Wij zijn op zoek naar een Senior Java Developer met kennis en ervaring van Kubernetes, Spring Framework, Gitlab CI, Apache SOLR, PostGres en Microservices.
Opdrachtbeschrijving
Voor het project PLOOI zoekt KOOP een Senior Java Ontwikkelaar die mee kan bouwen aan de PLOOI systemen en aan ketenfunctionaliteit die op de PLOOI systemen gekoppeld wordt.
PLOOI kent een front-end gebaseerd op REACT en een back-end gebaseerd op een microservices-architectuur, Spring Boot, Apache Camel en PostgreSQL. Voor zoekfunctionaliteit wordt gebruik gemaakt van Apache Solr. De systemen zijn operationeel op een Kubernetes-omgeving (Red Hat OpenShift). Er zijn CI/CD pipelines gebouwd in Gitlab.
De Senior Java Ontwikkelaar:
- werkt binnen het DevOps-team dat verantwoordelijk is voor de aanlevering, verwerking, opslag, indexering en de publicatie van overheidsdocumenten en metadata;
- denkt binnen dat team mee over de software-architectuur en software-kwaliteit;
- bouwt zelf mee aan de software, samen met een aantal andere ontwikkelaars;
- beheert de systemen/de software. You build it, you run it;
- werkt samen met andere ontwikkelteams binnen KOOP.
Achtergrond opdracht
In de kabinetsreactie op het rapport Ongekend onrecht schrijft het Kabinet te willen investeren in de informatiehuishouding van de Rijksoverheid. Ze stelt zichzelf tot doel informatie van de Rijksoverheid duurzaam toegankelijk, vindbaar, juist, volledig en betrouwbaar te bewaren. Een goede informatievoorziening is een noodzakelijk element in onze democratische rechtsstaat.
Het Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP) is de digitale uitgever van de overheid en reeds verantwoordelijk voor de publicatie op overheid.nl van een aantal in de initiatiefwetsvoorstel Open Overheid (hierna: Woo) verplicht gestelde categorieën overheidsinformatie.
Hiertoe behoren onder andere wet- en regelgeving en officiële bekendmakingen van centrale en decentrale overheidsorganisaties, vergaderstukken en -verslagen van Tweede en Eerste Kamer, vergunningen. KOOP heeft hiervoor een ingerichte organisatie, systemen en communicatienetwerk.
Daarnaast heeft KOOP een aanlevervoorziening voor documenten ter publicatie op rijksoverheid.nl (voorlichtingsfunctie), waarbij die documenten duurzaam op open.overheid.nl ter beschikking blijven gesteld. Deze aanlevervoorziening wordt door het aanleverende organisatieonderdeel zelf gebruikt.
KOOP heeft vervolgens generieke voorzieningen ontwikkeld die ingezet zullen worden voor het verbeteren van het zoeken en vinden van documenten en het zichtbaar en opvraagbaar maken van gerelateerde documenten.
Het huidige kabinet heeft in het Regeringsakkoord aangegeven te hechten aan een open en transparante overheid. Dit moet onder andere ook uitmonden in positieve appreciatie van het initiatiefwetsvoorstel Woo. Deze wet verplicht overheidsinstellingen tot actieve openbaarmaking. KOOP is in 2019 vooruitlopende op de Woo in opdracht van het programma Modernisering Openbaarmaking Overheidsinformatie (MOOI) van BZK/DO gestart met de bouw van een platform voor actieve openbaarmaking van overheidsinformatie (PLOOI).
PLOOI biedt in lijn hiermee een platform waarin alle overheidsinformatie gestandaardiseerd, niet-verkokerd, eenduidig en vanuit het perspectief van de gebruiker kan worden aangeboden. Het draagt zo bij aan het belangrijke maatschappelijke doel van een open overheid, die zorgt voor actuele, vindbare, toegankelijke en betrouwbare informatie.
PLOOI is geen dubbele opslagplaats voor informatie; het is een verwijsindex waarbinnen alle informatie die door overheidsorganisaties gepubliceerd wordt, in eerste instantie beschikbaar gesteld en vindbaar wordt en in een volgende fase ook toegankelijker zal worden door het te voorzien van de juiste context.
Om dit proces te sturen ontwikkelt het project PLOOI als hart van het systeem een kern, DCN (Datacollectie- en Normalisatie) die gegevens van al deze bronnen kan ophalen, registeren, verrijken, standaardiseren en indexeren. Op deze DCN-kern zijn verschillende applicaties aangesloten die zorg dragen voor human-to-system en system-to-system aanlevering van gegevens, de publicatie op verschillende portalen waaronder het PLOOI portaal en de uitwisseling van gegevens met andere externe systemen die buiten de verantwoordelijkheid van PLOOI vallen.
Verder is de DCN-kern voorzien van beheersfunctionaliteit, zodat er inzicht is in de documentenstromen, en functioneel beheerders kunnen acteren op uitzonderingen hierin.
Zaken als schaalbaarheid en flexibiliteit zijn cruciaal in de ontwikkeling. Ook het modelleren van de gegevensstroom (gebaseerd op asynchroon berichtenverkeer) zal de nodige uitdagingen opleveren. Het gaat dan onder meer om ontdubbelen van documenten, bouwen van/ danwel integreren met onderdelen die geavanceerde analyses op teksten kunnen uitvoeren etcetera.
Functie eisen
- Java ontwikkeling (5 jaar ervaring), Kubernetes (2 jaar ervaring)
- 3 jaar ervaring met Agile werken
- Uitgebreide kennis van en ervaring met Spring Framework
- Kennis van PostGres
- Kennis van S3 storage
- Kennis van en ervaring met Gitlab CI
- Kennis van Apache SOLR
- Ervaring met Observability, bijv. ELK stack + Grafana
- Ervaring met Identity en Access Management (Keycloack, Spring security)
- Ervaring met het werken met Microservices
Competenties
De kandidaat komt te werken in een team: een proactieve houding, helder communiceren en effectief kunnen samenwerken zijn derhalve gewenste competenties.
Overige functiewesen
- Bekend om met SOLID principes te werken.
- Bekend met software design patterns en het toepassen hiervan.
- Ervaring van een jaar met werken bij de Rijksoverheid.
Logius is de dienst digitale overheid en onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De diensten en standaarden van Logius zijn voor de gehele overheid ontwikkeld. Logius is verantwoordelijk voor het beheer, de doorontwikkeling en de overheidsbrede toepassingen van deze diensten en standaarden.