Edwin is nu al meer dan een jaar een echte LINKIT explorer. Lees hieronder meer over zijn ervaringen en uitdagingen als functioneel beheerder.
Hoe ben je bij LINKIT terecht gekomen?
Ik ben via LinkedIn benaderd door 1 van onze recruiters. Na twee berichten en een toelichtend telefoongesprek hebben we een 1e gesprek gepland. Het bleek voor mij het goede moment te zijn en ik hield een erg goed gevoel over aan dit gesprek. Dat dat gevoel was wederzijds en daarop volgde een 2e gesprek met andere toekomstige collega’s. Daar bleef dat goede gevoel hangen en ook dat bleek wederzijds.
Wat is je huidige opdracht?
Mijn huidige opdracht is bij de Dienst Uitvoering subsidies aan Instellingen (DUS-I) wat onder het Ministerie van V.W.S. valt. Binnen deze afdeling lever ik in een Functioneel Beheer team (samen met nog een andere collega uit de FB Squad bij LINKIT) functioneel beheer op een maatwerk (IBM Based) applicatie waarbij procesondersteuning ook veelal gevraagd wordt. Zoals de afdelingsnaam (hopelijk) mag vermoeden wordt de applicatie gebruikt voor subsidieaanvragen.
Hoe ervaar je je positie bij LINKIT?
Kort door de bocht: als enorm prettig. Je hebt de ruimte om zelfstandig bezig te zijn zonder daadwerkelijk in het diepe gegooid te worden zonder zwemdiplomaâs.
In principe spendeer je het grootste gedeelte van je tijd (uiteraard) bij je opdrachtgever, maar door o.a. de Clubdagen heb ik toch echt wel het idee/gevoel voor LINKIT te werken.
Welke uitdagingen spreken je aan als Functioneel Beheerder en welke mogelijkheden zie je binnen je vakgebied?
De grootste uitdaging die ik zie als functioneel beheerder is in principe ook wat het vak Functioneel Beheerder deels inhoudt en dat is de verbindende factor zijn tussen gebruikers en (o.a.) development en jezelf daarin niet verliezen een van de kanten op.
Wat ik nu bijvoorbeeld bij mijn huidige opdracht zie is dat je in een organisatie zit die relatief nieuw is en daardoor zoekend is naar een eenduidige werkwijze/processen in beheer, maar ook in werkprocessen en hoe bepaalde dingen (binnen bijvoorbeeld de applicatie) nu exact moeten werken. De uitdaging is dan om daarin te ondersteunen terwijl je zelf ook nog relatief nieuw bent.
Buiten dat er inhoudelijk nog flink wat mogelijkheden zijn zie ik binnen het vakgebied zelf ânaamsbekendheidâ als een mogelijkheid (âWat is functioneel beheerâ).
Waar loop je tegenaan als beheerder?
Ik denk dat daar die ânaamsbekendheidâ weer om de hoek komt kijken. In sommige gevallen ben je âslechtsâ een boodschapper. Je gaat bijvoorbeeld vertellen dat iets âWorks as designedâ is terwijl een gebruiker een andere verwachting heeft. Je krijgt dan vaak terug dat ik het dan maar zo even moet maken terwijl dat niet mijn rol is (is overigens niet onoverkomelijk).
Een aantal anderen zaken waar ik wel eens tegen aan loop:
- Soms lijkt het alsof gebruikers hun eigen (werk) processen niet helemaal helder hebben;
- Irreële verwachtingen (opvolging meldingen 1u nadat een melding is ingeschoten, verwachten dat iets wel even snel gefixed wordt terwijl het een minimaal een dag werk is, etc.)
- Altijd te weinig tijd en toegang om je nieuwsgierigheid te bevredigen đ
Waar krijg je energie van?
Van meerdere dingen:
- Wanneer je structureel iets op hebt kunnen lossen met een developer/de business;
- Het puzzelen om een analyse van een probleem goed uit te kunnen werken (het puzzelen an sich misschien zelfs al wel). Je kunt bijvoorbeeld een dag bezig zijn met een probleem waarbij je allerlei lijntjes moet zien te verbinden (van bijvoorbeeld binnen een UI tot op database niveau(voor zover dat gaat)). Wanneer de lijntjes dan uiteindelijk verbonden zijn en je uitkomst lijdt tot DE oplossing kan dat erg bevredigend werken;
- Iets nieuws leren (in de meest brede zin);
- Wanneer je ziet dat een door jou uitgedragen (proces) verbetering zân vruchten afwerpt;
- …
Meer dan genoeg om het interessant te houden đ