van normen en beleid. 1 jaar
  • Ervaring op het terrein van security monitoring, incident-response en/of kwetsbaarhedenmanagement. 1 jaar
  • Ervaring met een of meerdere componenten van onze technology stack (F5, Fortigate, Git, OpenStack, Kubernetes, Ansible/AAP, Layer7, Nginx, RHEL, Windows Server, Microfocus IAM, Elastic ELK) 2 jaar
  • Generieke ervaring met cybersecurity-tooling. 2 jaar

DICTU levert ICT en digitale diensten voor EZK en een aantal andere ministeries. Ze zet haar kennis en ervaring in om de beleids- en organisatiedoelen van haar opdrachtgevers optimaal te ondersteunen. Daarbij speelt ze in op de nieuwste technologische ontwikkelingen, zoals de Cloud. Ook borgt ze een hoogwaardige beveiliging van de gegevens die ze technisch beheert en bewaart.