Den Haag
Senior
24 uur per week
12 months
Startdatum op 5 april
Verlopen
75 Dagen geleden
Nationaal Cyber Security Centrum

Data Scientist Expert

Minimaal 4 jaar werkervaring met datavisualisatie/dashboarding en modelontwikkeling (trainen/evalueren en monitoren).

Opdrachtomschrijving

Het Data & Analytics (D&A) team binnen het NCSC speelt hierin een cruciale rol. Het team is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van nieuwe digitale dataproducten, zoals NCSC’s dataplatform, ML/AI modellen en kanalen voor het snel en veilig delen van cyber informatie met afnemers en partners Sinds 2021 is met het D&A team ingezet op de ontwikkeling van Data Science. Er is een aantal Data Science modellen geselecteerd die vanaf 2021 ontwikkeld zijn. In dat kader is het NCSC op zoek naar een Data Scientist Expert met relevante projectmanagement ervaring voor product owner rol en adviseur voor de verdere groei van de afdeling. Van de kandidaat wordt verwacht een belangrijke rol te vervullen in de realisatie, integratie en kwaliteitsborging van een aantal datagedreven producten.

De werkzaamheden bestaan uit een combinatie van hands-on ontwikkeling door de kandidaat en de inhoudelijke aansturing en kwaliteitsborging van collega Data Scienstists en Engineers in de ontwikkeling van datagedreven producten:

 • Dashboards die actueel inzicht bieden in de staat van cyber security in Nederland en de eigen NCSC-activiteiten, zoals data inventory en productresultaten.
 • Data science (ML/AI) modellen die vroegtijdig inzicht bieden in (potentiele) cyber dreigingen en het dreigingsbeeld van de NCSC-doelgroep versterken.

Het gaat om de volgende werkzaamheden:

 • De vertaling van probleem/vraag naar analyse, oplossing tot business case.
 • Het optimaliseren, opzetten en uitvoeren van het ontwikkelen, trainen en evalueren van modellen en monitoren van modeluitkomsten
 • Communicatie, presentatie van analyse- en modeluitkomsten
 • Projectmanagement van Data & Analytics/AI gerelateerde projecten
 • Opbouwen data science team onder andere door middel van coaching/mentoring van collega data scientists en engineers
 • Verzorgen van kennissessies over specialistische onderwerpen en het verzorgen van trainingen over de impact, risicos en gebruik van data gedreven producten.

We zijn op zoek naar iemand die drie rollen kan aannemen:

 • De rol van Data Scientist: je gaat als meewerkend voorman en met collega Data Scientist en Data Engineer aan de slag met datavisualisatie en modelontwikkeling. De Data Science toepassingen zijn uiteenlopend. Zo kan het bijvoorbeeld gaan om het inschalen van dreigings- en kwetsbaarhedeninformatie, het (gedeeltelijk) automatiseren van producten en processen of early warnings op basis van anomaly detectie in netwerkdata. Alle toepassingen hebben een gemeenschappelijk doel: het tijdig bieden van informatie en advies aan organisaties om cyberincidenten te voorkomen of zo snel mogelijk op te lossen.
 • De rol van Project Manager: je bent in staat om data en analytics/AI gerelateerde projecten te managen. Hierbij vertaal je de vraagstukken vanuit de business naar de modellen. Daarnaast zorg je voor een cohesie binnen het Data & Analytics team, door het organiseren van gezamenlijke sessies maar ook persoonlijke coaching. Mensen (waaronder business) meenemen in ontwikkelingen en overtuigen van de meerwaarde van Data Science o.a. door het afstemmen en duiden van resultaten van de modellen aan de business. Daarnaast ondersteuning van de manager bij het uitbouwen van het Data & Analytics team, onder ander door het aannemen van nieuwe mensen.
 • De rol van Trainer: je bent in staat om relevante analytics/AI-concepten en technieken helder uit een te zetten en over te brengen op het team en op de gebruikers. Hiervoor acteer je als docent en differentieer je informatie naar het kennisniveau.

Functie eisen

 • De kandidaat heeft minimaal een afgeronde PhD in de richting Data Science, Artifial Intelligence, Econometrie, Computational Modelling, Toegepaste Wiskunde of een vergelijkbare richting.
 • De kandidaat heeft aantoonbaar minimaal 4 jaar werkervaring met datavisualisatie/dashboarding en modelontwikkeling (trainen/evalueren en monitoren).
 • De kandidaat heeft aantoonbaar minimaal 2 jaar werkervaring met projectmanagement en duidelijke visie op projectmanagement bij Data & Analytics/AI projecten.
 • De kandidaat heeft aantoonbare werkervaring met het linken van IT en business (i.e. vertalen van wensen en behoeften van business naar IT en bieden van nieuwe kansen en mogelijkheden van IT aan business).
 • De kandidaat is in de afgelopen 2 jaar werkzaam geweest bij een organisatie die Data & Analytics/AI projecten uitgevoerd heeft voor klanten in het cyber security domein.
 • De kandidaat is in de afgelopen 3 jaar bij een Rijksoverheidsorganisatie werkzaam geweest.
 • De kandidaat heeft aantoonbare werkervaring met het opbouwen van Data Science teams onder andere door middel van mentoring/coaching en werving en selectie van geschikte Data Scientists.
 • De gewenste startdatum staat op 05-04-2023 ob.v. de ontvangstperiode van de VGB-A. De startdatum kan afwijken (eerder of later), wanneer de opdrachtgever de geldige VGB-A in ontvangst heeft genomen.
 • Hybride werken mogelijk in overleg. Fysieke aanwezigheid 1 à 2 dagen per week. Aanwezigheid verwacht bij verplichte fysieke meetings.