Den Haag
Senior
40 uur per week
11 months
Startdatum op 1 januari
Verlopen
92 Dagen geleden
Bestuursdepartement

Ontwikkelaar Simulatiemodel

De kandidaat heeft binnen de afgelopen 5 jaar ten minste 3 jaar ervaring met de ontwikkeling en het gebruik van multidimensionale simulatiemodelle

Opdrachtomschrijving

Voor het doorontwikkelen van het Simulatiemodel Asielketen alsmede deze in de toekomst op een verantwoorde manier te kunnen gebruiken binnen de asielketen ligt er veel ontwikkel- en documentatiewerk. Het afgelopen jaar zijn er significante stappen gemaakt in de doorontwikkeling en het gebruik van het model, en om hier een goed vervolg aan te kunnen geven zijn wij op zoek naar een inhoudelijk expert op het gebied van systeemdynamische simulatiemodellen. Om de informatiebehoefte te vertalen naar producten, werk je samen met informatieanalisten binnen ons team, maar bent zelf ook goed in staat om vanuit je professionaliteit in te schatten hoe de informatiebehoefte bevredigd kan worden. Je kunt de informatiebehoefte vertalen naar prognosevraagstukken waarbij je de vraagstellers bij iedere stap in het proces begeleidt bij het gebruik van het simulatiemodel. Uiteindelijk ben jij degene met de kennis en kunde om de technische vereisten voor het model te realiseren. Dit alles speelt zich af in een flexibel, multidisciplinair en innovatief team dat scrum/agile werkt en de ambitie heeft om de ambtelijke en politieke leiding van de migratieketen relevante inzichten te bieden op het gebied van migratie. Jij gaat helpen bij het uitwerken en realiseren van deze ambitie en draagt daarmee bij aan de groei van het team én van de migratieketen. Je voelt je als een vis in het water in een steeds veranderende, complexe omgeving. De kandidaat zal de volgende werkzaamheden gaan uitvoeren:

 • Het in kaart brengen en up-to-date houden van de processen en procedures van de verschillende organisaties.
 • Het organiseren en begeleiden van modelleerworkshops, validatiesessies en duidings-overleggen voor analisten van de verschillende organisaties uit de asielketen.
 • Het opstellen van rekenregels voor het datamodel onderliggend aan het simulatiemodel.
 • Het controleren en valideren van de aannames en data onderliggend aan het simulatiemodel.
 • Het doorontwikkelen en stroomlijnen van het voorbereidingsproces voor de inputdata van het simulatiemodel.
 • Zorgdragen voor de technische implementatie van de processen en data in systeemdynamische software (Vensim).

De volgende taken en verantwoordelijkheden worden onderkend:

 • Coördineren inhoudelijke onderdelen Simulatiemodel Asielketen
 • Doorontwikkeling van het Simulatiemodel Asielketen
 • Organisaties binnen de Asielketen begeleiden in het gebruiken van het simulatiemodel

Het is de verantwoordelijkheid van de kandidaat om kwalitatieve, betrouwbare en besproken oplossingen te ontwikkelen waarbij de afhankelijkheid naar de kandidaat geminimaliseerd wordt. Daarnaast is het de verantwoordelijkheid van de kandidaat om te voldoen aan het kennisniveau van wat de opdrachtgever op dat moment vereist voor de uitvoering van de opdracht.

Achtergrond opdracht

Binnen DGM zijn prognoses een belangrijk onderwerp, waarbij we inhoudelijk goed willen aansluiten bij de informatiebehoefte van beleidsmedewerkers, politiek, uitvoering en pers. Prognoses moeten dan ook betrouwbaar zijn om slagvaardig te kunnen inspelen op eventuele veranderingen van deze informatiebehoefte. Binnen de asielketen hebben we een nieuwe prognosetool ontwikkeld, waarin de onderlinge afhankelijkheden van organisaties binnen de asielketen centraal staan. Op dit moment werken we met Vensim. Het doel is om het model door te ontwikkelen en uit te breiden, én ketenbrede prognosevraagstukken te gaan beantwoorden. 

Functie eisen

 • De kandidaat heeft wo werk- en denkniveau.
 • De kandidaat heeft binnen de afgelopen 5 jaar ten minste 3 jaar ervaring met de ontwikkeling en het gebruik van multidimensionale simulatiemodellen. 
 • De kandidaat heeft binnen de afgelopen 5 jaar ten minste 3 jaar ervaringervaring aantoonbare ervaring in het modelleren volgens de kwantitatieve systeemdynamica methodiek.
 • De kandidaat heeft binnen de afgelopen 5 jaar ten minste 3 jaar ervaring ervaring met Vensim.
 • De kandidaat heeft binnen de afgelopen 5 jaar ten minste 3 jaar aantoonbare ervaring met programmeren in Python, in het bijzonder op het gebied van datavoorbereiding voor en visualisaties. 
 • De kandidaat is beschikbaar vanaf januari 2024.