Hoe LINKIT het onderwijs inrolde door een berichtje via LinkedIn

Java

En Negin alsnog haar ambitie waar mag maken bij NOVI hogeschool

LINKIT had kennisdeling al als één van haar kernwaarden. We doen ook al jaarlijks een bootcamp waarbij we zelf data engineers opleiden. Maar toen een aantal maanden geleden OutSystems Developer Negin Nafassi een wel heel bijzonder LinkedIn berichtje kreeg, kwam er nog een derde pilaar bij: onderwijs. Het ging namelijk om een vraag van de NOVI hogeschool uit Utrecht. Of ze het zag zitten om daar freelance les te gaan geven in java.

Lesgeven om te leren

“Zo’n berichtje krijg je niet iedere dag”, vertelt Negin. “Maar aan de andere kant paste het wel. Op de middelbare school heb ik vier jaar bijles gegeven. En toen ik daarna op de Hogeschool Leiden zat, heb ik daar ook les gegeven. Als tweedejaars student aan de eerstejaars. Ik vond het eigenlijk wel fijn, want doordat je dingen zelf uit moest leggen, was het voor mij makkelijker om het zelf ook te leren.”

Ze overwoog na afloop van haar studie zelfs om een minor educatie te volgen, maar besloot toch voor het ‘normale’ werkveld te kiezen. Ze kwam bij LINKIT terecht en vergat haar docentambities. Tot ze dat berichtje kreeg.

Graag een vrouw voor de klas

Het verzoek kwam van docent Nick Stuivenberg. “LINKIT was in eerste instantie toeval,” geeft hij aan. “Ik had vooral Negin in het vizier. Ten eerste omdat we op zoek waren naar een java docent. En ten tweede, ‘stiekem’ ook wel omdat de ICT nog steeds vooral een mannenwereld is. Juist daarom willen wij heel graag vrouwen voor de klas hebben. Daarnaast had ze al ervaring in het lesgeven.”

Toen Negin later op gesprek kwam, werd dat lijstje nog verder aangevuld, legt Nick uit. “Ik merkte ze een can do mentaliteit heeft. Schouders eronder en gaan en dat met veel enthousiasme. Als ze dat zelfde enthousiasme ook voor de klas heeft, verwacht ik dat onze studenten een hele leuke les gaan krijgen.”

LINKIT

Ook LINKIT ondersteunt Negin en daardoor ook Novi, door Negin ‘uit te lenen’. Het contract is dan ook tussen Novi en LINKIT, met een optie om op latere termijn nog meer IT-experts van LINKIT een onderwijscarrière aan te bieden.

Nick: “Voor Novi is dit belangrijk. Wij zijn geen ‘normale’ hogeschool. Naast het reguliere onderwijs bieden we namelijk ook bootcamps aan, waarbij we mensen in zes maanden opleiden. Het is zelfs zo dat je bij Novi op basis van kennis en ervaring soms direct een scriptie kunt maken, waarna je een HBO diploma krijgt. Wij doen dat als enige in Nederland.”

Voordelen van lessen uit de praktijk

“Wij zetten om twee redenen freelance docenten uit het bedrijfsleven in. Enerzijds om onze twee vaste docenten te ontlasten. Zij hebben af en toe ook tijd nodig voor andere zaken, zoals het schrijven van lesmateriaal. Daarnaast vind ik het belangrijk dat je als student ook mensen uit de praktijk te zien moet krijgen die hun verhaal vertellen. En ook dat heeft weer twee voordelen. De persoon die lesgeeft komt in aanraking met mogelijke nieuwe werknemers. En de studenten hebben op hun beurt een referentie.”

Docent gezocht…

Nick: “Het vinden van goede IT-professionals, die het ook nog leuk vinden om voor de klas te staan en hun kennis op een goede manier kunnen overdragen is een hele opgave. Daarom zijn we bij NOVI altijd op zoek naar nieuwe samenwerkingen met freelance docenten. We merkten dat de tijd die die zij in de voorbereiding moesten steken nogal eens een barrière opwierp. Daarom hebben we de laatste tijd veel energie gestoken in de ontwikkeling van een systeem waar het hele lespakket in klaar staat. Met slides, een lesplan en huiswerkopgaves. Wat we vooral willen is dat docent zijn of haar eigen verhaal inbrengt, met de eigen kennis en ervaring.”

Aan de slag

Als het aan Negin ligt gaat dat helemaal goed komen. “Ik ben heel blij met deze nieuwe uitdaging,” vertelt ze enthousiast. “Ik krijg deze week een rondleiding over het online platform en daarna ga ik aan de slag. Omdat alles nu nog online is, zijn het videocolleges en wordt alles opgenomen voor hergebruik tijdens de periode. Dat ik bij LINKIT nu alsnog de mogelijkheid krijg om les te gaan geven vind ik heel bijzonder. Ik heb er zin in!”