Bouwen is één, adopteren is de uitdagende nummer twee

Private cloud Cloud Cloudarchitecture

Een private cloud bouwen voor overheidsinstantie Wigo4it

Het is al moeilijk zat om een private cloud te bouwen voor dé IT-dienstverlener van de vier grote steden. Maar het echte werk komt pas als de technologie staat en deze gebruikt moet gaan worden. IT architect Jean-Paul van der Ham: “Ik vond het bouwen van een private cloud voor Wigo4it het leukste, uitdagendste en meest leerzame project uit mijn leven! Wel zou ik volgende keer een paar dingen anders doen.”

Wigo4it

Sinds de decentralisatie van de bijstand in 2009, werken veel gemeenten overkoepelend met elkaar samen op dit gebied. De vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, vormen hierop geen uitzondering. Voor het verbeteren van de digitale dienstverlening aan iedereen in de bijstand bestaat een gezamenlijke organisatie: Wigo4it. In de praktijk zijn ze vooral druk bezig met het beheren en bouwen van de gemeentelijke applicaties en met initiatieven om de IT-dienstverlening te verbeteren.

Van datacenter naar private cloud

Juist vanwege de gedeelde dienstverlening aan meerdere steden tegelijk, werkt Wigo4it al jaren met een eigen private datacenter. Inmiddels maken ze de overstap naar een private cloud, waarbij veel processen worden geautomatiseerd. De voordelen zijn groot: Meer (keuze)vrijheid voor het personeel door het introduceren van onder andere self-service en het automatiseren van werkprocessen.

SDDC

Als IT architect was Jean-Paul verantwoordelijk voor het design van de Cloud omgeving . Ook zorgt hij ervoor dat afspraken worden nagekomen, zodat het development team zo efficiënt mogelijk kan werken. De kern van het project betrof het SDDC, een afkorting voor Software-Defined Datacenter. Hiermee kun je vrijwel ieder soort werk automatiseren en organiseren. Aan de voorkant maak je dan gebruik van een self-service portal.

Drie blokken

Jean-Paul: “Het datacenter bestaat uit drie blokken: computerkracht, opslag en netwerk. Dat betekent ook dat we een team samenstelden waarin expert zaten op elk van deze gebieden. De hele constructie is primair gebaseerd op VMware ESX, vRealize suite en NSX.”

Azure 2.0?

“De uitdaging zat hem er vooral in dat deze private cloud bijna hetzelfde moest werken als gerenommeerde private clouds, zoals Azure of AWS. Aan de ene kant maakt dat het een hele interessante opdracht. Wie wil er nou niet zijn eigen Azure bouwen? Aan de andere kant zijn er maar weinig best practices van.. Vooral als het gaat over de procedures. Om de risico’s te beperken hebben we technisch dan ook gebruik gemaakt van bewezen technologiën en software, waarbij alle documentatie, updates en support goed geregeld is.”

Een artistieke visie

Vervolgens verschoof het zwaartepunt van de opdracht naar de uitvoering, het terrein van Jean-Paul. “Het gaat er vooral om hoe je de drie blokken van computerkracht, opslag en netwerk binnen een private cloud met elkaar samen laat werken. Hoe organiseer je ze op zo’n manier dat ze optimaal functioneren richting de gebruiker? Het gaat hierbij niet alleen om het installeren van wat software. Het vereist een bijna artistieke visie om alle functies zo te ontwerpen en op elkaar af te stemmen dat ze het gezamenlijk doel bereiken.”

Drastische cultuurverandering

Net op het moment dat Jean-Paul voor zijn gevoel grip begon te krijgen op de situatie, diende de volgende uitdaging zich alweer aan. “Technologie is zeker een grote uitdaging,” legt Jean-Paul uit. “Maar hij haalt het niet bij de uitdaging om de hele organisatie mee te krijgen in deze drastische verandering van werken. Om een voorbeeld te geven. De developers kunnen hun opdrachten nu automatisch genereren met het self-service portal. Daarmee wordt deze een katalysator die nodig is voor de beoogde cultuurverandering van Wigo4it naar een DevOps organisatie. Het verandert rollen, verantwoordelijkheden en heel veel werkprocessen.”

Lessons learned

Dit is ook direct het belangrijkste leerpunt voor Jean-Paul. “Als ik nog een keer een dergelijke opdracht doe, dan zou ik eerst de (toekomstige) gebruikers leren hoe ze met hun nieuwe technologie moeten omgaan en deze daarna pas implementeren. Daarnaast is het belangrijk om duidelijk te communiceren waarom deze transformatie nodig is en wat ze daar zelf aan hebben.”

Een opdracht met potentie voor de toekomst

Voor Jean-Paul is het belang van deze opdracht niet te onderschatten. “Met het bouwen van deze private cloud hebben we ons op onontgonnen terrein begeven. Tegelijkertijd is het wel een gebied dat veelbelovend is voor de toekomst. Er zijn enorm veel bedrijven en organisaties die nu een eigen datacenter hebben en in min of meerdere mate over zullen gaan stappen op een private cloud, met alle bijbehorende voordelen. Het is nog steeds een innovatieve stap, met maar weinig best practices om te volgen. We moesten zelf de regels bepalen en dat maakte dit project tot het leukste, uitdagendste en meest leervolle dat ik ooit heb uitgevoerd!”

Overweeg jij ook om over te stappen of gebruik te maken van een private cloud? En kun je daarbij wel wat extra expertise gebruiken? Neem dan contact op met één van onze experts voor meer informatie.