Functioneel beheerder Michael de Knegt

Michael is nu al bijna twee jaar een echte LINKIT explorer. Lees hieronder meer over zijn ervaringen en uitdagingen als functioneel beheerder.

Hoe ben je bij LINKIT terecht gekomen?

Ik ben de afgelopen jaren, vaak kortere perioden, bij meerdere bedrijven werkzaam geweest. Om welke reden dan ook, het gaat toch na een tijd weer kriebelen om in een andere omgeving werkzaam te zijn. Het speelde al een tijd in mijn hoofd om bij een detachering bedrijf zoals LINKIT aan de slag te gaan. Waarbij ik niet elke keer van werkgever hoef over te stappen. Op een gegeven moment ben ik dus zelf op zoek gegaan en via Linkedin kwam ik bij LINKIT terecht. Na een aantal leuke gesprekken was ik overtuigd om bij LINKIT aan de slag te gaan.

Wat mij voornamelijk aansprak is de ruimte die je krijgt om jezelf te blijven ontwikkelen. Om de week is er een clubdag, waar je niet alleen met je team kennis & ervaringen uitwisselt, maar ook ruimte hebt om zelfstudie te doen. Daarnaast zijn er regelmatig uitjes georganiseerd om de binding met LINKIT en je collega’s te blijven houden. Tot slot zijn de meeste klanten van LINKIT binnen de randstad gevestigd. Daardoor is voor mij de kans groot dat het woon-werkverkeer gunstig uitpakt.

Wat is jouw huidige opdracht?

Op dit moment heb ik een opdracht als FB-er bij KLM. Ik ben verantwoordelijk voor het beheren van meerdere applicaties en betrokken bij een aantal projecten voor het implementeren van een COTS oplossing. KLM is aan een reorganisatie onderhevig wat soms een hoop reuring met zich meebrengt, maar ook kansen biedt. De rol FB-er zal worden vervangen voor de BPA (Business Product Analyst) rol. Dit is een combinatie van een FAM en Business analist rol, wat ik erg interessant vind, omdat mijn ambitie richting de BA rol ligt.

Ik ben op dit moment, door de ruimte (tijd en budget) die ik van LINKIT krijg, met de opleiding ‘BCS International Diploma voor Business Analyst’ bezig. De theorie die ik door deze opleiding verkrijg, kan ik heel goed in de praktijk gebruiken. KLM is op de hoogte van mijn ambitie en staat er voor open mij deze kans te geven om hier naar te kunnen groeien.

Hoe ervaar je jouw positie bij LINKIT?

Inmiddels ben ik bijna twee jaar werkzaam voor LINKIT. Ik ben nog steeds tevreden met mijn keuze voor LINKIT. Ik ben namelijk los van de opdracht die ik bij KLM uitvoer, ook als mentor aangewezen voor onze Functioneel beheer squad. Ik ondersteun een x aantal collega’s waar nodig. Denk aan het voeren van mentor gesprekken, waarbij ik aan de hand van de gesprekken mijn collega’s probeer te adviseren indien nodig. Ook probeer ik samen met mijn mede-mentor en squad lead meer structuur in ons team aan te brengen. Dit geeft een ander dimensie aan mijn werkzaamheden, welke ik tot nu toe met veel plezier doe.

Welke uitdagingen spreken je aan als functioneel beheerder en welke mogelijkheden zie je binnen het vakgebied?

Waar ik bij veel bedrijven regelmatig tegen aan loop, is de positie van een FB-er binnen een organisatie. Vaak is het voor de gebruikersorganisatie, die gebruikmaakt van een systeem waarvoor een FB-er beheer doet, niet duidelijk (genoeg) wat zij van een FB-er kunnen verwachten. Om een FB team goed op de kaart te zetten zie ik als een kans binnen een organisatie.

Waar loop je tegen aan als functioneel beheerder?

Door drukte en weinig capaciteit, loop ik er in de praktijk vaak tegen aan dat een FB-er te veel bezig is met de reactieve kant (storingen verhelpen bv.) en niet met de proactieve kant (voorkomen van storingen o.a.). Daardoor heb je minder tot geen tijd om zaken structureel te verbeteren en op deze manier juist storingen te voorkomen.

Waar krijg je energie van?

De gebruikersorganisatie helpen om hun werkzaamheden zo efficiënt en effectief mogelijk uit te voeren is de key taak binnen mijn vakgebied. Als dit lukt en de klant spreekt ook zijn/haar waardering hiervoor uit, dan krijg ik hier meer energie van.