Kun je een applicatie draaien zonder server? Dat is hetzelfde als vragen of je kunt fietsen zonder fiets . Wat dat betreft is ‘serverless’ niet bepaald de sterkste term in IT-kringen. Toch biedt deze optie veel voordelen, vooral voor je portemonnee.
Hoe werkt het?
De grote Cloud providers, Google, Amazon en Microsoft, bieden allemaal een eigen optie aan voor serverless. Voor Amazon is het AWS Lambda. Google biedt Google Cloud Functions en Microsoft beschikt over Azure Functions. Waarin ze allemaal gemeen hebben is dat ze FaaS aanbieden, wat staat voor Function as a Service. Daarmee wordt de logica van een applicatie uitgevoerd (op een server), maar zonder de data op te slaan. De prijs is on demand. Je betaalt naar verbruik, niet voor de capaciteit.
Voordelen serverless
Op het eerste gezicht is dat niet heel aantrekkelijk. Als je serverless afzet tegen een VM (Virtual machine) die wel op een server draait, betaal je voor serverless al snel het dubbele. Maar bereken je het volledige prijskaartje, dan is serverless vaak aanzienlijk goedkoper. Dat komt vooral omdat alle operationele kosten wegvallen bij serverless. Het enige wat je hoeft te onderhouden is de logica en het front-end van je applicatie. Alles wat te doen heeft met de backend is de verantwoordelijkheid van de provider. Op die manier kun je per maand honderden euro’s besparen.
Daarnaast beschik je met serverless over een oneindige schaalgrootte (scalability). Ook het ontwikkelen van de app zelf gaat serverless een stuk sneller omdat gebruik wordt gemaakt van een aantal standaarden waardoor ontwikkeling simpeler wordt.
Minder kosten door schaalvergroting
Door de enorme schaalgrote waarover Google, Amazon en Microsoft beschikken kun je flink besparen op je kosten. Daar is met een eigen server simpelweg niet tegenop te concurreren. Voor iedere server heb je iemand nodig die hem onderhoudt. Voor een megaserver ben je in verhouding veel minder kwijt. Door deze schaalvergroting en de andere genoemde voordelen is serverless een zeer interessante optie wanneer je een nieuwe applicatie wilt ontwikkelen.
Standaardisatie
In 90 tot 95 procent van alle gevallen is serverless prima te doen. De reden waarom dat niet 100 procent is, ligt aan de standaardisatie van de providers. Deze bieden diverse ‘smaken’ aan, maar dekken niet iedere situatie. Dus mocht je echt bijzondere wensen hebben voor je app, dan is serverless een stuk lastiger en daardoor duurder te realiseren.
Minder controle, wel veilig
Ook vanuit veiligheidsoverwegingen kan serverless een no go zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor financiële instellingen of overheden, die vaak interne eisen hebben dat de controle over gevoelige data volledig binnenshuis blijft. Met serverless is dat niet het geval, het draait tenslotte in de cloud. Dat wil overigens niet zeggen dat serverless onveilig is. De servers van Microsoft, Google en Amazon zijn zo’n beetje de best beschermde ter wereld. Ook op dat gebied geldt dat schaalgrootte telt.
Alles bij elkaar is serverless voor vrijwel alle bedrijven of instellingen een prima alternatief. Het is relatief goedkoop, biedt veel flexibiliteit en schaalbaarheid en is veilig. Wil je meer weten over de mogelijkheden van serverless voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met één van onze experts voor meer informatie.