Nieuw datatalent in Nederland

Data

“Ik hoop mijn technologische kennis ooit over te dragen in Oekraïne.”

De migrantenstroom die de laatste jaren op gang is gekomen, brengt veel nieuw talent naar Nederland. Zo ook Anastasiia Havriushenko, een jonge en gedreven data-specialiste uit Oekraïne. Ze is sinds juli in Nederland en werkt als Machine Learning Engineer in het MLOps team voor KLM. Wij spraken Anastasiia over haar achtergrond en de (noodgedwongen) wending in haar leven.

Anastasiia, hoe ben je in Nederland terechtgekomen? “Ik ben geboren en opgegroeid in het oosten van Oekraïne. In 2014 ben ik, vanwege de gevechten in de Donbas (Oost-Oekraïne, red.), noodgedwongen verhuisd naar Kiev, waar ik heb gewerkt als Data Scientist. Helaas brak begin dit jaar de oorlog met Rusland uit en veranderde mijn leven opnieuw drastisch.”

Anastasiia vluchtte naar Polen, vanuit waar ze werkte voor haar Oekraïense werkgever. Totdat ze werd benaderd door LINKIT. “Via Telegram en LinkedIn kwamen we in contact. De interviews wekten veel vertrouwen en ik besloot de lange reis naar Nederland te maken.”

Hoe ben je opgevangen bij LINKIT? “Erg goed”, zegt Anastasiia. “Het onboardingproces verliep vlekkeloos en ze hebben me geholpen met alle documenten, procedures en het vinden van een eigen woning.”

Dankzij de verscheidenheid aan nationaliteiten bij LINKIT voelde ze zich meteen thuis. “Iedereen spreekt Engels, de verschillende culturen maken het een bijzondere werkomgeving en het is leerzaam om data vanuit verschillende (internationale) hoeken te benaderen.”

Kun je iets vertellen over jouw achtergrond? “Data heeft me altijd gefascineerd, vooral vanwege de veelzijdigheid. Na mijn studie (Mathematica en Statistiek, red.) heb ik gewerkt als Data Engineer en Data Scientist. Ik noem mezelf dan ook een Data Scientist met engineering als belangrijk onderdeel.”

Ze vervolgt: “Door mijn achtergrond heb ik kennis van data streams, data storages en API’s. Iets dat goed van pas komt in het huidige KLM-project, omdat ik beide kanten van data begrijp en weet wanneer welke expertise nodig is wordt.”

Wat is het grootste verschil tussen werken in Oekraïne en in Nederland? Anastasiia lacht: “Nederlanders zijn enorm van de tijd en heel direct in de communicatie. Ze zijn afstandelijker en laten je eerst zwemmen voordat ze je bandjes geven. Oekraïners zijn veel persoonlijker en als nieuwkomer word je aan de hand meegenomen.”

Hoe zie je de toekomst van data? “Data is en blijft de toekomst”, vertelt Anastasiia. “Ik vind het een uitdaging om, aan de hand van data-analyses, zelflerende algoritmes en machine learning-modellen, organisaties te helpen met een doelgerichte ‘business approach’, zonder gestandaardiseerde processen. En door het tekort aan dataspecialisten, zie ik de toekomst van mijn vakgebied rooskleurig tegemoet.”

De link naar het personeelstekort in Nederland is gelegd. Veel Nederlandse bedrijven zoeken over de landsgrenzen naar nieuwe werknemers en dat biedt kansen voor talent, zegt Anastasiia. “Hier (Nederland, red.) is alles tot in de puntjes geregeld. Er zijn veel internationale bedrijven gevestigd en het kennis- en opleidingsniveau is erg hoog. Ingrediënten die voor immigranten (zoals ik) zorgen voor een goede basis om jezelf te ontwikkelen als mens én in je vakgebied.”

En haar eigen toekomst? Daar is ze duidelijk over: terug naar Oekraïne. “Door de oorlog heb ik geleerd dat lange termijndoelen niet realistisch zijn. Mijn korte termijnfocus ligt op een stabiel leven hier, maar ik hoop -wanneer we de oorlog hebben gewonnen- terug te keren naar Oekraïne om te helpen met de wederopbouw en mijn technologische kennis daar over te dragen.”

Anastasiia (25) woont in Utrecht en is heeft een bachelor en master in Mathematica en Statistiek. Na gewerkt te hebben in Oekraïne, Polen en Turkije is ze nu actief als Machine Learning Engineer bij LINKIT.