De Bilt
Senior
36 uur per week
12 months
Startdatum op 15 mei
Verlopen
421 Dagen geleden
KNMI

Senior Data Engineer

Over de Opdrachtgever

Onderzoek en innovatie op het gebied van meteorologie, klimatologie en seismologie zijn in toenemende mate afhankelijk van data. Op onze afdeling R&D Waarnemingen en Datatechnologie werken wetenschappers, software-engineers en domeinexperts aan proof of concepts, domein- overschrijdende applicatiearchitecturen en het omzetten van onderzoeksresultaten naar innovatieve producten. Op het KNMI worden datasets gemanaged als assets; open en FAIR. Het Data Management Team structureert en verwerkt de Open Data van het KNMI. Hierin ligt de wettelijke taak om de maatschappij zo goed en breed mogelijk gebruik van deze data te laten maken. Wetenschappers, weer- en klimaatliefhebbers en vele bedrijven maken hiervoor gebruik van het KNMI Dataportaal. Het team beheert op een agile manier de accurate en actuele catalogus voor alle KNMI (open) data.

Opdrachtbeschrijving

Als Sr. Data Engineer bij het KNMI ben je verantwoordelijk voor het koppelen, organiseren en ontsluiten van data waardoor jij de mogelijkheid krijgt om bij te dragen aan een belangrijke nationale infrastructuur die er maatschappelijk toe doet. Binnen het team ga jij je bezighouden met onder andere: opstellen data flows en ketens; uitzoeken eigenaarschap en dit structureren; data governance beleid uitvoeren en kwaliteitsborging verzorgen; monitoren gebruik datasets en gebruikers; communicatie met externe gebruikers. Het team is startend, met zowel ervaren als startende teamleden. We zijn op zoek naar een sr. data engineer die technisch leiderschap kan pakken, anderen mee kan nemen in de oplossingsrichting en kan verbinden. Dit in samenwerking met de scrum master, product owner en domein experts.

Wat verwachten wij van de professional?

Een brede interesse in data engineering, een flinke dosis creativiteit, vergaand vakmanschap en een hang naar persoonlijke en professionele ontwikkeling. Je werkt accuraat en gaat graag met het team aan de slag. Als betrokken data engineer leg je proactief contacten met collega’s binnen het hele KNMI, doorgrond je de informatie makkelijk en snel en kun je dwarsverbanden maken tussen verschillende gegevens. Je bent een mentor voor het team in het algemeen en in het bijzonder voor de junior teamleden.

Functie eisen:

 • WO werk en denk niveau en opleiding in relevante richting zoals data engineering of Data Management
 • Kennis van DMBOK
 • Kennis van data pipelines en metadata modellen
 • Bussiness helpen met gegevens naar producten brengen
 • Ervaring met het analyseren en verbeteren van datastromen
 • Ervaring als senior data engineer
 • Ervaring met het werken in een Agile/Devops omgeving
 • Programmeer ervaring in Python

Overige wensen:

 • Communicatievaardig in Engels en Nederlands
 • Kennis van metadatamodellen zoals DCAT en ISO-19115
 • Kennis en ervaring met (REST) APIs, JSON, XML en cloud services
 • Het opzetten van ETL pipelines