Header afbeelding van OutSystems 11 naar ODC

OutSystems migratie naar ODC

Alles voor een soepele overgang naar de OutSystems Developer Cloud

ODC Ready

Met “ODC Ready” OutSystems applicaties ben je voorbereid op een toekomstige migratie naar OutSystems Developer Cloud (ODC). Richt jouw applicatie ontwikkeling “ODC Ready” in voor de toekomst. Daarmee zorg je er voor dat je gebruik kan maken van de schaalbare cloud-native architectuur binnen het ODC-platform. Maar ook dat je niet langer extra werk oplevert wat later moet worden omgezet. 

Een van de beloftes van low-code is dat opvolgende platformversies altijd backward compatible zijn. Met andere woorden, dezelfde code blijft altijd werken zelfs als de onderliggende technologie verandert. OutSystems noemt dit de “Build-for-the-Future Promise ”.

Afbeelding van OutSystems Developers bij LINKIT

Toch is dit niet altijd het geval. Soms zijn er zulke fundamentele wijzigingen in de technologie, dat zelfs low-code platformen dit niet zomaar kunnen overbruggen. Dit was het geval bij de overgang van “traditional web” naar “reactive web” (moderne front-end technologie). Ook nu, met de verschuiving naar een schaalbare cloud-native architectuur.

Nieuwe mogelijkheden met OutSystems ODC

Met ODC biedt OutSystems een platform met geavanceerde cloud-native architectuur, ongelimiteerde schaalbaarheid en nieuwe AI-functionaliteiten. Daarnaast biedt het vereenvoudigd onderhoud en snellere en veiligere deployment processen.

ODC cloud-native voordelen

Het belangrijkste verschil tussen OS11 en ODC is dat ODC cloud-native is. Dit betekent dat het doelbewust is ontworpen voor implementatie en werking binnen cloudomgevingen, wat een aanzienlijk verschil markeert ten opzichte van traditionele platforms. Daarnaast is ODC een modernisering van OS11: je kunt alles doen in OS11, met extra nieuwe functies die je in staat stellen je applicaties bij te houden met de laatste trends. Lees over alle voordelen van ODC in ons artikel: waarom kiezen voor ODC?

OutSystems bestempelt ODC als hét platform voor de toekomst. Het is het voor de hand liggende platform om te gebruiken voor low-code applicatie ontwikkeling. Maar wat betekent dit voor bestaande OutSystems applicaties? Om van de voordelen van het ODC platform gebruik te kunnen maken, is een migratie noodzakelijk.

Developers die bezig zijn met het plannen van een OutSystems ODC migratie

De overgang van OS11 naar ODC

De migratie naar ODC kan in eerste instantie uitdagend lijken en zal veel vragen oproepen. Maar geen zorgen, bij LINKIT ondersteunen we je op deze weg. Als OutSystems-partner bieden we uitgebreid advies en ondersteuning. We vinden en implementeren de beste OutSystems ODC-oplossing voor jouw organisatie.

Hoe en wanneer migreren?

OutSystems benoemt zelf 4 stages voor de migratie van OutSystems 11 (of eerder versies) naar ODC. Dit zijn de stages van de daadwerkelijke migratie, maar hier gaat nog veel aan vooraf. Bijvoorbeeld beantwoording van de vraag of een migratie wel echt noodzakelijk is en op welk moment.

Het OutSystems 11 platform wordt nog steeds doorontwikkeld. OS11 applicaties in de OutSystems cloud en in private cloud-omgevingen blijven minimaal tot maart 2027 ondersteund. Zelfs deze datum is nog niet de definitieve end-of-support datum. Wanneer deze bekend is, wordt deze minimaal 2 jaar van tevoren aangekondigd.

Het is dus heel goed mogelijk dat een migratie nog helemaal niet aan de orde is. Bijvoorbeeld omdat bepaalde functionaliteiten nog niet beschikbaar zijn in ODC (denk aan het gebruik van een private cloud omgeving). Het is daarom niet ongewoon dat nieuwe klanten nog kiezen om applicaties te ontwikkelen in OutSystems 11.

In andere gevallen kan een migratie niet snel genoeg plaatsvinden. Er kan geprofiteerd worden van de schaalbare cloud-native architectuur en andere voordelen van het ODC platform.

Welk scenario ook van toepassing is op jouw situatie, houdt in alle gevallen rekening met een toekomstige migratie. Of het een bestaande applicatie betreft die nog met “traditional web” technologie is gebouwd, een moderne OutSystems 11 applicatie op basis van “reactive web” of zelfs een nieuwbouw applicatie in OS11. In alle gevallen is het slim om voorbereidingen te treffen, maak jouw applicaties “ODC Ready”.

ODC Ready en de ODC Migratie-Toolkit

OutSystems vergemakkelijkt de overgang van OS11 naar OutSystems ODC met een speciale migratietoolkit. Deze wordt naar verwachting in Q3 2024 gelanceerd. De tool helpt bij de migratie van code en data naar het ODC platform. Echter, dit slaagt alleen als jouw applicaties “ODC Ready” zijn.

Een applicatie is “ODC Ready“ als de architectuur, code, schermen en data in lijn zijn met de ODC standaarden. Het is zeer onwaarschijnlijk dat jouw huidige applicaties op dit moment al helemaal geschikt zijn. Het is van belang om zo snel mogelijk ODC best practices te implementeren in jouw ontwikkelproces. Hiermee voorkom je meerwerk door de oplevering van extra ontwikkelwerk.

Daarnaast kan het slim zijn om zaken waar de ODC migratie tool niet in voorziet alvast op te lossen. Denk daarbij aan schermen die ontwikkeld zijn in “traditional web”. Deze moeten eerst door ontwikkelaars gemigreerd worden naar “reactive web” om een migratie mogelijk te maken.

Een andere voorbereiding is het omzetten van Forge componenten naar ODC. Deze bouwblokken uit de OutSystems 11 marktplaats zijn niet automatisch beschikbaar in de ODC Marktplaats. 

Wil je meer info over het technische stuk over migreren naar ODC? Dan kan dit artikel van ITNEXT je verder helpen.

Klaar voor de migratie naar ODC?

Wacht dus niet langer en zorg ervoor dat je jouw applicaties “ODC Ready” maakt. Of je nu zo snel mogelijk wil migreren en van de voordelen van de schaalbare cloud-native architectuur van ODC gebruik wilt maken. Of meerwerk in de toekomst wilt voorkomen.

Wij helpen je graag bij een (toekomstige) migratie en zorgen ervoor dat jouw applicaties “ODC Ready” zijn. Hierdoor kun je jouw data en applicaties succesvol en veilig over zetten op het gewenste moment. Ga het gesprek met ons aan over het ODC Ready maken van jouw applicatie landschap en de voordelen van het OutSystems ODC. Wij ondersteunen je op weg naar het volledig benutten van je potentieel.

Dion Drost

Dion Drost