Waarom een PWA goedkoper, sneller en winstgevender is

Progressive Web App (PWA) JavaScript Service Workers Web App Manifests

Apps zijn overal. Zeker als je actief bent in de B2C-wereld zul je ongetwijfeld merken dat jouw organisatie niet zonder kan. Maar op het moment dat je eenmaal één app begint te ontwikkelen, zul je als snel merken dat het een dure, lange en tijdrovende klus is om er één te (laten) maken. Gelukkig kan het ook anders. Misschien is een PWA, Progressive Web App, voor jou de ideale oplossing!

Wat is een PWA

De meeste consumentgerichte bedrijven zijn op twee fronten actief. Ze hebben én een app én een website. Die website is vervolgens weer onder te verdelen in een desktopsite en een mobiele site. Een PWA zit precies in het midden tussen de website en de fullstack app. Het is als het ware een extensie van de website die zich gedraagt als een app.

Voordelen:

De laatste jaren zijn PWA’s om een aantal logische redenen flink in opkomst. Afgezet tegen een normale app zijn ze:

  • Sneller op alle fronten (ontwikkeling, maar ook laadtijd)
  • Goedkoper om te ontwikkelen
  • Makkelijker te onderhouden (veel minder updates nodig)
  • Mogelijk ombuiten de app stores om op de markt te brengen, namelijk via de eigen website
  • In staat te leiden tot een twintig procent hogere omzet

Hoe werkt een PWA?

PWA’s kom je regelmatig tegen op je smartphone, maar wellicht zonder in de gaten te hebben dat het een PWA is. Bezoek je een mobiele website, dan krijg je tegenwoordig regelmatig een verzoek of je de PWA van de site wilt installeren. Accepteer je dat verzoek dan wordt deze net als een normale app toegevoegd aan je scherm. Groot voordeel voor de gebruiker is dat een PWA veel kleiner in omvang is. Vaak maar enkele MB’s.

Onder de motorkap

De PWA is qua inhoud vrijwel altijd hetzelfde als de mobiele site, maar dan vaak sneller. Dat komt omdat de PWA het cachegeheugen gebruikt om een deel van de mobiele site op te slaan. Bijvoorbeeld de eerste tien artikelen die je tegenkomt. Dat wordt gedaan door service workers: een JavaScript file die event gedreven werkt. In tegenstelling tot een normale JavaScript werkt een service worker asynchroon en kan hij ook informatie ophalen als de PWA niet geopend is. Op die manier kun je de PWA ook deels offline gebruiken. Hij toont dan de laatste informatie die in de cache staat opgeslagen.

Succesverhalen

PWA’s zijn enorm succesvol. Zo introduceerde Twitter een aantal jaar geleden hun PWA Twitter Lite. Deze zorgde voor een toename van 65 procent in het aantal paginabezoeken, leidde tot 75 procent meer tweets en verlaagde de bouncerate met 20 procent. Meer van dit soort casestudies kun je vinden op www.pwastats.com.

Afschrijven die app?

Wil dit allemaal zeggen dat je met een PWA geen native app meer nodig hebt? Dat ligt puur aan hoe je de app wilt gebruiken. Een normale app is gebruiksvriendelijker, dus meer geschikt voor complexe taken of informatievoorziening. Maar voor klantgerichte industrieën zoals de retail of e-commerce waarbij de snelheid doorslaggevend is, is het ontwikkelen van een PWA zonder meer een must.

Wil je weten of een PWA ook voor jouw bedrijf de ideale oplossing is? Neem dan contact op met één van onze experts voor meer informatie. Of download onze whitepaper over hoe je jouw (mobiele) web performance kunt verbeteren.