Apeldoorn
Senior
40 uur per week
4 months
Startdatum op 25 september
Verlopen
276 Dagen geleden
Belastingdienst

Senior Solution Architect

Ervaring met actuele ontwikkelingen en concepten zoals SOA/microservices, Cloud, Containers, Development pipelines.

Opdrachtomschrijving

''Schakelen tussen binnen en buiten, tussen business-perspectief en IT-architectuur. Als keten Vennootschapsbelasting & Dividendbelasting staan we voor de vernieuwing in de digitale ondersteuning van de Belastingdienst. De keten staat voor grote uitdagingen om het huidige IT landschap en de business processen beheerst maar ingrijpend te vernieuwen. Daarnaast is er nieuwe internationale wetgeving, zoals de invoering van een minimumtarief van 15% voor de winstbelasting van multinationals.'' Om deze trajecten te kunnen realiseren, zoeken we een Senior Solution Architect.

Als Solution Architect ben je bezig met de wensen en behoeften van jouw klanten. Daar richt jij je op, om hen vervolgens van een helder en duidelijk advies op maat te voorzien. Je adviseert over de maakbaarheid en haalbaarheid van doelen en oplossingsrichtingen. De Solution Architect is verantwoordelijk voor het opstellen van de architectuur voor een solution. Je positioneert de solution als onderdeel van het gehele domein. Je bent actief betrokken bij de planning, definitie en globaal ontwerp van oplossingen per capability/enabler. Je houdt meerdere oplossingsrichtingen in beeld en definieert samenhang met andere domeinen. Je stelt de ICT-(start)architectuur op en je legt de requirements (en kaders) vast en werkt deze uit in EPIC's. Je stelt non-functionele eisen vast en denkt op dit vlak mee op feature-niveau.

Je onderzoekt, definieert en ondersteunt bij de realisatie van van architectural features en enablers op programmaniveau. Daarnaast plan en realiseer je de architectural runway samen met enterprise- en IT-architecten en door te sparren met o.a. productmanagement en business-owners. In die hoedanigheid vormt deze rol een belangrijke schakel tussen de product- of domeinvisie aan de ene kant, en de benodigde aanpassingen aan het domeinspecifieke IT landschap, die realisatie van deze visie ondersteunen anderzijds. Ook breng je de wijzigingen die bij een release horen in kaart en maak je een inschatting van de consequenties van een opdracht. Je kunt indien nodig ook de rol pakken van de Productowner van de architectural EPIC’s en features. Er wordt gewerkt met een Agile voortbrenging conform SAFe en DevOps.

Achtergrond opdracht

Integratie Business Services (IBS) heeft als missie het voortbrengen en leveren van herkenbare IT-oplossingen voor de business van de Belastingdienst. Hierbij worden generieke en specifieke voorzieningen geïntegreerd tot compleet werkende IT-oplossingen. De Afdeling IBS Vennootschapsbelasting & Dividendbelasting (VpB & DIV) is verantwoordelijk voor architectuur, ontwerp, bouw, test, integratie, (gebruikers)documentatie en het deployen van applicaties binnen de keten. Samen met de andere teams worden geintegreerde oplossingen voor de gebruikers gerealiseerd. Wij werken zo veel mogelijk conform SAFe voor alle applicaties en teams. Vanuit deze filosofie werk je als solution architect nauw samen met de business partners (GO, MKB, CAP, P & KI&S), procesontwerpers, ontwikkelteams en met andere keten/domeinen binnen IV.

Naast het invoeren van (Europese) Wetgeving en het digitaliseren van de Dividend Belasting, zijn wij bezig met het doorvoeren van vernieuwingen zoals het verservicen (hergebruik van ontwikkelde functionaliteit door een of meerdere ICT-services) en overnemen van functionaliteit vanuit de applicatie ABS (IBS Inkomensheffing). VpB bestaat uit een aantal ICT-services die jaarlijks 30 miljard euro opbrengt voor de schatkist van Nederland, het systeem levert dus een substantiële bijdrage aan de BV Nederland.

Functie eisen

 • HBO/WO opleidingsniveau in een relevante richting, bijv Bedrijfskundige Informatica
 • Actuele ontwikkelingen zoals SOA/microservices, Cloud, Containertechnologie, Bouwblokken, Specification en development pipelines.
 • Ruime ervaring met het oplossen van complexe IT vraagstukken in multidisciplinair verband
 • Bewezen succesvol in het begeleiden van (deel)projecten
 • Ervaring in alle fases van het adviesproces en in alle adviesrollen
 • Bedreven in het opereren in een bestuurlijke omgeving
 • Kennis van moderne IT concepten en -omgevingen
 • Ervaring met het werken met BES (Bizzdesign Enterprise Studio) of vergelijkbare tools
 • Relevante werkervaring op het gebied van architectuur in een grote complexe IT omgeving – 5 jaar
 • Ervaring met actuele ontwikkelingen en concepten zoals SOA, Containers, Development pipelines, enz. – 3 jaar
 • Ervaring met SAFe Agile / Scrum werken – 3 jaar
 • Ervaring met Cobol en/of Java omgevingen – 3 jaar
 • Kennis van en ervaring met tools zoals: Jira, Confluence
De IV-organisatie van de Belastingdienst is verantwoordelijk voor en verzorgt de ICT-voorzieningen. Het merendeel van de applicaties wordt op dit moment door de IV-organisatie zelf ontwikkeld, onderhouden en beheerd in het eigen data center. Naast de zorg voor continuïteit op de massale heffing-en inningsprocessen die plaatsvinden binnen een degelijke, stabiele omgeving, wordt er tevens volop gewerkt aan modernisering van het IV-landschap. Dit gebeurt deels intern door gebruik te maken van de expertise die intern aanwezig is, maar ook door het aantrekken van (kant-en-klaar) oplossingen en expertise uit de markt.