Apeldoorn
Senior
36 uur per week
6 months
Startdatum op 3 juli
Verlopen
372 Dagen geleden
Belastingdienst

Business Analist / Data Engineer

Wij zijn op zoek naar een Business Analist / Data Engineer met kennis en ervaring van SAS, SQL, ETL, data-schoning en modellering.

Opdrachtbeschrijving

Als business-analist bij de Belastingdienst Directie Centraal Administratieve Processen (CAP), Cluster Innen & Betalen heb jij een belangrijke rol in het opwerken van data naar gegevens voor het ontwikkelen van Managementinformatie producten. Samen met onder andere data-engineers, business analisten en rapportage analisten bouw je oplossingen die voorzien in structurele informatiebehoeften van de business. Denk aan een dashboard met KPI’s over het functioneren van de Belastingdienst ten behoeve van verantwoording aan de directie en de politiek, maar ook aan stuurinformatie op basis waarvan een directiemanager of teamleider de capaciteit beter kan inzetten. Het cluster Inning is de ‘kassa van Nederland’. Het cluster Inning int belastinggeld en vult daarmee de schatkist van Nederland. Ook regelt het cluster dat toeslaggerechtigden hun toeslagen ontvangen of – wanneer nodig – terugbetalen. Cluster Inning vult daarmee bijna 85% van de staatskas. Het Cluster Inning bestaat uit ca. 1000 fte en zorgt voor het uitvoeren van de massale inning (in- en uitbetalen) voor de gehele Belastingdienst, (bijzondere) invordering voor toeslaggerechtigden, particulieren en MKB klein, het betalingsverkeer en de uitvalbehandeling van de (massale) inning.

Achtergrond opdracht

In jouw rol van business-analist heb je een korte lijn met de ontwerper van het data-model, data-pipelines en natuurlijk de business. Je bent een expert op het gebied van management informatieproducten, het gebruik van de data, het ontwikkelen van producten en het uitvoeren van analyses. Je ontwikkelt bijvoorbeeld heldere tijdlijnen of andere aggregaties uit complexe datastromen en je ontwerpt de inhoud van het informatieproduct. Jij bent ervoor verantwoordelijk dat deze oplossingen en producten zodanig werken dat die stabiel geïmplementeerd kunnen worden in de testacceptatie- en productieomgeving. Je beschikt hiervoor over state-of-the-art tooling en platformen zoals de SAS / Teradata omgeving. Jij gaat werken in het team dat de operationele MI maakt die nodig is om deze processen aan te sturen. Je werkt aan opdrachten in een team van ongeveer 10 collega’s. Jij werkt in een dynamische en prettige werkomgeving, waar hybride werken en ruimte voor innovatie de standaard is.

Functie eisen

  • Academische opleiding, Informatiekunde of informatica aangevuld met meer management gerichte opleiding of een academische opleiding Organisatie & Bedrijfskunde. Studies met een kwantitatieve onderzoekscomponent zoals sociologie of econometrie zijn ook welkom (3 jaar ervaring)
  • Je hebt aantoonbare kennis en ervaring van SAS-VIYA, SAS EG of vergelijkbare tooling
  • Ervaring met ETL, data-schoning en modellering is een must

Aanvullende kennis

  • Je beschikt over recente en aantoonbare ervaring met programmeren en coderen in bij voorkeur in SAS
  • Grondige kennis van SQL is een must
  • Je beschikt over uitstekende Nederlandse spreek- en schrijfvaardigheden
  • Je hebt aantoonbare kennis van en ervaring met zeer grote en complexe dataomgevingen
  • Je hebt aantoonbare ervaring met het testen van software, release-management en opleveren volgens acceptatiecriteria

Overige functiewensen

  • Een WO-diploma bij voorkeur in de richting van bedrijfskundige informatica, bedrijfseconomie of procesmanagement
  • Vaardigheden op het gebied van werkend krijgen van managementcontrol en gebruik managementinformatie
De IV-organisatie van de Belastingdienst is verantwoordelijk voor en verzorgt de ICT-voorzieningen. Het merendeel van de applicaties wordt op dit moment door de IV-organisatie zelf ontwikkeld, onderhouden en beheerd in het eigen data center. Naast de zorg voor continuïteit op de massale heffing-en inningsprocessen die plaatsvinden binnen een degelijke, stabiele omgeving, wordt er tevens volop gewerkt aan modernisering van het IV-landschap. Dit gebeurt deels intern door gebruik te maken van de expertise die intern aanwezig is, maar ook door het aantrekken van (kant-en-klaar) oplossingen en expertise uit de markt.