Utrecht
Senior
36 uur per week
8 months
Startdatum op 15 mei
Verlopen
317 Dagen geleden
Belastingdienst

Solution Architect

Wij zijn op zoek naar een Solution Architect met minimaal 5 jaar ervaring in een ontwerp- of architectuurrol, waarbij je hebt gewerkt aan complexe IT-vraagstukken in multidisciplinair verband. Tevens kennis van en ervaring met TOGAF, ArchiMate en SOA.

Opdrachtbeschrijving

Door het versneld ontwikkelen van de diensten generiek kantoor (zie achtergrond opdracht) is een stapeling van werkzaamheden aan de voorkant, blauwdrukken en solutioning, ontstaan. Daarnaast is één van de voorwaarden om te kunnen starten met de realisatie een goedgekeurde solution architectuur. Op basis van de blauwdrukprocessen en met inachtneming van de domeinarchitectuur maak je een vertaling naar een werkbare oplossing waarbij je nauw samenwerkt en afstemt met de business en met collega’s als businessanalisten en architecten. Je zal werken aan complexe IT vraagstukken voor ketens zoals Inning en betalingsverkeer, Klant en zaakbehandeling (KZB) en/of Bezwaar, beroep en Klacht (BBK), waarbij jij verantwoordelijk bent voor het opstellen van de solution architectuur.

Achtergrond opdracht

De keten Generiek Kantoor en Toezicht (GKT) draagt bij aan de missie van de Belastingdienst door het bieden van efficiënte en effectieve ondersteuning aan de medewerkers op de kantoren en in het Toezicht landschap. Dit doet de keten door, daar waar het kan, processen meer gelijkvormig (blauwdrukken) en data gedreven te maken waardoor deze ondersteund kunnen worden door generieke voorzieningen. Voor het realiseren van de diensten, met als uitgangspunt generiek tenzij, wordt gebruik gemaakt van de standaard aanpak: blauwdrukken, solutioning, realiseren, aansluiten en implementeren. De komende jaren wordt verder gewerkt aan de transitie van minder vraaggestuurd en maatwerkoplossingen naar meer generiek aanbodgestuurd werken. Dit betekent dat de keten van het beschikbaar stellen van applicaties voor bestaande processen gaan naar het aansluiten van gelijkvormige processen op generieke diensten. In 2022 wordt de doorontwikkeling van diensten t.a.v. generiek kantoor versneld uitgevoerd, waarbij gedacht kan worden aan tactisch-, operationele sturing op werk en uniforme kantoorondersteuning. Een en ander is vastgelegd in de roadmap 2022.

Functie eisen

 • Aantoonbaar WO werk- en denkniveau, bij voorkeur een afgeronde relevante WO opleiding (bedrijfskunde, bedrijfskundige informatica, informatiekunde etc.)
 • Bedreven in een Agile / Safe werkwijze
 • Minimaal 5 jaar ervaring in een ontwerp- of architectuurrol, waarbij je hebt gewerkt aan complexe IT-vraagstukken in multidisciplinair verband
 • Kennis van en ervaring met architectuurmethoden & technieken zoals TOGAF en ArchiMate
 • Ervaring met het neerzetten van een Service Oriented Architecture (SOA). Dit is het gekozen architectuurmodel voor de Belastingdienst

Competenties

 • Analytisch sterk
 • Procesdenken
 • Conceptueel denkvermogen
 • Samenwerken (communicatief en klantgericht)
 • Overtuigend
 • Proactief
 • Netwerken

Aanvullende kennis

 • Kennis van moderne IT concepten en -omgevingen
 • Begrip van IBM BPM / BAW, FileNet, en Java is een pre
De IV-organisatie van de Belastingdienst is verantwoordelijk voor en verzorgt de ICT-voorzieningen. Het merendeel van de applicaties wordt op dit moment door de IV-organisatie zelf ontwikkeld, onderhouden en beheerd in het eigen data center. Naast de zorg voor continuïteit op de massale heffing-en inningsprocessen die plaatsvinden binnen een degelijke, stabiele omgeving, wordt er tevens volop gewerkt aan modernisering van het IV-landschap. Dit gebeurt deels intern door gebruik te maken van de expertise die intern aanwezig is, maar ook door het aantrekken van (kant-en-klaar) oplossingen en expertise uit de markt.