Marieke is Functioneel Beheerder bij de overheid. En nee, dat is zeker niet saai

Hoe eHerkenning achter de schermen wordt beheerd

Eigenlijk had ze totaal geen verstand van IT. Marieke studeerde International Business en Management en werkte daarna binnen Marketing en Finance. Echt haar plek vinden deed ze daar niet, dus toen ze op een dag een spontane uitnodiging kreeg van een IT-bedrijf om een ‘kopje koffie’ te drinken, nam ze die uitnodiging aan. Het bleek de opmars naar een hele nieuwe carriùre. Als Functioneel Beheerder.

“Je bent niet wijs!”

“Toen ik met hen aan het praten was, nodigden ze me uit om te solliciteren op de vacature van Functioneel Beheerder. Dat leek hen wel wat voor mij. Ik dacht: je bent niet wijs, wat moet je met mij? Mijn IT-kennis beperkte zich tot het maken van grafieken in Excel. Maar goed, ik ben natuurlijk toch gaan kijken. Het leek mij een mooie uitdaging en dus ben ik het gaan doen. Eerst met kleine opdrachten en uiteindelijk tweeĂ«nhalf jaar als functioneel applicatiemanager bij KLM.”

Functioneel Beheerder

“Als Functioneel Beheerder ben je als het ware de ‘vertaler’ tussen de business en het IT-team. De business heeft mooie plannen, die moeten worden uitgevoerd door de IT. Helaas spreken ze elkaars taal vaak niet. Businessplannen moeten namelijk worden omgezet in technische vereisten die het IT-team kan oppakken en verwerken in de applicaties. Een ander onderdeel van de functie is gebruikersbeheer. Als er een nieuwe applicatie uitkomt moet je, samen met de IT’ers, zorgen dat deze goed draait en dat mensen ook snappen hoe het werkt. Daar komt natuurlijk ook behoeftemanagement bij kijken. En als je weet wat de behoeftes zijn, hoe je dat vertaalt naar wijzigingen.”

IT maar dan anders

“Het is dus geen standaard IT-baan. Het beeld van de standaard nerd is echt niet van toepassing. Vaak hebben Functioneel Beheerders (in ieder geval ik) allemaal een goede babbel en zijn ze niet bang om een mening te hebben en die ook te delen. Ik vind de projecten waaraan ik werk onwijs leuk en probeer, als ik er de kans voor krijg, om er mijn eigen tokootje van te maken. Op een gegeven moment weten mensen je dan te vinden. Zo van, die moeten we hebben, want die heeft verstand van dit onderwerp. Of kan er in ieder geval een mening over geven. Natuurlijk zijn er ook genoeg Functioneel Beheerders die het liefst acht uur achter hun laptop zitten. Dat kan ook, maar ik ben zo niet. Het sociale aspect en het werken met anderen is voor mij heel belangrijk.”

Inmiddels zit Marieke namens LINKIT al bijna een jaar bij overheidsorganisatie Logius, dat veel van de digitale zaken bij de overheid regelt en beheert. Zoals onder andere DigiD. Marieke zit met haar team op het stelsel van eHerkenning. Een autorisatiewijze tussen leveranciers en de overheid.

eHerkenning

“eHerkenning is dus geen applicatie,” Legt Marieke uit. “Met eHerkenning kunnen bedrijven veilig inloggen om online zaken met de overheid te regelen. Op die manier weten organisaties zeker dat het bedrijf is wat het zegt dat het is Ă©n dat het mag doen wat het bedrijf wil doen. Daarnaast heeft het bedrijf de extra zekerheid dat de site waar het inlogt betrouwbaar en veilig is. Hoe hoger het niveau van eHerkenning, hoe meer gevoelige informatie je als bedrijf kunt uitwisselen.”

Het stelsel van eHerkenning (een publieke en private samenwerking) werkt met de zogenaamde aggregator. Marieke: “Hierin beheren wij onder andere de Dienstencatalogus, waarin staat welke diensten (gemeentes e.d.) zijn aangesloten bij welke dienstverlener. Ook bevat het een netwerkmetadata bestand waarin alle URL’s en certificaten staan die horen bij de aangesloten deelnemers, plus de door hun aangeboden betrouwbaarheidsniveau ’s.”

Functioneel Beheerder, maar anders

“Daarmee is mijn baan als Functioneel Beheerder bij Logius wel wat anders”, gaat Marieke verder. “Normaal gesproken werk je met applicaties die je van haver tot gort kent, die je onderhoudt en je zo goed mogelijk verbetert. Sommige Functioneel Beheerders doen dat wel voor 15 applicaties tegelijk. Ik werk met een stelsel. Zeker interessant, maar ook ingewikkeld soms, maar dat vind ik juist een mooie uitdaging.”

“Een van mijn belangrijkste taken is het beheren van de aggregator. Wij zorgen er voor dat alle informatie hierin op de juiste plaats staat, zodat klanten gebruik kunnen maken van hun eHerkenningsmiddelen en dus kunnen inloggen bij de overheid. Het gaat om zeer gevoelige data, waardoor ook de beveiliging enorm belangrijk is in wat we doen. Ook incidentmanagement en security zijn dus een belangrijk onderdeel van het werk.”

Het is overigens niet Marieke daarmee haar hele werkweek vult.

“Het is een hele lijst,” geeft ze toe. “Ik onderhoud contact met de leveranciers, ik ben Scrum Master Ă©n Product Owner tegelijk bij het door ontwikkelen van de aggregator, ik stel rapportages op, ik ben bezig met security checks, ik ben de voorzitter van het overleg van architecten, de secretaris van het overleg van Security Officers van leveranciers en ik ben incidentmanager. Daarvoor coördineer en registreer ik incidenten in het stelsel en de beheerorganisatie. Dus als er echt iets misgaat duik ik als een van de eersten op het probleem om het zo snel en goed mogelijk op te lossen.“

De reden voor haar volle schema is overigens duidelijk. “We zijn op dit moment helaas onderbezet en het vinden van een nieuwe collega is niet makkelijk gebleken. Functioneel Beheerders zijn nog steeds erg schaars. Wat natuurlijk ook de reden is dat ze mij via LINKIT inhuren.”

Migratie

“Naast de aggregator maken wij gebruik van Confluence. Dat is een beetje de Holy Grail, de Bijbel, van het systeem. Alles wat we weten over en beheren binnen eHerkenning staat daar in. Het is een enorme bron van informatie. Een beetje zoals Wikipedia. Ook dit systeem beheren wij zelf (o.a. gebruikersmanagement). Er komt binnenkort een spannende periode aan, want via een migratie gaan deze onderdelen binnenkort naar een nieuw platform verhuizen. Dat vergt een hoop voorbereiding en uitzoekwerk.”

Nieuwe uitdaging

Inmiddels ben ik door mijn manager binnen Logius gevraagd of ik het beheer van eHerkenning in kaart wil brengen. Welke platformen en processen horen daarbij? Hoe zit de huidige situatie in elkaar en hoe moet de toekomstige situatie eruit gaan zien? Vooral dat laatste is natuurlijk interessant. Het resultaat moet een advies zijn. Om tot zo’n advies te komen moet ik grondig onderzoek doen. Ik probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen van collega’s binnen eHerkenning maar ook van andere afdelingen om zo tot een goed onderbouwd plan te kunnen komen, Super interessant en een geweldige uitdaging om te krijgen!”

De overheid is niet saai

Saai is het dus zeker niet bij de overheid en dat is anders dan Marieke had verwacht. “Ik had, waarschijnlijk net zoals vele anderen, bij de overheid een beeld van stoffige mensen die op hun pensioen zitten te wachten. Die zijn er vast ook, zoals in elk bedrijf, maar zeker niet op mijn afdeling. En ook daarbuiten ben ik ze nog niet tegengekomen. Ik heb veel mensen om me heen die zin hebben om iets moois van hun werk te maken en die graag nieuwe projecten oppakken. Ik had zeker niet verwacht om zoveel uitdagende projecten op mij af te krijgen. Het is echt heel cool werk om te mogen doen. Wat dat betreft heeft de overheid mijn verwachtingen dus ver overtroffen.”

“Daarbij moet ik wel zeggen dat het ook aan je eigen instelling ligt. Je moet open staan voor nieuwe ervaringen en ideeĂ«n. Als je dat hebt, kun je heel veel bereiken bij de overheid.”

Op naar meer?

Als het aan Marieke ligt is Logius de perfecte springplank naar meer. “Met al die gave projecten die ik mag doen, kan ik me heel goed doorontwikkelen. Ik vind Functioneel Beheerder zijn nog steeds uitdagend, maar wil ook graag mijn horizon verder verbreden. Het liefste ga ik verder de proces- en businessanalyse kant op. En dat is ook gelijk het mooie van dit beroep. Binnen LINKIT zitten we met alle Functioneel Beheerders in Ă©Ă©n squad (team) waar ik de mentor van ben. Op dit moment werken wij allemaal als Functioneel Beheerder, maar wel bijna allemaal in een andere richting en met een ander groeipad. Je kunt met Functioneel Beheer alle kanten op en daarmee is het ook het ideale startpunt als je graag een eerste stap wilt maken in de IT. En wat de overheid betreft: zo lang ik het hier naar mijn zin heb en er mooie uitdagingen en projecten op mijn pad blijven komen, hoef ik hier zeker niet weg!”

Heb jij ook interesse in een baan als Functioneel Beheerder? Bekijk dan eens onze Careerpage. Met onder andere een filmpje van Marieke en een hoe-goed-pas-jij-bij-LINKIT test. Heb je juist behoefte aan een Functioneel Beheerder binnen jouw bedrijf? Neem dan contact op met Ă©Ă©n van onze experts.