Apeldoorn
Senior
36 uur per week
11 months
Startdatum op 1 februari
Verlopen
134 Dagen geleden
Belastingdienst

Data architect

Methoden en technieken behorende bij data architectuur, waarvan aantoonbare ervaring met het toepassen van DAMA DMBOK vereist is

Opdrachtomschrijving

IBS-Toeslagen op zoek naar een data architect met kennis van en ervaring van:

  • Methoden en technieken behorende bij data architectuur, waarvan aantoonbare ervaring met het toepassen van DAMA DMBOK vereist is,
  • Het regisseren en implementeren van data architectuur binnen een overheidsorganisatie,
  • Het opstellen van data architecturen binnen een .NET en Cloud context,
  • Het opstellen van data architecturen binnen een (micro)services landschap,
  • Het structureren en vastleggen van data architectuur in een archimate gebaseerde repository,
  • Het verkleinen van databases doormiddel van logische ontvlechting of sharding,
  • Data architectuur in een MSSQL landschap, – Het toepassen van verschillende databasemodellen passend bij de behoefte van de applicatie,
  • Optimaliseren van databases en -communicatie,
  • Pseudonimisering en anonimisering van data,
  • Structured en unstructured data objecten/ inrichtingen.
  • Kennis van Domain Driven Design en data in bounded contexts is een pre.
  • Database Administrator kennis is vanuit een T-Shaped medewerkermodel een pre

Als data architect sta je stevig in je schoenen en ben je sparringpartner voor ketenpartners in de gegevenslevering zowel in de leverende, de afnemende als de kaderstellende zin. Hierbij rationaliseer je keuzes en draag je je onderbouwde mening uit in de diverse gremia. Je wordt als expert in de diverse development teams gezien en bent in staat je zienswijze uit te dragen op niveau van management, architect en engineer. Jouw bewaking en begeleiding van de ontwerp- en realisatiefase is uitermate belangrijk. Je stuurt op samenhang over processen en systemen heen. Je bewaakt de kwaliteit van het werk (ook van anderen). Daarnaast zorg je voor een bijdrage aan de organisatie t.a.v. de kennisontwikkeling en aan de ontwikkeling van de te hanteren methoden en technieken.

Achtergrond opdracht

De Toeslagenorganisatie staat midden in de maatschappij. Miljoenen mensen in Nederland ontvangen huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget. Doordat vele mensen afhankelijk zijn van hun toeslag, luistert toekenning en uitbetaling zeer nauw. Ook maatschappelijke hulporganisaties en intermediairs zijn zeer betrokken en laten snel van zich horen als er zaken mis gaan of er in hun ogen zaken verbeterd moeten worden. De Keten Toeslagen is constant bezig om het productieproces efficiënter, effectiever en klantgerichter te maken en streeft naar een optimale verbinding met de burger. IBS Toeslagen ontwikkelt, integreert, levert en beheert de IV oplossingen voor de keten Toeslagen. We doen dit volgens de principes van het Agile werken en zoveel mogelijk conform het SAFe framework. De business stelt de doelen en prioriteiten, waarna de voorbereiding en realisatie (epics en features) op een agile wijze worden uitgevoerd door de verschillende teams van IBS Toeslagen, in nauwe samenwerking met de andere IV onderdelen en de business vertegenwoordigers. Toeslagen werkt met een real-time systeem waarin burgers direct hun Toeslagen kunnen aanvragen, muteren en raadplegen. Vanwege regelmatige wijzigingen in wet- en regelgeving zijn daarop geregeld systeemwijzigingen nodig en deze zijn voor de burger vaak direct zichtbaar. Binnen de IV van Toeslagen wordt gebruik gemaakt van een specifiek eigen hosting platform en eigen ontwikkelstraten die gaan bewegen naar marktconforme diensten. De organisatie IBS toeslagen staat aan de vooravond van een overgang naar Cloud hosting, het omzetten van het landschap naar macro, mini en micro services en het implementeren van product gebaseerde DevOps. Deze beweging en veranderingen in de context van toeslagen leveren vraagstukken op met betrekking tot het gegevenslandschap. Deze vraagstukken behelzen:

  1. Verkleinen van kerndatabases door logische opdeling van data en keuzes maken t.a.v. verwijdering, archivering, plaatsing.
  2. Overkoepelende data architectuur met logische plaatsing van procesverantwoordelijkheden – creatie, gebruik, beheer en onderhoud van data.
  3. Cloud assessment van data(bases) en applicaties.
  4. Doorvoeren data virtualisatie.
  5. Omgang met data in OTAP processen.
  6. Overige data gerelateerde veranderingen die randvoorwaardelijk zijn voor migraties naar Cloud.
  7. AVG proof maken van het datalandschap binnen de kaders van de wet BIO
  8. Structureren en vastleggen van data architectuur in de archimate repository

Functie eisen

  • Minimaal relevante HBO diploma 3 jaar
  • Methoden en technieken behorende bij data architectuur, waarvan aantoonbare ervaring met het toepassen van DAMA DMBOK vereist is,
  • Het regisseren en implementeren van data architectuur binnen een overheidsorganisatie,
  • Het opstellen van data architecturen binnen een .NET en Cloud context,
  • Het opstellen van data architecturen binnen een (micro)services landschap
  • Je hebt minimaal 3 jaar kennis van en (werk)ervaring met Business/ICT Alignment, het ontwerpen van architectuur, begeleiding van de door jou opgestelde architectuur t/m realisatie.
  • Je hebt uitstekende kennis van Archimate en ruime ervaring met gebruik van BES.
  • Je hebt kennis van en ervaring met Agile / SAFe
  • Kennis van de Belastingdienst en in het bijzonder de Toeslagen processen en systemen is een pre
  • Je hebt kennis van en ervaring met de toepassing van TOGAF 9, Archimate, BPMN foundation, SAFe foundation
De IV-organisatie van de Belastingdienst is verantwoordelijk voor en verzorgt de ICT-voorzieningen. Het merendeel van de applicaties wordt op dit moment door de IV-organisatie zelf ontwikkeld, onderhouden en beheerd in het eigen data center. Naast de zorg voor continuïteit op de massale heffing-en inningsprocessen die plaatsvinden binnen een degelijke, stabiele omgeving, wordt er tevens volop gewerkt aan modernisering van het IV-landschap. Dit gebeurt deels intern door gebruik te maken van de expertise die intern aanwezig is, maar ook door het aantrekken van (kant-en-klaar) oplossingen en expertise uit de markt.