Utrecht
Senior
36 uur per week
12 months
Startdatum op 8 januari
Verlopen
189 Dagen geleden
Belastingdienst

Documentbouwer

Wij zijn op zoek naar een Documentbouwer met kennis en ervaring van briefmodellen, XML, Jira en Confluence.

Opdrachtomschrijving

“Ik bouw teksten van redacteuren om naar flexibel inzetbare briefmodellen. Het resultaat? Tevreden collega’s en heldere communicatie richting onze klanten.” Veerle Meijer, Documentspecialist.

Werken aan de communicatie met burgers en bedrijven is de topprioriteit van de Belastingdienst. We verbeteren continu de communicatie met en dienstverlening voor onze klanten.

Uiteindelijk draait het voor ons maar om 1 ding: onze gebruikers. Zijn zij tevreden, dan zijn wij het ook. Jij als Lead developer speelt hierbij een belangrijke rol: binnen het RTO Beheer team binnen de afdeling KlantInteractie & -Services in Utrecht bouw jij de brieven die burgers en bedrijven van de Belastingdienst ontvangen.

Binnen het RTO Beheer team werken bouwers, redacteuren, vakspecialisten, Product Owners en planners samen aan content voor burgers én bedrijven. Het team Generieke Document Creatie (GDC-team) is hierin de schakel tussen de redactie en business. Samen zorgen we ervoor dat iedereen een begrijpelijke brief op de mat krijgt.

Als Lead Developer bouw en test je de complexe briefmodellen en zorgt ervoor dat het hele bouwproces – vanaf het moment dat redacteuren de tekst aanleveren tot je collega’s de brief versturen – soepel verloopt. Geen gemakkelijke taak, met een goede dosis verantwoordelijkheid dus, zeker omdat je als Lead Developer juist de meest complexe legacy-modellen doorgrondt.

Daarnaast zorg je ook dat de kennis van je collega-bouwers up-to-date is. Je helpt het team proactief, onder andere door hun kennis van bijvoorbeeld XML bij te spijkeren. We zoeken daarom iemand die niet alleen het beste uit zichzelf haalt, maar zijn of haar skills ook echt met overtuiging naar anderen weet over te brengen. Dit betekent dat je sterk in je schoenen staat en het gesprek aangaat, zonder daarbij aan zorgvuldigheid in te leveren. Wij faciliteren dit – naast onze goede en uitgebreide arbeidsvoorwaarden natuurlijk –via een uitgebreid pakket trainingen en cursussen.

Achtergrond opdracht

De Belastingdienst zet volop in op de verbetering van de dienstverlening aan Burgers en Bedrijven. Vanaf 2022 is de Belastingdienst in dit kader ook de begrijpelijkheid van alle uitgaande brieven aan het verbeteren. Hiervoor is een nieuw Programma Begrijpelijke Brieven Belastingdienst gestart. Het Programma realiseert en implementeert een proces zodat brieven van de Belastingdienst continue worden verbeterd. De huidige briefmodellen worden waar nodig gemigreerd naar het nieuwe opmaaksystemen Generieke Document Creatie (GDC) en geredigeerd.

Functie eisen

 • HBO werk- en denkniveau
 • Deze persoon heeft ruime ervaring met de bouw en test van zeer complexe brieven/briefmodellen in document opmaaksystemen, werkt zeer nauwkeurig (testmentaliteit), planmatig en gestructureerd
 • Je hebt kennis van en ervaring met XML (XML4 met Xpath 1.0)
 • Ervaring binnen de Belastingdienst en/of bij een andere Rijksoverheidsorganisaties
 • Ervaring in het werkgebied van begrijpelijk maken van brieven
 • Ervaring met Jira en Confluence
 • Senior Bouwer – 5 jaar kennis en ervaring

Competenties

 • analyseren
 • klantgerichtheid
 • samenwerken
 • nauwkeurigheid
 • resultaatgerichtheid
 • systematisch werken

Aanvullende kennis

 • Je hebt kennis van en ervaring met XML (XML4 met Xpath 1.0)
 • Je bent communicatief zeer vaardig en beheerst de Nederlandse taal uitstekend
 • Je beschikt over ervaring met documentcreatie en -generatie en het vertalen van teksten naar complexe brief- en huisstijlmodellen. Uiteraard hoort ervaring met Word hierbij.
 • Je hebt ervaring met werken binnen een zelfsturend of zelfregulerend (scrum)team

Overige functiewensen

 • Ervaring binnen de Belastingdienst en/of bij een andere Rijksoverheidsorganisaties
 • Je bouwt en doorgrondt complexe (legacy-)modellen en vertaalt deze naar de bouw van modellen in het GDC
 • Je bent klantgericht en weet de vraag van de opdrachtgever duidelijk te krijgen zodat je met behulp van GDC de juiste oplossing kan bieden

Herken jij jezelf ook hierin?

Je bouwt binnen no time de meest complexe modelbrieven, formulieren en beschikkingen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit en je eigen nauwkeurigheid. Klantgericht als je bent, doorgrond je probleemloos de vraag van jouw opdrachtgever en bied je de juiste oplossing. Je legt makkelijk contact en werkt graag samen. Ook ben je enthousiast en betrokken en zet je door als het even tegen zit. Je schakelt gemakkelijk tussen verschillende situaties en hebt er zichtbaar plezier in om je te bewegen in een veranderende organisatie. We werken hybride, en je standplaats is Utrecht waar we regelmatig samenwerken.

De IV-organisatie van de Belastingdienst is verantwoordelijk voor en verzorgt de ICT-voorzieningen. Het merendeel van de applicaties wordt op dit moment door de IV-organisatie zelf ontwikkeld, onderhouden en beheerd in het eigen data center. Naast de zorg voor continuïteit op de massale heffing-en inningsprocessen die plaatsvinden binnen een degelijke, stabiele omgeving, wordt er tevens volop gewerkt aan modernisering van het IV-landschap. Dit gebeurt deels intern door gebruik te maken van de expertise die intern aanwezig is, maar ook door het aantrekken van (kant-en-klaar) oplossingen en expertise uit de markt.