Utrecht
Senior
24 uur per week
Startdatum op 1 november
Verlopen
239 Dagen geleden
Bestuursdepartement

Senior UX Researcher

Minimaal 4 jaar werkervaring als UX researcher

Opdrachtomschrijving

De CDO van JenV legt primair de focus op het vormgeven van gegevensdelings- en gegevenstyperingsbeleid. Dit komt voort uit de behoefte om data op een efficiënte en transparante wijze over de diverse onderdelen van het ministerie met elkaar te kunnen delen. Hiervoor is het essentieel dat er sprake is van eenheid van taal wanneer wordt gesproken over data. De CDO heeft om die reden de ambitie om van gegevensdeling een organisatorische vaardigheid te maken. JenV brede standaarden voor het definiëren van metadata worden vastgelegd in het JenV Afsprakenstelsel Gegevens (JAG). De metadata zelf wordt op een systematische manier opgenomen in een Gegevensboekhouding (Data Administratie of Data Catalog). Vanuit het programma helpen we door het realiseren van deze gegevensboekhouding, in nauwe samenwerking en onder functionele aansturing van de JenV CDO. Het voornemen is de Gegevensboekhouding te ontwikkelen met behulp van open source oplossingen die draaien in een Azure omgeving. De software ontwikkeling vindt plaats via een design thinking programma met diverse gebruikers. Als senior UX researcher speel je een cruciale rol in het leiden en uitvoeren van end-to- end UX-onderzoeksprojecten, inclusief het definieren van onderzoeksdoelen, het selecteren van methoden, het verzamelen en analyseren van gegevens en het presenteren hiervan aan belanghebbenden. Samen met het team help je deze onderzoeksresultaten te integreren in het ontwerp- en ontwikkelproces. Daarnaast denk je in brede zin mee met het team aan de inrichting van de Gegevensboekhouding die aansluit bij het JenV Afsprakenstelsel Gegevens. JenV staat aan het begin van deze ontwikkeling – daarom zoeken we een ervaren senior UX researcher die ons vanaf de start helpt met identificeren van kansen voor UX-onderzoek op basis van doelstellingen en gebruikersbehoeften. Je ontwikkelt personas, custumer journey maps en andere tools om het begrip van gebruikersbehoeften te vergroten en te delen binnen het team. Je bent op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in UX-onderzoek en draagt bij aan het continu verbeteren van de onderzoeksprocessen en -methodologieen. Aanvullend heb je ervaring met UX design en het vermogen designconcepten om te zetten naar concrete prototypes en test deze met gebruikers. Tot slot moet je in staat zijn flexibel mee te bewegen met keuzes die gaandeweg op basis van opgedane ervaring – gemaakt zullen worden. Omdat we nieuwe software opbouwen gaan we uit van veel onderling samenwerking en dus vragen we in principe fysieke aanwezigheid op locatie (Utrecht) en een mogelijkheid om naar de toekomst het aantal uren op te schalen.

Achtergrond opdracht

Rijksbreed loopt programma Open op Orde. Binnen het department van Justitie en Veiligheid wordt op het onderwerp Datakwaliteit nauw samengewerkt met de CDO van JenV. Voor de realisatie van een JenV brede Gegevensboekhouding (of Data Administratie) als onderdeel van het Afsprakenstelsel Gegevens zoeken we een ervaren senior UX Researcher.

Functie eisen

  • De kandidaat heeft minimaal hbo/wo werk-en denkniveau.
  • De kandidaat heeft minimaal 4 jaar werkervaring als UX researcher.
  • De kandidaat heeft minimaal 5 jaar werkervaring met UX-onderzoek in een professionele en complexe (veel stakeholders; snelle veranderingen binnen organisatie) omgeving.
  • De kandidaat heeft minimaal 5 jaar werkervaring met het werken met/ontwerpen van UX tooling.
  • De kandidaat moet op elk interviewcriteria een voldoende scoren om in aanmerking voor gunning te komen.
  • Hoofdregel is 3 dagen vanaf locatie werken in Utrecht. Hybride werken is incidenteel mogelijk. Dit wordt in overleg besproken.